Constantele sunt ca o variabila cu valoare fixa. O constanta dupa ce a fost definita, pastreaza aceeasi valoare pe tot parcursul programului.
Sintaxa generala pentru a crea o constanta este urmatoarea:
const NUME:Tip = valoare;
- "const" este cuvantul special rezervat din limbaj pentru a declarara constante.
- "NUME" este numele constantei. Poate fi orice cuvant, care sa nu inceapa cu un numar sau alt caracter special, sa nu contina spatii si sa fie diferit de cuvintele rezervate ale limbajului (precum "var", "const", "function", si altele, ce pot fi identificate prin faptul ca se coloreaza in albastru). Numele poate fi scris si cu litere mici, dar pentru a face diferenta intre variabile obisnuite si constante, programatorii cu experienta le scriu cu majuscule.
- La "Tip" se specifica tipul de data atribuita (o parte din ele, cele generale, sunt prezentate in lectia anterioara). Specificarea tpiului poate fi omisa, nu e obligatoriu sa fie adaugat "Tip" (se poate scrie si const NUME = valoare;), dar este indicat deoarece va reduce cantitatea de memorie pe care Flash va trebui sa o foloseasca pt. a recunoaste tipul datelor din constanta.
- "valoare" reprezinta valoarea atribuita constantei, si care ramane fixa.
De exemplu, pentru a declara o constanta cu numele unui frate si alta cu varsta lui, se poate scrie un cod astfel:
const FRATE:String = 'Victor';
const FRATE_ANI:uint = 33;
// Pentru "debug" (verificare in Output) se poate folosi "trace()"
trace(FRATE+ ' - '+ FRATE_ANI); // Va afisa in panoul Output: Victor - 33
Operatorii sunt simboluri (sau cuvinte-cheie) prin care se manipuleaza, combina si modifica datele din script. De exemplu, cei mai cunoscuti operatori sunt: + (adunare), - (scadere) si = (atribuire valoare).
Operatorii pot fi folositi pentru a efectua operatii cu mai multe tipuri de date (numere, siruri, variabile, constante).
Operatorii pot fi impartiti in mai multe grupe:
const FORMA:String = 'patrat'; // Definire constanta // Definire 2 variabile var latura:int = 8; var masura:String = ' pixeli'; // Aplica operatii cu operatori la variabila "latura" latura += 3; // sau latura = latura + 3; latura--; // Daca "latura" e mai mare decat 8, aplica "trace()" if(latura>8) { trace(FORMA+ ' - '+ latura+ masura); }4. Apasati "Ctrl+Enter". Player-ul Flash va apare gol, il puteti inchide; important la acest exemplu e panoul OUTPUT in care este afisat rezultatul dat de functia "trace()", dupa cum se vede in imaginea urmatoare.
<ul> <li>http://coursesweb.net/html/</li> <li>http://www.marplo.net/html/</li> </ul>
.some_class { display: list-item; }
var obj = { "courses": ["php", "javascript", "ajax"] }; var jsonstr = JSON.stringify(obj); alert(jsonstr); // {"courses":["php","javascript","ajax"]}
$strhtml = '<body><div id="dv1">CoursesWeb.net</div></body>'; $dochtml = new DOMDocument(); $dochtml->loadHTML($strhtml); $elm = $dochtml->getElementById("dv1"); echo $elm->nodeValue; // CoursesWeb.net
I`m living here. - Traiesc /Locuiesc aici.
Estoy viviendo aquĆ. - Traiesc /Locuiesc aici.