Plastic din biomasă cu rezistență mare la căldură

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Plastic din biomasă cu rezistență mare la căldură

Oamenii de știință din Japonia au produs un plastic cu cea mai mare rezistență la căldură raportată vreodată și au făcut acest plastic folosind materiale naturale. Acest plastic derivat din biomasă promite nu doar performanțe mai mari în unele aspecte decât plasticele convenționale, ci deschide calea către o producție mai ecologică pentru materialul omniprezent.

plastic biomass resistance

Majoritatea materialelor plastice aflate în circulație astăzi sunt sintetice și derivate din țiței, gaz și cărbune, dar recent am văzut o alternativă care apare sub formă de bioplastice, care sunt fabricate din biomasă, cum ar fi plante, coji de ouă, pene de pui sau chiar subproduse de tequila.

Dar îmbunătățirea performanței acestora pune o serie de provocări, bioplasticele nu ofera aceleași proprietăți ca materialele plastice pe bază de petrol. Aceasta include lucruri precum rezistența și flexibilitatea, dar echipa din spatele acestui nou studiu a urmărit în special stabilitatea la temperaturi ridicate.

Oameni de știință de la Japan Advanced Institute of Science and Technology și Universitatea din Tokyo, au folosit ingredientele din procesul de prelucrare kraft care transformă lemnul în pulpă, derivând două molecule aromatice cu numele AHBA și ABA.

Aceste molecule au fost combinate cu microorganisme din alte substanțe chimice și transformate în polimeri, care au fost la rândul lor prelucrate într-un film termorezistent. Produsul final e un plastic organic ușor, produs fără umpluturi anorganice grele, și care prezintă o mare rezistență la căldură, rezistând la temperaturi de 740° C. În mod promițător, echipa consideră că tehnica poate fi adaptată la alte tipuri de plastic pentru a le îmbunătăți performanța.

Subiecte similare