Fotografia unei găuri negre susține teoria relativității

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Fotografia unei găuri negre susține teoria relativității

Prima imagine a unei găuri negre, capturată în 2019, intareste susținerea teoriei relativității generale a lui Albert Einstein.

Photo of a black hole black hole

Teoria lui Einstein, sau ideea că gravitația e ceva care deformează spațiul-timp, a persistat timp de o sută de ani pe măsură ce au fost făcute noi descoperiri astronomice.

Cercetătorii de la Event Horizon Telescope, echipa care a fotografiat gaura neagră centrală a galaxiei M87 anul trecut, au analizat "umbra" găurii negre.
Găurile negre nu aruncă umbre în sensul tipic, deoarece nu sunt obiecte solide care împiedică trecerea luminii prin ele.
O gaură neagră poate atrage lumina spre ea și, în timp ce lumina nu poate scăpa din interiorul unei găuri negre, este posibil ca lumina să facă o evadare într-o regiune din jurul orizontului gaurii sau în punctul fără întoarcere. Acest spațiu intermediar poate arăta ca o umbră.
Deoarece găurile negre au o gravitație atât de imensă, care curbează spațiul-timp, poate acționa de fapt ca o lupă care face ca umbra găurii negre să pară mai mare decât este.

Acesta este doar începutul. Am arătat acum că este posibil să se utilizeze imaginea unei găuri negre pentru a testa teoria gravitației, a declarat Lia Medeiros, coautor al studiului și membru postdoctoral la Institutul de Studii Avansate din New Jersey. Acest test va fi și mai puternic odată ce luam imagini de la gaura neagră din centrul galaxiei noastre și în viitoarele observații EHT cu telescoape suplimentare.

Subiecte similare