Curs Flash

Creionul (Pencil Tool) si Stiloul (Pen Tool) sunt doua unelte de desen ce ofera libertate deplina in manipularea liniei de desen. Stiloul este totusi mai tehnic si complex decat creionul.
- Ambele unelte pot fi folosite in cele 2 moduri principale: Merge Drawing si Object Drawing.

1. Creion

Unealta pentru creion se gaseste in bara de instrumente pentru desen, butonul ce are desenat un creion ("Pencil Tool (Y)"). Cu acesta se deseneaza liber, ca si cu un creion pe hartie, desigur, cu optiuni specifice: "Straighten" (indreptat), "Smooth" (netezit) si "Ink" (desenare normala). Aceste optiuni pot fi alese din zona de optiuni a barei cu unelte de desen (vedeti imaginea urmatoare).

- Optiuni creion

Optiuni creion
- In functie de optiunea aleasa, Flash face anumite corectari desenului.

Pentru a modifica nivelul de corectare a curbelor facut de Flash asupra unui desen cu creionul, realizat in modul Straighten, selectati desenul si dati click pe meniul Modify -> Shape -> Advanced Straighten, adaugati o valoare intre 0-100 si dati OK.
Iar pentru modul Smooth, selectati desenul creat cu acest mod si dati click pe meniul Modify -> Shape -> Advanced Smooth si modificati valorile din fereastra care apare.
- Un alt mod de a optimiza formele in modul Smooth, reducand numarul de curbe ce definesc forma, se realizeaza din meniul Modify -> Shape -> Optimize, adaugati o valoare intre 0-100 si dati OK.

- Din panoul Properties se pot seta creionului diferite proprietati (la fel ca si pentru linie): lungimea, pozitionarea in scena, grosimea liniei de desen (0-200 pixeli), stilul (continua, punctata, liniata, si altele), culoare, stilul capatului liniei si tipul formei de unire cu alta linie.
Incercati sa descoperiti singuri rezultatul dat de modificarea acestor proprietati. Alegeti instrumentul Creion (rapid, prin apasarea tastei 'Y'), desenati ceva apoi cu Selection Tool selectati ce ati desenat si din panoul Properties testati efectul acelor proprietati: modificati numerele de la "Position and Size", culoarea liniei de la "Fill and Stroke", grosimea de la "Stroke" si tipul liniei de la "Style".
- Vedeti ca exemplu prezentarea de mai jos.

- Utilizare creion

utilizare_creion

2. Stilou (Pen Tool)

Pen Tool (unealta Stilou) e un instrument de desen mai complex, folosit pentru obtinerea de curbe perfecte, desene si linii ce necesita mai mult control si precizie, facand o desenare vectoriala. Se gaseste in bara de instrumente desen, butonul cu o penita pe el (Pen Tool (P))
- Petru a desena linii cu Stiloul, sau segmente de linii unite, care sa alcatuiasca o anumita forma, selectati unealta Silou (rapid cu tasta 'P') si dati click pe suprafata scenei, fiecare click va crea puncte de legatura; intre fiecare punct trasandu-se cate o linie dreapta. Cu cat se da mai multe click-uri, cu atat se creaza mai multe segmente de linie, iar cand se doreste finalizarea desenarii, la ultimul punct se da dublu-click, sau se apasa tasta Esc (Escape).
- Daca dupa crearea unui punct se tine apasat click si se trage mouse-ul, intre penultimul punct si acela se va forma un arc de cerc cu raza si forma curburii in functie de tragerea mouse-ului.
- Daca se da click intre 2 segmente de legatura (pe o linie sau curba), in acel loc se va forma un alt punct de legatura.

In timpul desenarii, cand cursorul mouse-ului ajunge peste punctul care inchide o bucla sau o serie de segmente de linii, apare in dreptul cursorului-stilou un mic cerculet.

Pentru a vedea cu un pas (punct) inainte desenul obtinut in timp ce se lucreaza cu Stiloul, de exemplu linia sau curba obtinuta dupa cum se misca mouse-ul, alegeti meniul Edit -> Preferences, in fereastra care apare alegeti Drawing si bifati casuta din dreptul textului Show pen preview. - Pentru a ajusta o curba dupa ce deja a fost facuta, click Subselection Tool, apoi click pe un punct adiacent curbei respective, vor apare punctele de control ale curbei prin care poate fi modificata forma ei, prin mutarea unuia cu Subselection Tool.
- Forma si linii din desenul creat cu Pen Tool pot fi usor modificate prin punctele de legatura, cu Subselection Tool.

- Exemple cu Pen Tool

ex_pen_tool
- Ca si la creion, proprietatile liniei /curbelor trasate cu Pen Tool: culoare, grosime, stil; pot fi modificate din panoul Properties.

- La butonul "Pen Tool" de pe bara de instrumente mai sunt inca 3 unelte pentru lucru cu Stiloul:

Pentru linii si forme geometrice simple e indicat folosirea celorlalte instrumente specifice, Linie, Dreptunghi, PolyStar.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag e folosit pentru a adauga liste cu definitii in element <dl>?
<dt> <dd> <li>
<dl>
 <dt>HTML</dt>
 <dd> - Hyper Text Markup Language</dd>
 <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd>
</dl>
Care proprietate CSS poate sa ascunda un element in pagina, lasand spatiu gol in locul lui?
display position visibility
#id {
 visibility: hidden;
}
Indicati evenimentul declansat cand se apasa clic pe un obiect in pagina.
onclick onmouseover onfocus
document.getElementById("id").onclick = function(){
 alert("http://www.MarPlo.net/");
}
Indicati variabila PHP ce contine datele din $_GET, $_POST si $_COOKIE.
$_SESSION $_GET $_REQUEST
if(isset($_REQUEST["id"])) {
 echo $_REQUEST["id"];
}
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
lighting believe path
I believe in my path.
- Eu cred in calea mea.
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
creer camino iluminaciĆ³n
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminaciĆ³n = iluminare
Creion si Stilou

Last accessed pages

 1. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (92326)
 2. Verbe Dinamice si Statice - Exercitii Engleza (2907)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (96564)
 4. Exercitii engleza - English Tests and exercises - Grammar (64082)
 5. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (186092)

Popular pages this month

 1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (2342)
 2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (1807)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (1731)
 4. Curs CSS Online Tutoriale CSS3 (1695)
 5. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (1682)