Limbajul de programare pentru Flash este
ActionScript.
Cu
ActionScript se scriu instructiuni prin care pot fi controlate elementele din prezentarea Flash. De exemplu, se pot adauga instructiuni la butoane prin care sa fie pornita si oprita o animatie, sa se schimbe culoarea si dimensiunile unui obiect; sau se pot crea obiecte, text si animatii in prezentarea Flash, folosind cod ActionScript.
Cu ActionScript se pot crea programe care ruleaza pe internet si in pagini web (de ex. jocuri), sau pentru iPhone, telefoane mobile ori Desktop.
Este un limbaj de scripting asemanator cu JavaScript; de exemplu, in ambele limbaje variabilele se declara utilizand comanda "var", sirurile se unesc folosind caracterul "+". Daca stiti sa lucrati cu JavaScript, veti intelege si invata mai usor ActionScript.
ActionScript 3 a fost introdus de Adobe in 2006 cu "Adobe Flex 2.0".
- Este un limbaj de programare orientat pe obiecte (
OOP - Object Oriented Programming) destul de avansat si puternic, incluzand unele din cele mai noi concepte de programare, utilizand Clase, obiecte, metode si evenimente.
Pentru a crea o prezentare Flash cu ActionScript 3, se deschide un document nou alegand "ActionScript 3.0" de la
Create New din fereastra de inceput a programului Adobe Flash.
Codul ActionScript se adauga la cadrele din Timeline sau intr-un fisier extern (cu extensia ".as").
-
Spre deosebire de ActionScript 2.0, in aceasta versiune mai noua, codul nu se adauga direct in Movie Clips sau alte obiecte.
Pentru inceput va fi aratata medoda de adaugare a lui direct in document, la cadre din Timeline.
Dupa ce se deschide un document Flash nou, este indicat sa fie mai intai creat un Strat (Layer) special pentru coduri ActionScript (din meniul
Insert -> Timeline -> Layer). Se poate folosi in orice Cadru din Timeline, dar fiind pe un Layer separat e mai usor de structurat; iar pentru un control mai bun, sa i-se dea un nume special acelui Strat, intuitiv (prin dublu-click pe numele lui), de ex. "
Actions" (mai ales pt. cazuri cand se va lucra cu mai multe Straturi).
Codul ActionScript se scrie intr-un panou special, ca cel din imaginea urmatoare, care are un set complet de optiuni, descrise mai jos. Acest panou se poate deschide din meniul
Window -> Acions (dupa ce a fost selectat un Frame din Stratul "Actions"), sau prin click-dreapta pe cadrul din acel Strat, la care va fi apicat codul, si se alege optiunea
Actions.
- Panou pt. ActionScript / Strat Actions in Timeline
- In partea de jos a imaginii este panoul Timeline, cu stratul "Actions" creat pt. adaugare ordonata a codului ActionScript la cadrele din el. Aici, cadrul selectat este primul din acest Layer.
- Iata ce fac optiunile din panoul "ACTIONS - FRAME":
- Categorie Script - Se alege tipul de script /versiune folosit la cod.
- Toolbox - Ofera o lista cu toate actiunile instalate in program, la versiunea de script aleasa, organizate pe categorii.
- Zona de navigare - Aici sunt organizate toate scripturile din document, si pot fi gasite dupa "Strat : Numar cadru".
- Script Tag - Indica ce script (din ce "Cadru : Frame") este editat.
- Pin Script - Adauga in acea linie un "Tab" la scriptul curent, pt. a naviga mai usor din unu in altu cand se lucreaza cu scripturi in mai multe cadre.
- Zona scriere cod - Este locul unde se scrie codul ActionScript.
- Help - Deschide pagina online de Ajutor de la Adobe, pentru elementul din cod selectat.
- Meniu Optiuni - Meniul cu optiuni ale panoului, pentru control, format, si altele.
- Script Assist - Cand aceasta optiune este activata, codul in script se adauga controlat, din zona "Toolbox". Script Assist "supravegheaza" sa se scrie cod fara erori.
- Code Snippets - Deschide un panou care ofera segmente de cod gata facute pentru cele mai utilizate actiuni, organizate pe categorii.
- Toolbar Actions - Bara de instrumente a panoului, cu optiunile prezentate mai jos:
- Show/Hide Toolbox - Ascunde si afiseaza Tollbox.
- Remove Comment - Sterge caracterele specifice pt. comentarii; de la cel selectat.
- Apply Line Comment - Adauga caracterele "//" (pentru creare linie comentariu) la inceputul randurilor selectate.
- Apply Block Comment - Transforma liniile selectate intr-un "bloc de comentariu".
- Expand All - Permite extinderea tuturor codurilor care au fost restranse.
- Collapse Selection - Restrange randurile de cod selectate.
- Collapse between braces - Restrange codul dintre acolade.
- Debug Options - Adauga /sterge "Breakpoints" (puncte de pauza), unde intentionat se face o pauza a executiei scriptului la o anumita linie din cod , pentru examinarea lui.
- Show code hint - Afiseaza indicii pentru auto-completare cod.
- Auto Format - Aranjeaza scriptul pentru o mai usoara citire a lui, aplicand spatii si culori. Optiunile pt. format pot fi setate din meniul Edit -> Preferences -> ActionScript.
- Check syntax - Verifica scriptul, cautand erori de sintaxa, si afiseaza detalii intr-un panou "Compiler Errors".
- Insert target path - Ajuta la alegerea obiectelor la care face referire o anumita functie din cod.
- Find - Ofera posibilitatea de cautare si inlocuire cuvinte din codul scriptului.
- Add script items - Ofera acces la elemente din limbajul ActionScript, precum cele din Toolbox.
- Acest panou, cu toate optiunile lui, este folosit pentru adaugarea de scripturi in documentul Flash, dupa cum se poate invata din lectiile urmatoare.
Esential la oricare limbaj de programare este scrierea corecta a codului, respectand syntaxa limbajului. Flash ofera indicii destul de bune in cazul unor erori, pentru depistarea cat mai exacta a lor.
- Important de avut in vedere este faptul ca ActionScript este un limbaj cu sintaxa case-sensitive (face diferenta intre majuscule si litere mici), astfel, "Buton" e diferit de "buton".
- Lectiile de ActionScript din acest curs sunt indicate mai mult celor care cunosc cel putin la nivel de incepatori bazele unui
limbaj de programare (C++, C#, PHP sau JavaScript), deoarece elementele de baza ale oricarui limbaj de programare: variabile, operatori, instructiuni conditionale si ciclice sunt prezentate mai pe scurt, cu putine explicatii.