- Si toate cate veti cere, rugandu-va cu credinta, veti primi.
- De poti crede, toate sunt cu putinta celui ce crede.
A cere inseamna a vrea ceva. Vointa si Credinta sunt strans unite, precum Samanta si Planta care rasare din ea.
Dupa cum in samanta se afla planta /pomul, asa in vointa se afla credinta, iar din credinta se realizeaza vrerea (lucru voit) precum din planta /pom se face rodul.
Nu poti sa vrei si sa ceri ceva daca nu ai macar putina credinta in ceea ce vrei. Puterea credintei rasare si creste din vointa implinita. Cu cat vezi ca vointa s-a implinit, creste si puterea credintei.
Exista diferenta intre vointa si dorinta precum in pilda din evanghelie, dintre grau si neghina, ambele sunt seminte si dau un rod, asa si cu Vointa si Dorinta, sunt aproape acelasi lucru, dar vointa este ceva din inima, sincer, curata, cu iubire egala pentru tine si ceilalti, pe cand dorinta e din mintea lumeasca, cu un scop propriu, egoist, sau din mandrie, ceva ce-si doreste pentru el.
- De exemplu, unul vrea sa se faca medic pentru ca vrea sa ajute la sanatatea fratelui sau si a semenilor lui; pe cand altul doreste sa devina medic fiindca se castiga bine, obtine slava, trecere si statut in lume. Amandoi pot deveni medici, dar motivatia lor determina drumul si viata lor, si credinta ce se dezvolta.
Ma gandeam la aceste lucruri si la cele care ni-se intampla /petrec in viata; toate au acelasi scop si ne ajuta sa devenim (sa fim) asa cum ne-a creat Dumnezeu, asemeni lui insusi (Christos spune: "Fiti desavarsiti precum tatal cel din ceruri desavarsit este). Dumnezeu este Iubiire, Pace, Bucurie, Adevar; toti ne dorim iubire, pace sufleteasca si fericire; iar pentru a le obtine si manifesta, trebuie sa vrem si sa credem.
Pentru a creste credinta sa obtinem ceea ce cerem, e necesar sa vrem aceasta, sa avem vointa; precum, pentru a obtine rodul unei plante e necesara samanta.
In mintea mea am inteles ca cele care ni-se intampla si le facem au ca tinta intarirea si cultivarea vointei, ca apoi sa avem si credinta. Multe lucruri diferite, cu scop aparent diferit, cum ar fi auto-educatia, meditatia, postul, facerea unui lucru bun, au ca prim si ultim scop antrenarea si intarirea vointei. De exemplu, cand meditezi, sau tii post /un regim, prin indepliniirea aceasta ne antrenam si intarim de fapt puterea vointei, aceasta ne sustine in a le realiza.
Constiinta noastra e si ca un antrenor sau ghid, ne indeamna ce sa facem, dar mai important decat lucrul facut si efectul vizibil obtinut e scopul initial si principal care se afla in spatele indemnurilor, adica puterea vointei.
Constiinta ne poate spune in diferite situatii sa fim mai tacuti, sau sa mancam /bem mai putin, ori altceva; iar incercand sa facem ce ne indeamna constiinta din inima, noi ne manifestam intai vonta. Daca lucrul ni-se pare putin dificil la inceput, incercand sa-l facem se intareste vointa, si astfel, treptat devine mai usor, ceea ce arata ca sa intarit, a crescut acea putere in noi.
Nu e important lucrul facut, caracterul, forma lui, ci vointa din noi pentru a realiza acel ucru.
In tot ce facem, se manifesta o vointa din inima (sau dorinta din minte). Astfel, aceste lucruri sunt in cele din urma o exersare a vointei, din care, vazandu-o implinita, se obtine si credinta.
Am inteles asta bine asemanand cu antrenamentul din sport. Sportivul foloseste diferite greutati, exercitii, dar toate au ca scop intarirea /puterea corpului. Apoi, aceasta o demonstreaza in competitii cu diversi alti sportivi.
La fel ne da Dumnezeu si in viata, aceasta cale ce ne duce la el; apar unele ispite, incercari care ne pun in primul rand vointa la incercare. Astfel, toate care se intampla sunt pentru binele si sinele din fiecare, ca sa realizam adevarata vointa din noi si apoi credinta.
Cu cat depasim incercarile vietii, creste increderea in noi, asta ne da forta ca sa putem implini si alte indemnuri ale constiintei, ce vor intari si mai mult puterea vointei din noi, ceea ce va ajuta la depasirea incercalor /ispitelor. Rezultatele obtinute, vointa manifestata si realizata creste si credinta din noi.
M-am gandit acum ca fiecare, constiinta (vocea sinelui din noi) si puterea vointei pot fi asemanate cu un elev, profesorul lui si invatatura ce o capata. Facand exercitiile date, merge apoi la competitii pe care, castigandu-le sau nu, capata experienta, treptat invatatura lui creste si poate rezolva usor probleme ce altadata pareau dificile. Asa e si cu Vointa, se antreneaza prin tot ce facem bun, depasind, sau macar incercand sa depasim ispitele /problemele capatam experienta si incredere, ceea ce va creste credinta din noi si miracolele se vor realiza.
Viata este calea si calea e viata care ne duce la Dumnezeu, pe care fiecare ne-o creem prin vointele /dorintele si gandurile noastre. Vointa din inima, care e din iubire fata de semenii nostri, fata de viata si de noi insine, urmand glasul constiintei, al spiritului sfant, creeaza un drum placut si usor.
- Precum la un sportiv, adversarii ii sunt dati dupa masura lui; sau la un elev problemele dupa nivelul sau; asa si in viata, ispitele, problemele se creeaza dupa masura noasta, la care contribuie si parerea noastra de sine. Daca suntem smeriti, fara mandrie, adversarii /incercarile vor veni la masura unuia considerat slab. Si astfel cei smeriti trec prin viata usor, ne scosi de lume in evidenta, dar in interiorul lor au o vointa si putere a credintei mare (fiindca in ei asculta de vocea lui Dumnezeu) ce o manifesta cand e nevoie, vointa lor devenind realitate.
Un exercitiu simplu si usor poate fi observarea si armonizarea respiratiei dimp de 5, 10 sau 15 minute in fiecare dimineata inainte de sculare din pat, si seara la culcare. In afara de beneficiile de linistire si curatire a mintii /starii launtrice, se obtine antrenarea vointei deoarece acest exercitiu cere o vointa proprie. Prin putina perseverenta, sau doar prin simpla disponibilitate de a incerca, se manifesta puterea vointei proprii.
Un alt exercitiu folositor e acesta: cand sunteti singur, sau in atmosfera linistita, incercati sa va simtiti energia corpului, sa va constientizati pe voi insiva, sinele din noi; fiind doar prezent si observator la gandurile, simturile si starile care apar, sa le observati din exterior, ca si cum ati fi un visator constient in propriu vis.
Daca faceti frecvent astfel de exercitii ce solicita putina vointa, si observati ca dupa un timp ele devin mai usoare, este evident ca puterea vointei a crescut, ceea ce va ajuta si veti realiza in situatii din viata in care trebuie sa puneti vointa, cum ar fi renuntarea la un viciu, sau urmarea unui indemn din constiinta. Precum la un atlet care se antreneaza pe stadion, conditia fizica obtinuta ii e de folos si in situatii din viata.
- Aceasta este o cugetare, viziune despre viata mea; dar la fiecare, sensul si viata sunt dupa viziunea lui, care apare dupa credinta din fiecare, asa cum randuieste Dumnezeu sa cunoastem.