Curs Flash

Se pot crea Mask Layers (Straturi masti sau Straturi de mascare /ascundere) pentru a arata si ascunde parti din continutul Flash.
O Msca in Flash functioneaza ca o fereastra prin care se poate vedea continutul Flash, acoperind totul in afara acelei ferestre. Controleaza partea vizibila dintr-unul sau mai multe Layers.
Orice Forma, Symbol sau element Text pot fi utilizate ca o masca. Forma desenata intr-un Strat Mask defineste suprafata (fereastra) prin care va fi vizibil continut din Straturile, definite ca "Masked" (Mascate), de sub acel "Mask Layer".
Aceasta tehnica creaza un efect deosebit, mai ales ca o Masca poate fi animata; si este utila in a evidentia si controla forma zonei vizibile dintr-o prezentare Flash.
- Cand se creaza un Strat Masca, este important sa nu se amestece elemente diferite in el; de exemplu, sa nu se foloseasca o Forma si un Grup in acelasi Strat.

Creare Masks

Pentru a realiza acest efect, denumit Mask, trebuie creat in Timeline un Mask Layer si alt Strat (sau mai multe) care sa fie legate de el (pozitionate imediat sub el).
Orice Strat poate fi utilizat (transformat) in "Mask Layer", prin click-dreapta pe numele lui, in Timeline, si se alege optiunea Mask.
- Cu aceasta metoda, Stratul de sub el va fi automat legat de el, transformat intr-un "Masked Layer" (Strat Mascat), si ambele inchise, dupa cum se vede in imaginea urmatoare.
Mask si Masked Layer
O alta metoda de creare Strat Masca e urmatoarea:
  - Se da click-dreapta pe numele stratului si se alege optiunea Properties (sau din meniul Modify -> Layer Properties), iar in fereastra care se deschide (cea din imaginea urmatoare) se bifeaza optiunea Mask.
Proprietati Layer
- Stratul respectiv va deveni Mask Layer, fara sa mai fie blocat, iar cel de sub el ramane normal. Pentru a-l lega pe acesta la cel transformat in Mask, se da click-dreapta pe cel normal, si deschizand aceeasi fereastra de la "Properties" se bifeaza optiunea Masked.
- Un Mask Layer afecteaza doar straturile legate de el, si pot fi incluse oricate astfel de "Straturi Mascate", prin tragerea lor cu mouse-ul sub el.

Iata un exemplu de creare si utilizare a unui Mask Layer animat. Efectuati urmatorii pasi (puteti urmari nmai intai prezentarea de mai jos "Exemplu utilizare Mask"):

1. Deschideti un document Flash nou si adaugati in scena o poza (prin meniul File -> Import -> Import to Stage, sau "Ctrl+R").
2. Adaugati inca un Strat in Timeline (prin click pe butonul "New Layer" din bara de jos, sau meniul Insert -> Timeline -> Layer) si transformati-l in "Mask" (prin click-dreapta -> Properties, in fereastra ce se deschide bifati Mask si apasati OK).
3. In acest Mask Layer desenati un oval (cu "Oval Tool") in partea stanga a pozei. Acest oval va fi zona (fereastra) de vizualizare.
Convertiti ovalul in Symbol Movie Clip (cu tasta "F8" sau Modify -> Convert to Symbol). Pentru a putea fi animat cu Movie Tween.
4. Click-dreapta pe Cadrul 40 din Layer 1 si alegeti Insert Keyframe.
  - Cu aceasta, prezentarea Flash va avea 40 de Cadre in care va fi afisata mereu poza.
5.Acum se face animatia la figura folosita ca vizualizare pt. Mask (ovalul Movie Clip din Layer 2), o animatie continua stanga-dreapta, cu modificarea formei, si aceeasi lungime de 40 Cadre.
Click-dreapta pe Cadru 40 din Layer 2 (cel facut Mask) si alegeti Insert Frame, apoi click pe meniul Insert -> Motion Tween.
6. Inca o data click-dreapta pe Frame 40 din "Layer 2" si alegeti Insert Keyframe, apoi click simplu pe Cadru 20 din acelasi Strat.
7. La acest Cadru, mutati ovalul in dreapta pozei si mariti-i dimensiunile (cu "Free Transform Tool").
Click si pe Frame 40, mariti si aici dimensiunile ovalului din Scena.
8. Click-dreapta pe numele "Layer 1" din Timeline, apoi Properties, in fereastra ce se deschide bifati Masked si apasati OK.
  - Astfel, acest Strat devine legat de cel de deasupra (transformat in Mask Layer) si "Masca" creata in acela are efect asupra lui.
Apasati "Ctrl+Enter" ca sa vedeti rezultatul obtinut. Va apare o prezentare similara cu aceasta:
- In prezentarea urmatoare puteti vedea cum se face acest exemplu.

- Exemplu utilizare Mask

utilizare_mask_pasi
- Fisierul FLA cu acest exemplu poate fi descarcat de la: FLA - Ex. utilizare Mask.
Obiectele din stratul Masca (aici fereastra oval) pot fi editate normal (pozitie, forma, etc.), miscarea de asemenea poate fi modificata ca orice animatie Motion Tween, sa se obtina diferite forme ale traseului miscarii si zonei de vizualizare.
- Se poate folosi orice tip de animatie in Stratul Masca (frame-by-frame, Shape Tween, ...), dupa cum permit obiectele din el.

O alta idee ce poate crea un efect deosebit e ca Fereastra sa ramana fixa si miscarea /animatia sa fie facuta la poza (dupa ce e transformata in Symbol Movie Clip).
- De stiut ca prea multe Mask Layers pot afecta performantele in Flash Player.


- Pentru a anula un "Mask Layer", sa redevina Strat Normal, se bifeaza optiunea Normal din fereastra care se deschide de la optiunea "Properties" (dupa ce se apasa click-dreapta pe numele lui).
- Similar, ca sa fie scos un "Masked Layer" din legatura cu un "Strat Masca", se bifeaza optiunea Normal din fereastra care se deschide de la optiunea lui "Properties".
- Pentru a sterge un "Strat Masca" se da click-dreapta pe numele lui si se alege Delete Layer.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag e folosit pentru a adauga liste cu definitii in element <dl>?
<dt> <dd> <li>
<dl>
 <dt>HTML</dt>
 <dd> - Hyper Text Markup Language</dd>
 <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd>
</dl>
Care proprietate CSS poate sa ascunda un element in pagina, lasand spatiu gol in locul lui?
display position visibility
#id {
 visibility: hidden;
}
Indicati evenimentul declansat cand se apasa clic pe un obiect in pagina.
onclick onmouseover onfocus
document.getElementById("id").onclick = function(){
 alert("http://www.MarPlo.net/");
}
Indicati variabila PHP ce contine datele din $_GET, $_POST si $_COOKIE.
$_SESSION $_GET $_REQUEST
if(isset($_REQUEST["id"])) {
 echo $_REQUEST["id"];
}
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
lighting believe path
I believe in my path.
- Eu cred in calea mea.
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
creer camino iluminaciĆ³n
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminaciĆ³n = iluminare
Utilizare Masks

Last accessed pages

 1. Coduri pt culori (46339)
 2. Numerale, Numere in limba engleza - Numerals (38398)
 3. Functii pentru array (1035)
 4. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (186086)
 5. Trecutul simplu - Exercitii si teste incepatori (15969)

Popular pages this month

 1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (2336)
 2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (1800)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (1727)
 4. Curs CSS Online Tutoriale CSS3 (1686)
 5. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (1668)