Interface (Interfata) este o clasa folosita ca tipar, sau template pentru clase cu functii similare, care trebuie sa respecte o anumita structura de baza.
Sintetizat, Interface este o clasa cu o lista de metode obligatorii ce trebuie sa fie create in clasele unde este implementata. Toate metodele specificate in "Interface" trebuie sa fie definite in clasele in care e aplicata, avand aceeasi denumire, tip si parametri cum sunt indicate in "Interface".
Clasa interface se creaza similar cu celelalte tipuri de clase, intr-un "package", salvata in document AS separat. Diferenta e aceea ca la definirea ei, in loc de cuvantul "class" se foloseste cuvantul "interface"; in plus, in corpul ei se scrie doar o lista cu metodele fara, alt cod.
Sintaxa generala este urmatoarea:
package { // Se creaza interface public interface ITest { // Lista cu metode function Links():void; function Tutoriale(gen:String, nota:int):String } }- Acest cod se adauga intr-un document "ActionScript 3.0 Class" (sau "ActionScript 3.0 Interface"), la numele clasei se scrie "ITest" si fisierul cu acest cod trebuie salvat cu denumirea "ITest.as", in acelasi director in care sunt salvate si clasele in care va fi implementata.
Dupa ce a fost salvat tiparul "interface", se pot crea clase care implementeaza metodele stabilite in acel tipar.
Implementarea se face adaugand cuvantul implements si numele Interfatei la definirea claselor, dupa numele lor.
public class numeClasa implements numeInterfata {
// Instructiuni
}
Acestea trebuie sa contina in corpul lor toate metodele definite in "interface", cu atribut "public", numarul de parametri si tipul lor stabilite in tipar. Pe langa acestea pot contine si alte metode.
package { // Creare clasa care aplica Interfata ITest public class webDevelopment implements ITest { // Definire proprietate 'site' (cu atribut "protected") protected var site:String = 'marplo.net'; /* Definire metodele obligatorii (Links si Tutoriale), din interface */ // Returneaza in Output valoarea proprietatii 'site' public function Links():void { trace(this.site); } // Returneaza valoarea unei variabile din ea (re), ce preia argumentele transmise public function Tutoriale(gen:String, note:int):String { var re:String = gen+'-'+note; return re; } // Se creaza o alta metoda, suplimentara // Afiseaza in Output argumentul primit public function Diverse(val:*):void { trace(val); } } }- Metodele obligatorii (aici "Links" si "Tutoriale") respecta exact parametri (numarul, ordinea si tipul) stabilite in "interface" "ITest". Alte metode (aiici "Diverse") si proprietati sunt optionale, in functie de rolul fiecarei clase.
// Creare instanta obiect la clasa webDevelopment var obj:webDevelopment = new webDevelopment(); // Se apeleaza metodele obj.Links(); // marplo.net trace(obj.Tutoriale('Flash', 8)); // Flash-8 obj.Diverse(2010); // 2010- Deoarece clasa "webDevelopment" indeplineste conditiile din interfata implementata (ITest), scriptul este functional.
Interfata poate fi aplicata si ca tip de data la variabile (sau parametri de functii), astfel, acea variabila (sau parametru) poate fi utilizata ca instanta de obiect la clasa precizata ca valoare, din cele ce folosesc acea "interface".
Se intelege mai bine din urmatorul exemplu, in care e creata si folosita inca o clasa (limbiStraine) ce aplica Tiparul din "ITest"; contine o proprietate si metodele obligatorii stabilite.
package { // Creare clasa care aplica Interfata ITest public class limbiStraine implements ITest { // Definire proprietate 'site' (cu atribut "protected") protected var adr:String = 'marplo.net/'; /* Definire metodele obligatorii (Links si Tutoriale), din interface */ // Returneaza in Output cuvantul 'Cale buna' public function Links():void { trace('Cale buna'); } // Returneaza valoarea unei variabile din ea (re), ce preia argumentele "nr", "gen" si proprietatea "adr" public function Tutoriale(gen:String, nr:int):String { var re:String = nr+'-'+ this.adr+gen; return re; } } }In documentul FLA se scrie urmatorul cod la panoul ActionScript.
// Creare instante obiecte la clasele folosite var web_development:webDevelopment = new webDevelopment(); var limbi_straine:limbiStraine = new limbiStraine(); // Creare functie a carui parametru are ca tip de data Interfata "ITest" function cursuri(cls:ITest):void { // Apeleaza metodele comune (stabilite in ITest) prin parametru "cls" cls.Links(); trace(cls.Tutoriale('flash', 4)); } // Apeleaza functia cu numele unei clase ce are aplicat ITest cursuri(web_development); // In Output afiseaza: marplo.net si flash-4 cursuri(limbi_straine); // In Output afiseaza: Cale buna si 4-marplo.net/flash- Observati ca apeland functia cu argumente diferite, reprezentand numele instantelor la clase, functia foloseste parametru "cls" (are ca tip de date interfata, ITest) ca instanta la clasa respectiva, si poate apela aceleasi metodele ("Links" si "Tutoriale") pt. fiecare deoarece aceste fiind specificate in "interface" ele trebuie sa existe in fiecare clasa ce apartine acelei Interfate, cu acelasi tip de parametri.
Atentie, daca modificati o "interface" (adaugand metode sau schimbandu-le definirea) care e deja aplicata in clase, acestea nu vor mai functiona deoarece nu mai respecta intru totul Interfata.
<table><tr> <th>Title 1</th> <th>Title 2</th> </tr></table>
.some_class { line-height: 150%; }
document.getElementById("id_button").onclick = function(){ window.open("http://coursesweb.net/"); }
$ar_dir = scandir("dir_name"); var_export($ar_dir);
He will sleep there. - El va dormi acolo.
Él dormirá allí. - El va dormi acolo.