Invatate din Natura

Ce este Spiritualitatea? Daca e mai presus de cuvinte, cuvintele nu o pot arata, ci doar indica directia.
Pentru a sti, cel mai bine "gustati" si aflati; intreband, raspunzand, citind /cercetand; oricare ar fi modalitatea, nu conteaza.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Invatate din Natura

Cand arati cu degetul luna la un catel, el priveste la degetul care indica luna.
La fel poti face cu gandurile. Cand gandul iti spune ceva despre cineva sau despre un lucru ori situatie, nu indrepta atentia mintii la ce spune, ci doar observa gandul.

MarPlo Mesaje: 4343
De ce canta pasarea, sau pentru cine canta?
- Pentru cel care aude.
- Cine e cel care aude?
- Numai linistea poate auzi sunetul, precum doar nemiscarea poate percepe miscarea.
Cand auzi cantecul pasarii, pasarea canta pentru tine; iar in acel moment poti fi constient ca in Adevar ESTI LINISTEA care percepe sunetul.

MarPlo Mesaje: 4343
Cand incerci sa prinzi repede un fulg de zapada care cade din cer, curentul de aer facut de mana il respinge; dar daca il urmaresti usor cu privirea si tii mana incet sub el, se aseaza usor.
La fel e si cu cele frumoase si placute care ne vin din cer: pacea, bucuria, iubirea; daca incerci sa le obtii cu forta mai mult le alungi, dar daca le urmaresti linistit cu atentia mintii si accepti cu blandete felul cum vin ele, se vor asterne lin si frumos; vei fi acoperit de daruri din cer.

MarPlo Mesaje: 4343
Cunoasterea este Lumina din Sinele nostru, prin ea vedem si percepem totul.
Cunoasterea se reflecta in minte precum razele soarelui in apa. Reflexia este intelegerea.
Asa cum o apa linistita si limpede reflecta lumina clar, o minte linistita care se recunoaste pe sine curata are o intelegere clara a Adevarului dat de Cunoastere.
Intelegerea care o da aceste cuvinte vine din reflexia luminii din ele in propria minte. Daca aceasta intelegere creaza idei, inseamna ca mintea e inca nelinistita, cu ganduri care o tulbura; e precum micile valuri ale apei create de vanturi (ganduri) care reflecta sclipiri (idei) ale luminii.
Cand intelegerea este cat mai apropiata de lumina cunosterii mintea se linisteste.
Mintea are putere de a se linisti, precum apa se linisteste si se limpezeste cand e lasata in pace.
Incercand sa urmaresti cu atentia mintii numai Lumina (Adevarul) din intelegere, in timp, intelegerea respectiva devine mai luminoasa, fapt ce arata si ca mintea devine linistita (plina de pace).
Intr-o apa perfect linistita si limpede vedem clar lumina si propria imagine; asa si in mintea perfect linistita si clara (senina) intelegerea e identica cu adevarul si ne recunoastem Sinele a carui lumina e Cunoasterea ("Lumina care ilumineaza pe tot omul").

MarPlo Mesaje: 4343
Natura e un bun invatator practic si spiritual, daca o iubim o intelegem.

Pomii ne invata sa fim rabdatori si cu credinta. Dureaza ani buni pana un pom, dintr-un simplu sambure ajunge sa fie puternic in fata vremii, sa dea rod si adapost.
Florile ne invata armonia frumoasa si gingasia de copil, din sufletul fiecaruia, placut prin simplu "a fi".
Animalele ne invata bucuria, spiritul jucaus dar si umil.
Pasarile ne invata prin cantecul lor sa fim voiosi si atenti ascultatori; iar prin zborul lor: increderea si detasarea de cele pamantesti, lumesti.
Insectele ne invata harnicia si curatenia. Ele se curata frecvent pentru a se pastra mereu curate ca sa aibe un zbor usor.

Stancile si muntii ne invata tacerea, meditatia care aduce intelepciune.
De la pesteri putem invata despre a fi primitori (ospitalitate), viata modesta si simplitate; adesea in ele se gasesc comori si frumuseti ascunse.
Raurile si apa ne invata sa fim maleabili (ingaduitori) si darnici. In trecerea ei, precum omul prin viata, se daruieste vietii din preajma ei.
Pestii, cred ca ne invata despre iertare, fiindca ei nu tin minte trecutul.

Chiar si oamenii fac parte din aceasta natura, si prin semenii nostri invatam compasiunea. Pentru cei sarmani pentru viata ce o duc; si pentru cei cu multe averi fiindca sunt niste martiri ce-si sacrifica timpul, odihna si pacea pentru salariatii lor si acele avutii.
Cerul si stelele in noptile linistite ne amintesc despre pacea si infinitul cunoasterii catre care tinde spiritul.
Soarele ne invata despre sursa vietii, lumina si caldura vie (iubirea), neconditionata, pentru toti.

- Eu cred ca Dumnezeu a facut pamantul pentru ca oamenii sa se uneasca in fraternitate, sa invete sa ierte si sa iubeasca.
- Toate la masura fiecaruia.