Exercitiile zilnice din cartea Curs de Miracole. Lectiile de la 151 la 170 si recapitularea lor.
-
Conform indicațiilor, metoda generală de efectuare a exercițiilor – care poate fi păstrată și după ce s-a parcurs întregul curs și ai rămas sub îndrumarea Profesorului lăuntric – este următoarea:
Dimineața și seara aloci meditației o perioadă mai lungă de timp (o oră sau cât poți și cât te face fericit).
La începutul intervalului, de regulă dimineața, se citește lecția și se repetă cu ochii închiși ideea zilei sau acele idei din lecție care au avut ecou în inima ta. Apoi, tot cu ochii închiși, te abandonezi în perfectă liniște și total relaxat lui Dumnezeu.
Este perioada de meditație pe parcursul căreia gândurile de tot felul îți vor da târcoale. Pentru a le îndepărta, e suficient ca atunci când apar să repeți ideea zilei, și să te adâncești din nou în meditație – fără gânduri, fără dorințe, fără așteptări; doar tu cu Sinele tău, în perfectă liniște. Vei sta așa atâta timp cât te vei simți bine.
Este recomandat să-ți alegi o poziție comodă, dar nu culcat. Cel mai bine este în capul oaselor. Nu sunt date indicații specifice privind poziția, respirația sau alte tehnici de meditație. Important este să te simți bine și să fi complet relaxat.
Este recomandat ca intervalul de dimineață să se efectueze imediat după trezire, sau cât de repede se poate, iar cel de seară imediat înainte de culcare.
Pe perioada zilei, din oră în oră sau ori de câte ori este posibil, îți iei răgaz câteva clipe pentru a-ți aminti în liniște ideea zilei. Aplici învățăturile lecției la orice situație concretă ce apare în viața ta.
Cuprins Lectii
Recapitulare Lectiile 151-170
Acum recapitulam din nou. De data aceasta suntem gata sa dedicam mai mult timp si efort lucrului pe care îl întreprindem.
Iata gândul care va precede gândurile pe care le recapitulam. Fiecare dintre ele lamureste câte un aspect al acestui gând sau îl ajuta sa devina mai semnificativ, mai personal si mai adevarat, mai apt sa descrie sfântul Sine pe care Îl împartasim si pe care ne pregatim acum sa Îl cunoastem din nou:
Dumnezeu e numai Iubire si, de aceea, tot asta sunt si eu.
Doar Sinele acesta cunoaste Iubirea. Doar Sinele acesta e întru totul consecvent în Gândurile Sale; Îsi cunoaste Creatorul, Se întelege pe Sine, e perfect în cunoasterea Sa si în Iubirea Sa, si nu deviaza niciodata de la starea Sa constanta de uniune cu Tatal Sau si cu Sine Însusi.
Nu am uitat pe nimeni. Ajuta-ma acum sa te conduc înapoi la locul unde a început calatoria, sa mai alegi o data, cu mine. Cerul te asteapta, ca mine.
Asa ca lasa recapitularea de fata sa fie darul pe care mi-l dai. De atâta am nevoie sa auzi cuvintele pe care le rostesc si sa le dai lumii. Tu esti vocea mea, ochii mei, picioarele mele, mâinile mele prin care mântuiesc lumea. Sinele din care te chem nu e decât al tau. În fratele tau merg cu tine si tu cu mine.
Lasa recapitularea de fata sa devina un timp în care împartasim o noua traire pentru tine, si totusi una ca timpul de veche, si chiar mai veche.
Începe fiecare zi cu un rastimp dedicat cercetarii mintii tale, sa afle câta libertate si pace îti poate oferi fiecare idee pe care o vei recapitula în acea zi.
Cel putin un minut, goleste-ti mintea de alte gânduri, lasând doar acest singur gând sa o ocupe complet:
"Dumnezeu e numai Iubire si, de aceea, tot asta sunt si eu."
Apoi, repeta rar cele doua idei ale zilei, lasâ mintea sa patrunda intelesul lor, si încheie cu acelasi gând central.
Cu asta ne începem fiecare zi de recapitulare. Cu asta ne începem si ne încheiem fiecare interval practic. Si tot cu gândul acesta adormim, pentru a ne trezi din nou cu aceleasi cuvinte pe buze, sa salutam o noua zi.
Nu exista gând recapitulat pe care sa nu îl învaluim cu el, si folosim gândurile pentru a-l tine viu în minte si limpede în amintire pe tot parcursul zilei. In felul acesta, când vom încheia aceasta recapitulare, vom recunoaste adevarul cuvintelor pe care le rostim.
Ora de ora, adu-ti aminte gândul cu care a început ziua si petrece un moment de reculegere cu el. Apoi, gandeste-te cateva momente, fara graba, la cele doua idei ale zilei si gândul central care le inconjoara.
Încheiem fiecare zi de exersare din cadrul acestei recapitulari asa cum am început-o.
Cuvintele însa nu sunt decât niste auxiliare, care, cu exceptia începutului si sfârsitului intervalelor practice, trebuie folosite.doar pentru a rechema mintea, dupa nevoie, la scopul ei.
Ne punem credinta în trairea care ne vine exersând, si nu în mijloacele pe care le folosim. Asteptam trairea si recunoastem ca numai aici sta puterea de convingere.
Folosim cuvintele si încercam tot mereu sa trecem dincolo de ele si sa ajungem la întelesul lor, care le depaseste cu mult sunetul. Sunetul se stinge si dispare, pe masura ce ne apropiem de Sursa întelesului. Si Aici ne gasim odihna.
Cuprins Recapitulâri