Linia si textul sunt printre cele mai comune instrumente folosite in continuturile simple Flash.
Instrumentul pentru linie se gaseste in bara de instrumente pentru desen, butonul cu o linie oblica ("Line Tool (N)"). Acesta deseneaza linii drepte in orice directie este tras mouse-ul.
- Unealta pentru desenat cu "linia" are de asemenea cele doua moduri de desen prezentate in tutorialul precedend: Merge Drawing si Object Drawing.
Sunt o multime de proprietati ce pot fi aplicate liniei, prin panoul Properties, si anume: lungimea, pozitionarea in scena, grosimea liniei (0-200 pixeli), stilul (continua, punctata, liniata, si altele), culoare, stilul capatului liniei si tipul formei de unire cu alta linie (vedeti imaginea de mai jos). Deosebirile date de modificarea acestor doua proprietati din urma sunt vizibile cand linia este mult ingrosata.
Daca se tine apasat Shift in timp ce se traseaza linia, se pot desena mai usor linii perfect verticale, orizontale sau la 45 de grade.
Pentru a crea Text in documentul Flash, se da click pe butonul "Text Tool (T)" (cel cu litera 'T' mare pe el) din bara de instrumente desen (sau direct tasta 'T'), apoi se da click pe scena, va apare cursorul specific scrierii textului, si puteti scrie de la tastatura. Pentru a trece pe un rand nou, se apasa Enter.
Un alt mod de a incepe scrierea textului exte prin tragerea mouse-ului, cu Text Tool activat, formandu-se astfel un chenar in care va fi incadrat textul scris.
Zona /suprafata ce contine textul poate fi oricand mutata si redimensionata daca este selectata cu Selection Tool.
In Adobe Flash exista doua tipuri de text: TLF (Text Layout Framework) si Clasic. Optiunile din panoul Properties, prin care pot fi setate si modificate proprietatile textului, se schimba in functie de tipul de text ales.
1. TLF are mai multe optiuni si proprietati avansate, si in acelasi timp este usor de manipulat /modificat si creat grafic, oferind mai mult control (vedeti in imaginea de jos prezentate cateva proprietati din Panoul Peroperties).
- TLF este indicat cand se doreste crearea de text animat sau 3D sau cu aspect grafic artistic.
- TLF are 3 tipuri: Read Only (textul apare normal, doar pt. citire), Selectable (utilizatorul va putea selecta si copia textul respectiv) si Editable (utilizatorul va putea modifica acel text, de exemplu poate fi folosit in casute-text).
Deoarece panoul cu proprietati pt. text TLF este prea lung pt. a fi afisat intr-o singura imagine, l-am impartit in 3, dar in Adobe Flash sunt toate acestea intr-un singur panou.
Rotirea 3D a textului se poate face cu instrumentul 3D Rotation Tool (W) (situat in bara de instrumente pt. desen).
TLF este tipul de text ce va fi folosit cat mai mult in viitor, in aplicatiile FLASH, de aceea este indicat sa incepeti cu invatarea si folosirea acestuia.
- Spre deosebire de textul clasic, textul TLF creaza fisiere SWF de dimensiuni mai mari.
<ul> <li>http://coursesweb.net/html/</li> <li>http://www.marplo.net/html/</li> </ul>
.some_class { display: list-item; }
var obj = { "courses": ["php", "javascript", "ajax"] }; var jsonstr = JSON.stringify(obj); alert(jsonstr); // {"courses":["php","javascript","ajax"]}
$strhtml = '<body><div id="dv1">CoursesWeb.net</div></body>'; $dochtml = new DOMDocument(); $dochtml->loadHTML($strhtml); $elm = $dochtml->getElementById("dv1"); echo $elm->nodeValue; // CoursesWeb.net
I`m living here. - Traiesc /Locuiesc aici.
Estoy viviendo aquĆ. - Traiesc /Locuiesc aici.