Curs Flash

Pentru a lucra cu fisiere video in Flash, acestea trebuie importate. Fisierele video sunt de mai multe tipuri, diferite in functie de codare (coding) si extensie. Filmele cu format FLV, F4V, MP4, M4V, AVC, MOV, QT, 3GP, 3GP2, 3G (recunoscute dupa aceste extensii) pot fi importate si folosite in Flash direct, ca si o imagine sau sunet, din meniul File -> Import -> Import Video.
- Pentru formatul FLV se poate folosi optiunea "Import to Library", deoarece FLV este nativ Flash si nu necesita codare; fisierul va fi stocat in panoul Library.
Fisierele video de tip AVI, MPEG, WMV trebuie mai intai codate, transformate in unul din cele enumerate mai sus. Adobe Flash contine o aplicatie speciala pentru realizarea acestei transformari, aplicatie denumita "Adobe Media Encoder".
- In aceasta lectie este prezentat modul de codare si convertire a fisierelor video AVI, MPEG, ... in format FLV /F4V, utilizand "Adobe Media Encoder CS5" (care este instalat impreuna cu "Adobe Flash CS5"). In lectia urmatoare este aratat modul de import si folosire a filmelor FLV in documentul Flash si pagini web.

Utilizare Adobe Media Encoder

Adobe Media Encoder nu este un progam special pentru editare video, el poate coda si transforma filmele, clipurile video, din format AVI, MPEG, ASF, WMV, DV ... in FLV, F4V sau MP4, ca sa poata fi utilizate in documente FLASH.
Nu poate imbunatati calitatea filmului, dar are cateva optiuni pentru codare, redimensionare, selectare portiune din film, anulare sunet, si alte cateva.
- Filmele care vor fi codate e indicat sa fie de calitate buna si necomprimate.

Din urmatorul exemplu se poate invata cum se foloseste acest program pentru a obtine fisiere video F4V (sau FLV). Efectuati urmatorii pasi:

1. Deschideti un document Flash nou si dati click pe meniul File -> Import -> Import Video. Se va deschide o fereastra ca cea din imaginea urmatoare.
Import Video
2. Apasati butonul "Launch Adobe Media Encoder". Daca apare o fereastra pentru salvare document Flash curent, puteti da "Save" sau "Cancel" (nu este important pentru acest exemplu).
Se va deschide aplicatia "Adobe Media Encoder" (cum se vede in imaginea urmatoare).
Adobe Media Encoder
  - Puteti deschide direct acest program, fara a mai deschide inainte Adobe Flash, din butonul Start de la Windows, apoi All Programs si in acele meniuri puteti gasi si "Adobe Media Encoder" (daca a fost instalat si cu scurtatura in "All Programs")
3. Click pe butonul Add (din partea dreapta a aplicatiei) si in fereastra care se deschide alegeti un fisier video din calculatorul dv. (de tip AVI, MPEG, WMV sau MP4).
  - Daca apare o fereastra Alert cu mesajul "Could not read from source. Please ..." inseamna ca filmul respectiv e comprimat. Se intampla la AVI. In acest caz alegeti altul..
4. Dupa ce filmul / video clipul este adaugat in aplicatie, se poate alege tipul formatului (de la Format, [FLV | F4V sau H.264]) in care va fi codat si salvat fisierul video pentru Flash, una din mai multe setari predefinite pentru formatul ales (de la Preset), precum si calea /numele pt. acest fisier (la Output File).
- Pentru inceput lasati la "Format" si "Preset" asa cum e.
  - Daca doriti sa folositi clipul video /filmul in site-uri web, e potrivit ca dimensiune /calitate sa alegeti la "Format" - FLV \F4V si la "Preset" - F4V - Match Source Attributes (Medium Quality) sau FLV - Web Medium (Flash 8 and Higer).
5. Click pe butonul Start Queue pentru a incepe conversia in formatul ales.
- In zona de jos din fereastra programului va apare date despre fisierului video rezultat, un mic preview si o bara in care se poate vedea timpul procesului de transformare.
  - In functie de marimea si calitatea filmului, finalizarea conversiei poate dura destul de mult.
- Dupa ce a fost astfel creat fisierul video FLV (sau F4V), poate fi importat in documentul Flash, Dupa cum este aratat in urmatoarea lectie.

Formatul F4V are o calitate mai buna si fisierul rezultat e mai mic decat la FLV, dar functioneaza pe Flash Player 9 si mai noi.
Daca la Format se alege H.264, fisierul rezultat va fi de tip MP4. Si acesta poate fi inclus direct in document /prezsentare Flash.

Setari in Adobe Media Encoder

Mai sus a fost aratata metoda de creare directa a unui fisier video FLV sau F4V cu "Adobe Media Encoder". Acest program are si posibilitatea de efectuare a catorva Setari pentru fisierul video rezultat dupa codare, cum ar fi: anulare sunet, obtinerea doar a unei parti din filmul original, redimensionare sau selectarea unei portiuni mai mici din imagine, si altele.
- Pentru a efectua aceste setari, se da click pe butonul Settings. Se va deschide o fereastra ca cea din imaginea urmatoare.
Setari Adobe Media Encoder
In imaginea de sus sunt indicate cateva din optiunile mai importante din cele care pot fi setate.
      - Dupa cum se vede, si aici pot fi alese (in partea dreapta) Formatul, Preset-ul de codare si numele /calea pt. fisierul ce va fi creat.
      - Butonul de la "Crop output video" se foloseste pentru a selecta doar o portiune din imaginea filmului. Se da click pe el, apoi in imaginea previzualizata de sub el se defineste chenarul cu suprafata care va fi inregistrata in fisierul codat.
      - Butoanele "Set In Point" si "Set Out Point" se folosesc pentru a extrage doar o portiune din lungimea filmului. Se alege pe linia galbena de dedesupt (sau prin numarul pt. timp de deasupra) punctul de unde incepe portiunea care trebuie extrasa si se da click pe butonul "Set In Point", apoi, se alege si punctul de sfarsit si se apasa pe "Set Out Point". Va apare linia galbena doar intre cele doua puncte marcate, ceea ce reprezinta portiunea din film care va fi extrasa si codata in formatul ales.
      - Daca butonul "Export Audio" este debifat, va scoate sunetul din film.
- Celelalte optiuni din aceasta fereastra de setari tin de lucruri mai avansate, cand pozitionati cursorul de la mouse pe ele programul afiseaza explicatii in legatura cu rolul lor. De exemplu, la meniul Video este optiunea Rezize Video, pentru redimensionare.
In partea dreapta sunt date si detalii tehnice, atat legate de fisierul original cat si cel "output" (care va fi realizat), iar in dreapta-jos arata marimea fisierului rezultat. Aceste date pot fi utile, ca reper, cand se testeaza diferite setari.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag e folosit pentru a adauga liste cu definitii in element <dl>?
<dt> <dd> <li>
<dl>
 <dt>HTML</dt>
  <dd> - Hyper Text Markup Language</dd>
  <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd>
</dl>
Care proprietate CSS poate sa ascunda un element in pagina, lasand spatiu gol in locul lui?
display position visibility
#id {
  visibility: hidden;
}
Indicati evenimentul declansat cand se apasa clic pe un obiect in pagina.
onclick onmouseover onfocus
document.getElementById("id").onclick = function(){
  alert("http://www.MarPlo.net/");
}
Indicati variabila PHP ce contine datele din $_GET, $_POST si $_COOKIE.
$_SESSION $_GET $_REQUEST
if(isset($_REQUEST["id"])) {
  echo $_REQUEST["id"];
}
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
lighting believe path
I believe in my path.
- Eu cred in calea mea.
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
creer camino iluminaciĆ³n
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminaciĆ³n = iluminare
Video in Flash - Adobe Media Encoder

Last accessed pages

  1. Verbe Dinamice si Statice - Dynamic and Static Verbs (10646)
  2. Proverbe, expresii si zicatori (22281)
  3. Stilizare tabele HTML cu CSS (7692)
  4. Adaugare imagini in pagina (17483)
  5. Ser, estar, tener sau haber (791)

Popular pages this month

  1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (1077)
  2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (885)
  3. Coduri pt culori (625)
  4. Creare si editare pagini HTML (517)
  5. Conditional IF in Limba Engleza - Fraze Conditionale (469)
Chat
Discuta sau lasa un mesaj pt. ceilalti utilizatori
Full screenInchide