Curs Flash

Fiecare document Flash are o paleta cu 216 culori standard, ce acopera aproximativ intreg spectrul de culori mai des folosite, plus optiuni pentru transparentizarea culorii si cateva combinatii predefinite (vedeti in imaginea de mai jos).
Paleta de culori din Flash se foloseste pentru doua grupe principale de elemente, una reprezinta liniile si marginile formelor si deschide /foloseste paleta de culori de la butonul Stroke Color; cealalta reprezinta interiorul formelor (umplerea), pensula si culoarea textului, acestea folosesc paleta de culori deschisa de la butonul Fill Color.

- Panou cu paleta de Culori

Paleta de Culori
Flash permite definirea si folosirea de alte culori noi, create in documentul curent, prin scrierea directa a codului culorii, in format Hexadecimal ( trei perechi de numere de la 0 la 9 si litere de la A la F) adaugare transparenta (la Alpha) sau editarea valorii RGB (Red -rosu, Green -verde, Blue -albastru), HSL (Hue -nuanta, Saturation -saturatie, Luminosity -luminozitate) in alta paleta pentru editare culori (vedeti indicatii in imaginea urmatoare).

- Definire alte culori

Definire culori
- Pentru transparenta se da click pe numarul de la Alpha si se adauga o valoare intre 0 si 100 (cu cat mai mica cu atat mai transpaenta).
- Pentru folosirea unei culori care e cunoscuta dupa codul ei Hexadecimal, se da click pe codul care incepe cu "#" (in stanga-sus) si se scrie valoarea Hexadecimala.
- Pentru folosirea de culori obtinute prin editarea valorilor RGB si HSL se executa urmatorii pasi:
 1. Se deschide Paleta de culori de la "Fill Color" sau "Stroke Color".
 2. Se da click pe Cercul de culori (butonul ca un cerc colorat, din coltul dreapta-sus) si se deschide o fereastra Color, pt. editare culori (dupa cum se vede in imaginea de sus).
 3. In fereastra "Color" se da initial click pe un patratel de la "Custom Colors" (unde va fi retinuta culoarea) apoi se alege o culoare de baza, de la "Basic Colors" sau prin click cu mouseul pe spectrul de culori din dreapta.
 4. In casutele "Red", "Green", "Blue", "Hue", "Sat" si "Lum" se editeaza culoarea aleasa, modificand valorile casutelor RGB cu numere intre 0 si 255 iar pt. HSL intre 0-240, pana se obtine culoarea dorita.
 5. Dupa ce s-a creat culoarea, aratata la "ColorSolid", se apasa butonul Add to Custom Colors. Acea culoare va fi adaugata in patratelul ales de la "Custom Colors". Pot fi adaugate pana la 16 culori.
 6. Se alege o culoare adaugata la "Custom Colors" si se apasa OK. Acum, in imaginea butonului "Fill Color" sau "Stroke Color", care a deschis initial Paleta de Culori, va apare si va fi folosita acea culoare.

Culorile adaugate la "Custom Colors" pot fi redefinite si folosite atata timp cat aplicatia Adobe Flash ramane deschisa. La inchiderea ei vor fi sterse acele culori.

Salvare culori in paleta de culori

De asemene, pot fi create culori noi care sa fie salvate si adaugate alaturi de cele 216, astfel, acea culoare ramane permanent in paleta de culori si poate fi folosita oricand.
Pentru a adauga o culoare noua in paleta de culori, se executa urmatorii pasi:

 1. Se da click pe meniul Window -> Color, se va deschide un panou Color cu optiuni pentru crearea culorilor, utilizand: HSL, RGB, Alpha si cod Hexadecimal (vedeti imaginea de mai jos).

  - Panou Color - Adauga culori in paleta

  Panou Color
 2. Din spectrul de culori sau de la unul din butoanele "Stroke Color" si "Fill Color" ale panoului Color se alege o culoare apropiata de cea care se doreste.
 3. De la valorile optiunilor H, S, B (Hue, Saturation, Brightness) respectiv R, G, B (Red, Green, Blue) si A ((Alpha)) se ajusteaza culoarea pana se obtine nuanta dorita, sau se poate specifica /ajusta culoarea si cu forma Hexadecimala (in casuta cu diez '#' langa ea).
 4. Se da click pe meniul Options al panoului (situat in coltul dreapta-sus) si de acolo pe Add Swatch. Culoarea setata e adaugata direct in Paleta de Culori, sub cele 216, langa optiunile pentru Gradient si poate fi folosita in document.
  - Dar daca se inchide aplicatia Adobe Flash, culoarea nu ramane salvata in paleta, pentru aceasta mai trebuie facuti urmatorii doi pasi.

  Daca e aleasa optiunea Bitmap fill din lista de optiuni (unde e "Solid color") se poate adauga /importa o poza /imagine care sa fie folosita ca si culoare.

 5. Pentru ca noua culoare sa ramana salvata in Paleta de Culori si dupa inchiderea programului Adobe Flash, se da click pe meniul Window -> Swatches, apare un panou Swatches cu paleta de culori (vedeti imaginea urmatoare).

  - Panou Swatches - Salveaza, sterge culori

  Panou Swatches
 6. Se da click pe meniul Options al panoului "Swatches" (situat in coltul dreapta-sus) si de acolo pe Save as Default. Acum paleta de culori curenta (asa cum arata in panoul Swatches) este salvata si culoarea /culorile noi adaugate vor fi in paleta si la urmatoarea deschidere a programului Adobe Flash.

Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, "Swatches" mai are si alte optiuni in meniu. Iata ce fac cateva din ele:

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care meta tag se foloseste pentru scurta descriere a paginii?
<meta content="..."> <meta description="..."> <meta http-equiv="...">
<meta name="description" content="70-160 caractere ce descriu continutul paginii" />
Ce proprietate CSS opreste efectul dat de "float"?
clear text-align position
#some_id {
 clear: both;
}
Clic pe metoda ce creaza un array cu toate elementele din pagina cu un anumit nume de tag.
getElementsByName() getElementById() getElementsByTagName()
var divs = document.getElementsByTagName("div");
var nr_divs = divs.length;
alert(nr_divs);
Indicati functia PHP ce returneaza numarul de elemente dintr-un array.
is_[) count() strlen()
$arr =[7, 8, "abc", 10);
$nri = count($arr);
echo $nri;    // 4
Indicati adverbul corespunzator adjectivului din paranteza in propozitia: "I live (happy)".
happly happily hapily
I live happily.
- Traiesc fericit (in mod fericit).
Indicati adverbul corespunzator adjectivului din paranteza in propozitia: "Vivo (feliz)".
felizamente felizmente felices
Vivo felizmente.
- Traiesc fericit (cu fericire).
Culori in Adobe Flash - Definire si Salvare

Last accessed pages

 1. Cursuri limba engleza gratuite si lectii online (51606)
 2. Notiuni fundamentale despre bazele de date SQL (9494)
 3. Alphabet and Pronunciation - Alfabetul si pronuntia in limba engleza (53271)
 4. Verbe reflexive 1 (7975)
 5. Pronume direct (1519)

Popular pages this month

 1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (2463)
 2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (2294)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (1502)
 4. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (1499)
 5. Curs si Tutoriale Ajax (1456)