24 - Nu percep ce e în interesul meu.
În nici o situaţie care apare nu vezi limpede acea rezolvare care te-ar face fericit. De aceea nu ai nici un principiu călăuzitor pentru acţiune adevărată şi nici posibilitatea de a judeca rezultatul. Ceea ce faci este determinat de felul cum percepi situaţia, iar această percepţie este greşită. În mod inevitabil deci tu nu îţi vei sluji propriul interes. Şi totuşi, el e singurul tău ţel în orice situaţie care este percepută corect. Altfel, nu îţi vei da seama care e acest interes.
Dacă ţi-ai da seama că nu îţi percepi propriul interes, ai putea fi învăţat care e acesta. Dar în prezenţa convingerii tale că ştii care este, nu poţi învăţa.
Ideea de astăzi este un pas spre deschiderea minţii tale, astfel încât învăţarea să poată începe. Exerciţiile de astăzi necesită mult mai multă onestitate decât eşti obişnuit să manifeşti. Câteva subiecte, asupra cărora se va reflecta cu onestitate şi atenţie în fiecare din cele cinci perioade de exersare care vor fi întreprinse astăzi, vor fi mai utile decât o examinare mai pripită a unui număr mare de subiecte. Se sugerează câte două minute pentru fiecare din perioadele de cercetare.
Perioadele de exersare să înceapă cu repetarea ideii de astăzi, urmată de cercetarea minţii, cu ochii închişi, pentru a depista situaţii nerezolvate de care eşti preocupat în prezent.
Accentul să fie pus pe descoperirea rezultatului pe care îl vrei. Îţi vei da repede seama că ai în minte o mulţime de ţeluri care fac parte din rezultatul dorit, şi că aceste ţeluri se află la nivele diferite şi sunt adesea în conflict unele cu altele.
Aplicând ideea de astăzi, denumeşte fiecare situaţie care îţi vine minte, iar apoi enumeră cu băgare de seamă cât poţi de multe ţeluri care ţi-ar plăcea să fie atinse în rezolvarea situaţiei respective.
Formularea fiecărei aplicări să fie, în mare, după cum urmează:
În situaţia ....... aş dori să se întâmple .......
Şi mi-ar place să ..."
şi aşa mai departe.
Încearcă să incluzi cât mai multe rezultate diferite care îţi vin onest în minte, chiar dacă unele dintre ele par să fie direct legate de situaţie sau poate că nu-i sunt deloc proprii.
Dacă aceste exerciţii sunt efectuate corect, vei recunoaşte repede că ridici o mulţime de pretenţii faţă de acea situaţie, care nu au nimic de-a face cu ea. Vei recunoaşte, de asemenea, că multe din obiectivele tale sunt contradictorii, că nu te poţi gândi la nici o rezolvare unitară şi că vei fi dezamăgit în legătură cu unele dintre obiectivele tale, indiferent cum s-ar rezolva situaţia.
După parcurgerea listei cuprinzând cât mai multe obiective dorite pentru fiecare situaţie nerezolvată care îţi vine în minte, spune-ţi în sinea ta:
"Nu percep ce e în interesul meu în această situaţie."
Şi treci la următoarea.