Una din principalele facilitati date de (IK), Inverse Kinematics (Cinematica inversa), este usurinta de a anima miscarile unei structuri de "Bones", numita pe scurt Armature.
Stratul "Armature" (din Timeline) poate urmari o serie de pozitii si sa efectueze calculele necesare pentru a misca de la o pozitie (pose) la alta.
Stratul Armature are cateva optiuni specifice in panoul Properties. Daca dati click pe un Layer (Strat) Armature, veti putea accesa optiunile lui din Properties, care apare ca in imaginea urmatoare.
Ease -> Strength - Controleza modul in care animatia accelereaza sau incetineste pe timpul derularii ei.
- Daca valoarea e pozitiva, cu cat este mai mare cu atat viteza de miscare a animatiei e mai mare la inceput si scade in timp ce se apropie de sfarsit. Si invers, daca valoarea e negativa viteza creste accelerat spre final.
Ease -> Type - Aici este un meniu cu mai multe tipuri de optiuni pentru "Ease": Simple (Slow) ["Simplu (incet)"], Simple (Medium) ["Simplu (Mediu)"], si altele. Denumirea lor, in engleza, este destul de sugestiva pentru rolul fiecaruia.
Options -> Type - Aici sunt 2 optiuni:
Authoritme - Este varianta aleasa initial. Cu aceasta, cand se creaza mai multe pozitii, Flash face animatia dintre ele.
Runtime - Permite utilizatorului, sau unui ActionScript, sa miste structura creata. Puteti testa setand aceasta optiune pe unul din exemplele din lectia precedenta, apoi apasati "Ctrl+Enter".
Options -> Style - Schimba aspectul legaturilor /oaselor (bones). Nu afecteaza nimic, doar modifica aspectul.
Springs - Activeaza / Dezactiveaza posibilitatea folosirii proprietatii "Spring" care se gaseste in panoul Properties al fiecarui "bone" (prezentat la sfarsitul lectiei).
1. Creare Pose Frame si animatie la o Armature
Crearea unei animatii la o structura de legaturi cu "bones" (pe scurt, la o Armature) e mai mult arta decat stiinta. Sunt o multime de detalii ale miscarii unei Armature, cum ar fi: viteza de miscare in momente diferite, elasticitatea miscarii, aspectul de continuitate si naturalete al ei, etc.
Adobe Flash are optiuni pentru realizarea si controlul acestor proprietati si se pot realiza prin modificarea legaturilor (lungime, pozitie, rotatie) in cadrele de pozitie (Pose Frame) care se creaza in Stratul Armature (numit si "Pose Layer" [Strat de pozitie]). Acest tip de Strat are figura unei persoane in stanga numelui.
- Pose Frame este un cadru similar cu Keyframe (folosit in animatia "Motion Tween"), cadrele din animatia unei Armature pot fi manipulate asemanator cu cele din "Motion Tween" (vedeti in lectiile anterioare despre animatia Motion Tween).
- Pose Frame marcheaza un punct in Timeline unde este definita exact pozitia obiectului pozitionat.
- Intre doua "Pose Frame" Flash realizeaza singur animatia, miscarile de trecere de la unul la celalalt.
Diferenta majora dintre un "Pose Frame" si un Keyframe este aceea ca la un Pose Frame poate fi setata (modificata) doar pozitia Simbolului sau Formei cu "bones", nu se pot efectua efecte de culori sau alte proprietati.
- Solutia pentru a adauga efecte de culori la animatia unei Armature este, dupa ce a fost creata, sa fie transformata in Simbol Movie Clip.
Iata un exemplu simplu de creare animatie la o Armature, se foloseste "Exemplu Bones cu Symbol" din lectia precedenta; efectuati urmatorii pasi:
1. Descarcati si deschideti fisierul FLA - Ex. Bones cu Symbol 2. Dati click pe stratul Armature_2. Asigurati-va ca, in Properties Options -> Type este setat Authoritme.
Click-dreapta pe Cadrul 25 in stratul Armature_2 si alegeti Insert Pose 3. La acest Pose Frame creat, modificati pozitia figurii din Scena (tragand de legaturi, brate, picioare) si testati rezultatul apasand Ctrl+Enter.
- Imaginea urmatoare arata Timeline-ul animatiei Armature, cu noul "Pose Frame" (cadru de pozitionare) si proprietatile specifice Stratului Armature.
Animatia rezultata va fi ceva asemanator cu aceasta:
- Ca si la Motion Tween, se poate aplica Ease Stratului Armature, se pot adauga oricate "Pose Frame" sunt necesare animatiei, pentru a crea o mai mare varietate de miscari.
- In Timeline se pot copia, lipi, sterge si goli cadre din animatie prin optiunile ce apar la click-dreapta pe Frame-ul respectiv.
Daca se apasa click pe un Frame din animatie, vor fi selectate toate cadrele ei; iar daca acestea fiind selectate, se da click-dreapta pe ele si se alege "Insert Frame", va fi adaugata inca o serie intreaga de cadre simple, cat e numarul celor selectate.
- Pentru a selecta un singur Frame, se tine apasata tasta Ctrl si se da click pe el.
- Daca se misca pozitia figurii in Scena, la un Cadru care nu este "Pose Frame", la cea mai mica modificare a pozitiei, acel cadru va fi transformat in Pose Frame.
- Pentru a retine un anumit timp o pozitie fixa (a "ingheta" miscarea pt. un interval) in cadrul animatiei Armature, se copie de mai multe ori acelasi Pose Frame in Cadrele din jurul lui; prin click-dreapta pe acel "Pose Frame", se alege Copy Pose, apoi, click-dreapta pe cadrele simple de langa el si se da Paste Pose.
- Stergerea unui cadru se face cu Remove Frame, dupa ce se da click-dreapta pe el. Clear Pose sterge continutul din Scena de la acel cadru, dar el ramane in animatie.
2. Proprietati pentru Bones
Pe langa proprietatile specifice stratului Armature, acest tip de animatie poate fi editata si prin proprietatile fiecarui "Bone" (os), prin care se pot realiza diferite setari fiecarei legaturi in parte, ajutand la un control sporit in modificarea figurii.
Cand se apasa click pe un "bone" si acesta este selectat, in panoul Properties apar proprietatile lui, ca in imaginea urmatoare.
Cu sagetile /butoanele din partea de sus se schimba legatura (bone) selectata.
Location - Arata pozitia X, Y a osului (in raport cu coltul stanga-sus a Scenei), lungimea si unghiul lui de rotatie.
Speed - Se defineste viteza de miscare a legaturii (in animatie) in raport cu celelalte "bones".
Joint: Rotation
Enable - Activeaza / Dezactiveaza posibilitatea de rotire a legaturii
Constrain - Daca e bifat, restrange unghiul de rotire la valorile date cu Min si Max
Joint: X Translation - Daca Enable e bifat, permite tragerea legaturii pe orizontala din structura de "bones", tragand (intinzand) pe cel de care e legata.
- Constrain (cu Min si Max) seteaza /restrange limita de deplasare pe orizontala.
Joint: Y Translation - Daca Enable e bifat, permite tragerea legaturii pe verticala din structura de "bones", tragand (intinzand) pe cel de care e legata.
- Constrain (cu Min si Max) seteaza /restrange limita de deplasare pe verticala.
Spring - Setari pentru elasticitatea miscarii.
- Cu cat valoarea de la Strength e mai mare, cu atat miscarea e mai rigida.
- Cu cat valoarea de la Damping e mai mare cu atat miscarea elastica se diminueaza mai rapid.
- Un Bone poate fi lungit prin mutarea Simbolului pe care-l leaga (din coada lui). Acesta se poate muta cu "Free Transform Tool".
Pentru a misca un bone (si pe cele legate de el) fara a misca legatura parinte (de care acela e legat), se tine apasata tasta Shift si se misca osul (bone) cu "Selection Tool".