Curs Flash

Gradient este un efect creat cu doua sau mai multe culori, trecandu-se treptat de la una la cealalta in diferite combinatii.
In acest tutorial e prezentat modul de folosire si editare a efectelor de culori Gradient, precum si utilizarea instrumentului "Gradient Transform Tool".

1. Utilizare si editare Gradient

In Adobe Flash se folosesc pentu utilizarea efectului "Gradient" optiunile aflate in paleta de culori (situate in partea de jos, sub cele 216 culori, vedeti imaginea de mai jos).
Sunt valabile doua tipuri de gradient:

- Optiuni Gradient

Optiuni Gradient
- Pentru a folosi efectul de culori "Gradient", se da click pe "Fill Color" sau "Stroke Color" (din bara cu instrumente pt. desen), iar din paleta de culori se alege una din optiunile "Gradient". Modelul ales va apare in imaginea butonului prin care a fost deschisa paleta de culori. Apoi poate fi folosit ca orice alta culoare, pentru desene cu pensula, linii si umpleri (ca in exemplu din imaginea de sus).

Dupa ce a fost ales gradient-ul dorit, pentru a putea fi personalizat cu alte culori si combinatii, acesta trebuie editat.
Ambele modele (liniar si radial) pot fi editate, se pot crea combinatii noi, schimbandu-se culorile, nuanta, numarul si pozitia lor in "Gradient".

- Editare Gradient

Editare Gradient
- Editarea culorilor Gradient se face din Panoul Color, care poate fi deschis din meniul Window -> Color (prezentat in imaginea de deasupra).
- In acest panou se poate alege din lista de optiuni tipul "Linear gradient" sau "Radial Gradient".
- In zona in care se defineste gradient-ul (in partea de jos a panoului) se pot adauga si alte culori, prin click pe acea zona (pot fi adaugate pana la 16 culori).
- Fiecare culoare din zona cu straturile ce formeaza gradient-ul poate fi modificata cu proprietatile HSB, RGB, A (Alpha) si mutata in Gradient, pe lungimea acelei zone.
- In timp ce culorile sunt editate, modificarile apar atat in butonul "Fill Color" sau "Stroke Color", in care a fost selectat efectul Gradient ce este editat, cat si in vreun desen care e selectat in Scena (puteti vedea in prezentarea de mai jos "Exemplu editare Gradient").
- Pentru a adauga in paleta de culori efectul Gradient creat, se da click pe Add Swatches, situat in meniul cu optiuni din coltul dreapta-sus al Panoului Color.

Culorile care sunt adaugate in zona de definire a efectului Gradient (prin click) pot fi sterse /anulate prin tragerea lor cu mouse-ul in afara panoului (sau Ctrl+click pe acea culoare).


Iata o prezentare Flash cu exemplu de utilizare si editare Gradient.

- Utilizare si Editare Gradient

utilizare_editare_gradient
Fisierul FLA cu acest exemplu poate fi descarcat de la: FLA - Ex. Gradient

2. Utilizare instrument Gradient Transform

Gradient Transform este un instrument de selectare ce se gaseste in acelasi buton cu "Free Transform Tool" din Bara cu unelte desen (vedeti imaginea de jos).
"Gradient Transform Tool" se foloseste pentru transformarea /modificarea efectului de colorare Gradient dintr-un desen, ajustand marimea, rotatia, lungimea sau centrul culorii Gradient.
- Dupa ce se alege acest instrument, prin tinere putin click apasat pe butonul "Free Transform Tool" si apoi click pe Gradient Transform Tool (sau rapid, tasta 'F'), se da click pe obiectul care foloseste o culoare cu efect Gradient.
- La forma /culoarea astfel selectata va apare cateva mici butoane specifice, acestea se folosesc pt. transformarea acelui Gradient. Prin tragerea lor cu mouse-ul se modifica marimea gradientului, rotatia si pozitia lui in forma ce o coloreaza (vedeti explicatii si in imaginea urmatoare).

- Gradient Transform

Gradient Transform
- Modelul "Radial" are doua butoane in plus: unul sub forma unui cerculet cu o sageata in el (folosit pentru modificarea ratei de trecere de la o culoare la alta), celalalt, situat in centru, are forma unui triunghi (folosit pentru indicare /mutare focalizare).
Ca sa invatati cum se foloseste unealta "Gradient Transform", vedeti si incercati singuri exemplul din prezentarea de mai jos.

- Utilizare Gradient Transform Tool

utilizare_gradient_transform
Fisierul FLA cu acest exemplu poate fi descarcat de la: FLA - Ex. Gradient 2

Unealta Gradient Transform poate fi utilizata si pentru transformarea culorilor din formele ce au culori "Bitmap fill" (care foloseste o imagine ca si culoare).

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag e folosit pentru a adauga liste cu definitii in element <dl>?
<dt> <dd> <li>
<dl>
 <dt>HTML</dt>
 <dd> - Hyper Text Markup Language</dd>
 <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd>
</dl>
Care proprietate CSS poate sa ascunda un element in pagina, lasand spatiu gol in locul lui?
display position visibility
#id {
 visibility: hidden;
}
Indicati evenimentul declansat cand se apasa clic pe un obiect in pagina.
onclick onmouseover onfocus
document.getElementById("id").onclick = function(){
 alert("http://www.MarPlo.net/");
}
Indicati variabila PHP ce contine datele din $_GET, $_POST si $_COOKIE.
$_SESSION $_GET $_REQUEST
if(isset($_REQUEST["id"])) {
 echo $_REQUEST["id"];
}
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
lighting believe path
I believe in my path.
- Eu cred in calea mea.
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
creer camino iluminaciĆ³n
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminaciĆ³n = iluminare
Utilizare Gradient

Last accessed pages

 1. Alphabet and Pronunciation - Alfabetul si pronuntia in limba engleza (47977)
 2. Gramatica limbii engleze - Prezentare Generala (170021)
 3. Pronume - Exercitii si teste engleza incepatori (10370)
 4. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (133765)
 5. Coduri pt culori (46340)

Popular pages this month

 1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (2343)
 2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (1814)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (1735)
 4. Curs CSS Online Tutoriale CSS3 (1696)
 5. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (1686)