Se pot crea Mask Layers (Straturi masti sau Straturi de mascare /ascundere) pentru a arata si ascunde parti din continutul Flash.
O Msca in Flash functioneaza ca o fereastra prin care se poate vedea continutul Flash, acoperind totul in afara acelei ferestre. Controleaza partea vizibila dintr-unul sau mai multe Layers.
Orice Forma, Symbol sau element Text pot fi utilizate ca o masca. Forma desenata intr-un Strat Mask defineste suprafata (fereastra) prin care va fi vizibil continut din Straturile, definite ca "Masked" (Mascate), de sub acel "Mask Layer".
Aceasta tehnica creaza un efect deosebit, mai ales ca o Masca poate fi animata; si este utila in a evidentia si controla forma zonei vizibile dintr-o prezentare Flash.
- Cand se creaza un Strat Masca, este important sa nu se amestece elemente diferite in el; de exemplu, sa nu se foloseasca o Forma si un Grup in acelasi Strat.
Pentru a realiza acest efect, denumit Mask, trebuie creat in Timeline un Mask Layer si alt Strat (sau mai multe) care sa fie legate de el (pozitionate imediat sub el).
Orice Strat poate fi utilizat (transformat) in "Mask Layer", prin click-dreapta pe numele lui, in Timeline, si se alege optiunea Mask.
- Cu aceasta metoda, Stratul de sub el va fi automat legat de el, transformat intr-un "Masked Layer" (Strat Mascat), si ambele inchise, dupa cum se vede in imaginea urmatoare.
O alta metoda de creare Strat Masca e urmatoarea:
- Se da click-dreapta pe numele stratului si se alege optiunea Properties (sau din meniul Modify -> Layer Properties), iar in fereastra care se deschide (cea din imaginea urmatoare) se bifeaza optiunea Mask.
- Stratul respectiv va deveni Mask Layer, fara sa mai fie blocat, iar cel de sub el ramane normal. Pentru a-l lega pe acesta la cel transformat in Mask, se da click-dreapta pe cel normal, si deschizand aceeasi fereastra de la "Properties" se bifeaza optiunea Masked.
- Un Mask Layer afecteaza doar straturile legate de el, si pot fi incluse oricate astfel de "Straturi Mascate", prin tragerea lor cu mouse-ul sub el.
Iata un exemplu de creare si utilizare a unui Mask Layer animat. Efectuati urmatorii pasi (puteti urmari nmai intai prezentarea de mai jos "Exemplu utilizare Mask"):
O alta idee ce poate crea un efect deosebit e ca Fereastra sa ramana fixa si miscarea /animatia sa fie facuta la poza (dupa ce e transformata in Symbol Movie Clip).
- De stiut ca prea multe Mask Layers pot afecta performantele in Flash Player.
<dl> <dt>HTML</dt> <dd> - Hyper Text Markup Language</dd> <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd> </dl>
#id { visibility: hidden; }
document.getElementById("id").onclick = function(){ alert("http://www.MarPlo.net/"); }
if(isset($_REQUEST["id"])) { echo $_REQUEST["id"]; }
I believe in my path. - Eu cred in calea mea.
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminaciĆ³n = iluminare