Baterii cu flux redox din materiale organice

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Baterii cu flux redox din materiale organice

Ca o soluție de stocare a energiei regenerabile, oamenii de știință văd un mare potențial în bateriile cu flux redox, care dețin energie în rezervoare mari, mai degrabă decât în ​​materiale compuse cu electrozi. Un nou design de la Universitatea Linköping din Suedia este o versiune ecologică a acestei tehnologii, inlocuind metale rare și polimeri sintetici cu materiale naturale.

organic redox flow battery Organic Electroactive Molecule

Bateriile cu flux redox pot stoca cantități mari de energie la un cost relativ scăzut. Bateriile cu flux redox pot stoca energie în electroliți lichizi în rezervoare imense timp de mai multe luni.

Totuși, ceva care nu ajută la acreditările ecologice ale bateriilor cu flux redox este utilizarea unui metal rar și scump cunoscut sub numele de vanadiu. Acest metal este baza soluției de electroliți și oferă o mare fiabilitate în timpul încărcării și descărcării, dar unii cercetători văd o alternativă mai verde în electroliții pe bază de apă.

O altă zonă de îmbunătățit este electrozii bateriilor cu flux redox, care sunt de obicei fabricate dintr-un polimer sintetic numit poliacrilonitril carbonizat. Dar echipa Universității Linköping propune o altă soluție în timp ce rezolvă si problema electrolitului, producând obaterie cu flux redox complet organică.

Bateria redox de flux a echipei are electrozi fabricați din PEDOT, care este un polimer organic, utilizat și în proiectele avansate de baterii litiu-ion. Inginerii au facut polimerul PEDOT să transporte ionii pozitivi și negativi ai bateriei și să lucreze cu un electrolit pe bază de apă încărcat cu molecule de chinonă, care apar în mod natural în materialele forestiere.

"Chinonele pot fi derivate din lemn, dar aici am folosit aceeași moleculă, împreună cu diferite variante ale polimerului conducător PEDOT”, spune autorul studiului Viktor Gueskine. Se pare că sunt extrem de compatibili unul cu celălalt.
Echipa a descoperit că electrozii PEDOT și electroliții pe bază de chinone pot lucra împreună pentru a promova fluxul de protoni și electroni în baterie.
Dispozitivul este foarte ieftin, reciclabil și perfect sigur, oferind posibilitatea instalării unei astfel de baterii în case pentru a acționa ca o bancă de putere pentru vehiculele electrice.

Subiecte similare