Curs Flash

Fiecare document Flash are o paleta cu 216 culori standard, ce acopera aproximativ intreg spectrul de culori mai des folosite, plus optiuni pentru transparentizarea culorii si cateva combinatii predefinite (vedeti in imaginea de mai jos).
Paleta de culori din Flash se foloseste pentru doua grupe principale de elemente, una reprezinta liniile si marginile formelor si deschide /foloseste paleta de culori de la butonul Stroke Color; cealalta reprezinta interiorul formelor (umplerea), pensula si culoarea textului, acestea folosesc paleta de culori deschisa de la butonul Fill Color.

- Panou cu paleta de Culori

Paleta de Culori
Flash permite definirea si folosirea de alte culori noi, create in documentul curent, prin scrierea directa a codului culorii, in format Hexadecimal ( trei perechi de numere de la 0 la 9 si litere de la A la F) adaugare transparenta (la Alpha) sau editarea valorii RGB (Red -rosu, Green -verde, Blue -albastru), HSL (Hue -nuanta, Saturation -saturatie, Luminosity -luminozitate) in alta paleta pentru editare culori (vedeti indicatii in imaginea urmatoare).

- Definire alte culori

Definire culori
- Pentru transparenta se da click pe numarul de la Alpha si se adauga o valoare intre 0 si 100 (cu cat mai mica cu atat mai transpaenta).
- Pentru folosirea unei culori care e cunoscuta dupa codul ei Hexadecimal, se da click pe codul care incepe cu "#" (in stanga-sus) si se scrie valoarea Hexadecimala.
- Pentru folosirea de culori obtinute prin editarea valorilor RGB si HSL se executa urmatorii pasi:
 1. Se deschide Paleta de culori de la "Fill Color" sau "Stroke Color".
 2. Se da click pe Cercul de culori (butonul ca un cerc colorat, din coltul dreapta-sus) si se deschide o fereastra Color, pt. editare culori (dupa cum se vede in imaginea de sus).
 3. In fereastra "Color" se da initial click pe un patratel de la "Custom Colors" (unde va fi retinuta culoarea) apoi se alege o culoare de baza, de la "Basic Colors" sau prin click cu mouseul pe spectrul de culori din dreapta.
 4. In casutele "Red", "Green", "Blue", "Hue", "Sat" si "Lum" se editeaza culoarea aleasa, modificand valorile casutelor RGB cu numere intre 0 si 255 iar pt. HSL intre 0-240, pana se obtine culoarea dorita.
 5. Dupa ce s-a creat culoarea, aratata la "ColorSolid", se apasa butonul Add to Custom Colors. Acea culoare va fi adaugata in patratelul ales de la "Custom Colors". Pot fi adaugate pana la 16 culori.
 6. Se alege o culoare adaugata la "Custom Colors" si se apasa OK. Acum, in imaginea butonului "Fill Color" sau "Stroke Color", care a deschis initial Paleta de Culori, va apare si va fi folosita acea culoare.

Culorile adaugate la "Custom Colors" pot fi redefinite si folosite atata timp cat aplicatia Adobe Flash ramane deschisa. La inchiderea ei vor fi sterse acele culori.

Salvare culori in paleta de culori

De asemene, pot fi create culori noi care sa fie salvate si adaugate alaturi de cele 216, astfel, acea culoare ramane permanent in paleta de culori si poate fi folosita oricand.
Pentru a adauga o culoare noua in paleta de culori, se executa urmatorii pasi:

 1. Se da click pe meniul Window -> Color, se va deschide un panou Color cu optiuni pentru crearea culorilor, utilizand: HSL, RGB, Alpha si cod Hexadecimal (vedeti imaginea de mai jos).

  - Panou Color - Adauga culori in paleta

  Panou Color
 2. Din spectrul de culori sau de la unul din butoanele "Stroke Color" si "Fill Color" ale panoului Color se alege o culoare apropiata de cea care se doreste.
 3. De la valorile optiunilor H, S, B (Hue, Saturation, Brightness) respectiv R, G, B (Red, Green, Blue) si A ((Alpha)) se ajusteaza culoarea pana se obtine nuanta dorita, sau se poate specifica /ajusta culoarea si cu forma Hexadecimala (in casuta cu diez '#' langa ea).
 4. Se da click pe meniul Options al panoului (situat in coltul dreapta-sus) si de acolo pe Add Swatch. Culoarea setata e adaugata direct in Paleta de Culori, sub cele 216, langa optiunile pentru Gradient si poate fi folosita in document.
  - Dar daca se inchide aplicatia Adobe Flash, culoarea nu ramane salvata in paleta, pentru aceasta mai trebuie facuti urmatorii doi pasi.

  Daca e aleasa optiunea Bitmap fill din lista de optiuni (unde e "Solid color") se poate adauga /importa o poza /imagine care sa fie folosita ca si culoare.

 5. Pentru ca noua culoare sa ramana salvata in Paleta de Culori si dupa inchiderea programului Adobe Flash, se da click pe meniul Window -> Swatches, apare un panou Swatches cu paleta de culori (vedeti imaginea urmatoare).

  - Panou Swatches - Salveaza, sterge culori

  Panou Swatches
 6. Se da click pe meniul Options al panoului "Swatches" (situat in coltul dreapta-sus) si de acolo pe Save as Default. Acum paleta de culori curenta (asa cum arata in panoul Swatches) este salvata si culoarea /culorile noi adaugate vor fi in paleta si la urmatoarea deschidere a programului Adobe Flash.

Dupa cum se vede in imaginea de mai sus, "Swatches" mai are si alte optiuni in meniu. Iata ce fac cateva din ele:

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Ce tag se foloseste pentru a adauga liste in elemente <ul> si <ol>?
<dt> <dd> <li>
<ul>
 <li>http://coursesweb.net/html/</li>
 <li>http://www.marplo.net/html/</li>
</ul>
Care valoare a proprietatii "display" seteaza elementul ca tip bloc si afiseaza un punct in fata?
block list-item inline-block
.some_class {
 display: list-item;
}
Care instructiune JavaScript transforma un obiect in sir JSON.
JSON.parse() JSON.stringify eval()
var obj = {
 "courses": ["php", "javascript", "ajax"]
};
var jsonstr = JSON.stringify(obj);
alert(jsonstr);  // {"courses":["php","javascript","ajax"]}
Indicati clasa PHP folosita pentru a lucra cu elemente HTML si XML in PHP.
stdClass PDO DOMDocument
$strhtml = '<body><div id="dv1">CoursesWeb.net</div></body>';
$dochtml = new DOMDocument();
$dochtml->loadHTML($strhtml);
$elm = $dochtml->getElementById("dv1");
echo $elm->nodeValue;  // CoursesWeb.net
Indicati forma de Prezent Continuu a verbului "to live" (a trai /a locui)
lived living liveing
I`m living here.
- Traiesc /Locuiesc aici.
Care este forma de Gerunziu (sau Participiu Prezent) a verbului "vivir" (a trai /a locui)?
viviĆ³ vivido viviendo
Estoy viviendo aquĆ­.
- Traiesc /Locuiesc aici.
Culori in Adobe Flash - Definire si Salvare

Last accessed pages

 1. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (55275)
 2. Curs CSS Online Tutoriale CSS3 (47003)
 3. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (131934)
 4. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (87949)
 5. Curs si Tutoriale JavaScript (57888)

Popular pages this month

 1. Prezentul simplu si continuu - Present Tense Simple and Continuous (3967)
 2. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (3722)
 3. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (3135)
 4. Curs si Tutoriale JavaScript (2552)
 5. Curs CSS Online Tutoriale CSS3 (2363)