Curs Flash

      Limbajul de programare pentru Flash este ActionScript.
Cu ActionScript se scriu instructiuni prin care pot fi controlate elementele din prezentarea Flash. De exemplu, se pot adauga instructiuni la butoane prin care sa fie pornita si oprita o animatie, sa se schimbe culoarea si dimensiunile unui obiect; sau se pot crea obiecte, text si animatii in prezentarea Flash, folosind cod ActionScript.
Cu ActionScript se pot crea programe care ruleaza pe internet si in pagini web (de ex. jocuri), sau pentru iPhone, telefoane mobile ori Desktop.
Este un limbaj de scripting asemanator cu JavaScript; de exemplu, in ambele limbaje variabilele se declara utilizand comanda "var", sirurile se unesc folosind caracterul "+". Daca stiti sa lucrati cu JavaScript, veti intelege si invata mai usor ActionScript.
ActionScript 3 a fost introdus de Adobe in 2006 cu "Adobe Flex 2.0".
    - Este un limbaj de programare orientat pe obiecte (OOP - Object Oriented Programming) destul de avansat si puternic, incluzand unele din cele mai noi concepte de programare, utilizand Clase, obiecte, metode si evenimente.

Pentru a crea o prezentare Flash cu ActionScript 3, se deschide un document nou alegand "ActionScript 3.0" de la Create New din fereastra de inceput a programului Adobe Flash.
Codul ActionScript se adauga la cadrele din Timeline sau intr-un fisier extern (cu extensia ".as").
- Spre deosebire de ActionScript 2.0, in aceasta versiune mai noua, codul nu se adauga direct in Movie Clips sau alte obiecte.
Pentru inceput va fi aratata medoda de adaugare a lui direct in document, la cadre din Timeline.
Dupa ce se deschide un document Flash nou, este indicat sa fie mai intai creat un Strat (Layer) special pentru coduri ActionScript (din meniul Insert -> Timeline -> Layer). Se poate folosi in orice Cadru din Timeline, dar fiind pe un Layer separat e mai usor de structurat; iar pentru un control mai bun, sa i-se dea un nume special acelui Strat, intuitiv (prin dublu-click pe numele lui), de ex. "Actions" (mai ales pt. cazuri cand se va lucra cu mai multe Straturi).
Codul ActionScript se scrie intr-un panou special, ca cel din imaginea urmatoare, care are un set complet de optiuni, descrise mai jos. Acest panou se poate deschide din meniul Window -> Acions (dupa ce a fost selectat un Frame din Stratul "Actions"), sau prin click-dreapta pe cadrul din acel Strat, la care va fi apicat codul, si se alege optiunea Actions.

- Panou pt. ActionScript / Strat Actions in Timeline

Panouri Actions Timeline
- In partea de jos a imaginii este panoul Timeline, cu stratul "Actions" creat pt. adaugare ordonata a codului ActionScript la cadrele din el. Aici, cadrul selectat este primul din acest Layer.
- Iata ce fac optiunile din panoul "ACTIONS - FRAME": - Acest panou, cu toate optiunile lui, este folosit pentru adaugarea de scripturi in documentul Flash, dupa cum se poate invata din lectiile urmatoare.
Esential la oricare limbaj de programare este scrierea corecta a codului, respectand syntaxa limbajului. Flash ofera indicii destul de bune in cazul unor erori, pentru depistarea cat mai exacta a lor.
    - Important de avut in vedere este faptul ca ActionScript este un limbaj cu sintaxa case-sensitive (face diferenta intre majuscule si litere mici), astfel, "Buton" e diferit de "buton".

- Lectiile de ActionScript din acest curs sunt indicate mai mult celor care cunosc cel putin la nivel de incepatori bazele unui limbaj de programare (C++, C#, PHP sau JavaScript), deoarece elementele de baza ale oricarui limbaj de programare: variabile, operatori, instructiuni conditionale si ciclice sunt prezentate mai pe scurt, cu putine explicatii.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag se foloseste in <table> pentru a crea celula de tip "header"?
<thead> <th> <td>
<table><tr>
  <th>Title 1</th>
  <th>Title 2</th>
</tr></table>
Ce proprietate CSS seteaza distanta dintre randuri?
line-height word-spacing margin
.some_class {
  line-height: 150%;
}
Care functie deschide o noua fereastra.
alert() confirm() open()
document.getElementById("id_button").onclick = function(){
  window.open("http://coursesweb.net/");
}
Indicati functia PHP care returneaza un array cu numele fisierelor si directoarelor dintr-un director.
mkdir() scandir() readdir()
$ar_dir = scandir("dir_name");
var_export($ar_dir);
Care din urmatoarele forme a verbului "sleep" (a dormi) se foloseste pentru viitor?
sleeping slept will sleep
He will sleep there.
- El va dormi acolo.
Care din urmatoarele forme a verbului "dormir" (a dormi) se foloseste pentru viitor?
dormido dormirá durmiendo
Él dormirá allí.
- El va dormi acolo.
Introducere ActionScript 3.0

Last accessed pages

  1. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (194440)
  2. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (271994)
  3. Coduri pt culori (69986)
  4. Formatare text in pagina html (37625)
  5. Verbe modale - Modal verbs - CAN, COULD, MAY, MIGHT, MUST (67072)

Popular pages this month

  1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (791)
  2. Cursuri limba engleza gratuite si lectii online (349)
  3. Coduri pt culori (348)
  4. Gramatica limbii engleze - Prezentare Generala (338)
  5. Exercitii engleza - English Tests and exercises - Grammar (316)