Array (denumit si matrice) poate fi considerat si obiect si variabila.
Se foloseste pentru a stoca mai multe valori ordonate intr-un singur nume de variabila. Pe scurt "o lista de valori".
Fiecare valoare stocata devine un element al matricei, si are asociat un "numar index" (indice sau cheie). Cu ajutorul acestei chei se poate face referire la oricare element din Array.
In ActionScript sunt folosite 2 moduri de a crea Array:
• 1. Cu valorile intre o pereche de paranteze patrate [] (gen JSON)
var numeAr:Array = [val1, val2, ...];
• 2. Cu operatorul new
var numeAr:Array = new Array(val1, val2, ...);
- La ambele metode, "numeAr" este numele Array-ului (prin care se poate lucra cu elementele lui), iar "val1, val2, ..." sunt valorile adaugate si stocate in "numeAr". Aceste valori (elemente) pot fi de orice tip: variabile, siruri, numere sau chiar alte matrici; separate prin virgula (,).
De exemplu:
var mAr:Array = ['un sir', o_variabila, 7.5, 88];
sau
var mAr:Array = new Array('un sir', o_variabila, 7.5, 88);
Pentru a crea un Array gol, fara vreun element, se poate folosi una din expresiile:
var mAr:Array = []; sau var mAr:Array = new Array();
Dupa ce a fost creat un Array, scopul lui este sa fie accesate elementele din el.
- Elementele adaugate in Array sunt retinute in ordine numerica, incepand de la indice (index sau cheie) 0. Astfel, primul element are indice 0, al doilea 1, si tot asa.
Pentru a accesa oricare element din matrice, se scrie numele ei si indicele intre paranteze patrate, numeAr[index]
De exemplu:
var mAr:Array = ['site', 'marplo.net', 78];
trace(mAr[1]); // Afiseaza in Output: marplo.net
- Pentru a folosi primul element, se pune indice 0, trace(mAr[0]); va returna "site".
var mAr:Array = ['site', 'marplo.net', 78];
// Se creaza o variabila "i" care va fi folosita pt. indice
var i:uint = 2;
// Se creaza o variabila a carei valoare va fi un numar adunat cu
// elementul din Array-ul "mAr", cu index "i" (aici 2)
var test = 4 + mAr[i];
trace(test); // Verifica valoarea lui "test", in Output: 82
- "i" avand valoarea 2, "mAr[i]" va returna al treilea element din matricea "mAr" (78), iar variabila "var test = 4 + mAr[i];" va avea valoarea (82 , "4+78") care e afisata in Output.
Pe langa accesarea elementelor dintr-un Array, acestea pot fi si modificate (valoarea lor) sau adaugate altele la cele existente.
Procedeul este asemanator ca la variabile, se precizeaza elementul respectiv (numele matricei si intre paranteze patrate indicile de ordine a lui) si cu semnul egal i-se atribue o valoare.
var mAr:Array = ['site', 'marplo.net', 78]; // Se modifica valoarea primului element mAr[0] = 'tutoriale'; // Se verifica cu "trace(mAr)" valorile din Array trace(mAr); // tutoriale,marplo.net,78 // Se adauga un nou element in "mAr" (al patrulea, inice 3) mAr[3] = 'ActionScript'; // Se verifica iar cu "trace(mAr)" valorile din Array trace(mAr); // tutoriale,marplo.net,78,ActionScriptDaca se aplica "trace()" la un Array, va afisa in Output valoarea tuturor elementelor din acel Array.
Despre cum se sterg elemente dintr-un Array, vedeti pagina Array - Lucru cu Functii.
In lucrul cu Array este necesara cunoasterea si a numarului de elemente din el. Acesta se poate afla cu proprietatea length, folosind sintaxa:
numeAr.length
- Daca la un Array care are de exemplu 3 elemente (cu indici 0, 1, 2) se adauga inca un element, dar cu indice mai mare decat cel urmator, de exemplu index 5; acel Array va avea 6 elemente. In locul indicilor lipsa pana la cel adaugat (3 si 4) va crea automat elemente goale.
Studiati urmatorul exemplu:
var mAr:Array = ['site', 'marplo.net', 78]; // Se adauga intr-o variabila numarul de elemente din "mAr" var nr_el = mAr.length; // Se verifica cu "trace(nr_el)" numarul de elemente trace(nr_el); // 3 // Se adauga un nou element in "mAr" (cu inice 5) mAr[5] = 'ActionScript'; // Se actualizeaza numarul de elemente din "mAr" in "nr_el" si se verifica iar cu "trace(nr_el)" nr_el = mAr.length; trace(nr_el); // 6 // Se verifica si elementele continute in "mAr" trace(mAr); // site,marplo.net,78,,,ActionScript- Observati ca, desi Array-ul "mAr" are la inceput 3 elemente si se mai adauga doar unul "ActionScript", expresia "mAr.height" returneaza 6 elemente deoarece ultimul a fost adaugat cu inde 5 si astfel sunt completate cu elemente goale cele lipsa (cu indicii: 3 si 4), dupa cum se vede in rezultatul afisat de al treilea "trace(mAr)".
Proprietatea "length" poate fi utilizata si pentru a seta unui Array un anumit numar de elemente, adaugad elemente goale (fara valoare).
De exemplu:
var mAr:Array = ['site', 'marplo.net', 78];
mAr.length = 10;
- Va face ca "mAr" sa aibe 10 elemente, ultimile 7 goale.
<input type="checkbox" name="a_name" value="value" checked="checked" />
#id { background:url("path_to_image.png"); background-size:contain; background-repeat:no-repeat; }
var rest8_7 = 8 % 7; alert(rest8_7);
$nr = ceil(3.5); echo $nr; // 4
Alex wants to buy a bike. - Alex vrea sa cumpere o bicicleta.
LeĆ unos libros. - Am citit niste carti.