Elementele Symbols de tip Movie Clip sunt recomandate a fi folosite pentru Symbols ce vor contine animatii sau pentru imagini importate la care se doreste aplicarea vreunui filtru, efect de culoare in Flash sau rotire 3D.
Timeline-ul din "Movie Clip" este independent de cel principal. Astfel, avand o animatie in Simbolul Movie Clip, aceasta este stocata si repetata intr-un singur Frame (cadru) din Timeline-ul principal, indiferent de cate cadre are animatia din simbolul "Movie Clip".
Instantele Movie Clip pot contine animatii /filme cu sunete si control prin ActionScript, precum si alte "Movie Clip".
- Spre deosebire de "Graphic Symbol", la Movie Clip se poate vedea doar primul Frame in Timeline-ul principal.
Crearea unui Symbol "Movie Clip" e simpla:
- Se selecteaza obiectul sau elementele ce trebuie convertite (de obicei imagini sau obiecte /desene care trebuie animate)
- Se da click pe meniul Modify -> Convert to Symbol (sau tasta F8)
- In fereastra care apare se poate da un nume (la Name) si la Type se alege optiunea Movie Clip, apoi se da OK.
- Simbolul creat va fi adaugat automat si in panoul Library.
O alta modalitate de a crea Symbols (mai des folosita la "Movie Clip" decat pentru celelalte tipuri de Symbols) este cu optiunea
New Symbol, ce se gaseste in meniul
Insert si in optiunile panoului Library (sau Ctrl+F8). Acestea deschid fereastra (
afisata in imaginea urmatoare) pentru setarea numelui si tipul simbolului.
- Cu aceasta metoda, dupa ce se defineste numele si tipul (in acest caz, Movie Clip) si se da OK, se va intra direct in pagina de editare pt. acel Symbol, o zona de lucru alba cu un semn "+" in centru, unde se poate lucra ca si in Scena principala, cu instrumentele pt. desen, imagini si sunete importate, animatii, etc.. Orice se creaza in acea pagina va reprezenta Simbolul nou creat, care e adaugat automat in Library.
Editarea unui element Movie Clip se face la fel ca la celelalte tipuri de Symbol. Se alege Simbolul din panoul Library si se apasa "Ctrl+E" (sau dublu-click pe acel Symbol). Se va deschide pagina alba pentru editarea lui.
- Ca la toate tipurile de Symbols, si la "Movie Clip" modificarile facute vor fi transferate si Instantelor lui.
- Daca acesta contine o animatie, modificarile facute intr-un cadru (Frame) din Timeline-ul simbolului Movie Clip vor fi transpuse in toate celelalte cadre ale lui.
Instantele simbolului Movie Clip se creaza la fel ca la toate elementele Symbol, se trag cu mouse-ul din Library in Scena de lucru.
- Editarea unei Instante Movie Clip se face in acelasi mod ca la celelalte tipuri, prin dublu-clik pe Instanta, sau click-dreapta pe ea si se alege una din optiunile:
Edit, Edit in Place sau
Edit in New Window. Se va deschide pagina de editare.
- Ca si in cazul editarii Simbolului parinte, orice modificare facuta instantei in pagina ei de editare va fi transferata automat originalului (din Library) si la celelalte Instante.
- Modificarile ce se pot face unei Instante direct in Scena unde a fost trasa (cu "Free Transform Tool", sau filtre si efecte de culoare) nu vor afecta celelalte copii sau originalul; dar cand Instanta contine animatie /film, Flash va aplica schimbarile facute tuturor cadrelor din animatia continuta in Instanta Movie Clip. De exemplu, daca se roteste Instanta in Scena si i-se aplica un efectul de culoare, animatia din ea (cu toate cadrele ei) va avea aceeasi rotire si cu efectul de culoare aplicat.
- Si la Movie Clip, daca se sterge Simbolul parinte (din Library), vor fi sterse toate instantele lui.
Iata un exemplu de utilizare a simbolului Movie Clip. Se adauga unu filtru, rotire 3D si efect de culoare unei imagini importate. Efectuati urmatorii pasi (puteti vedea intai acest exemplu in prezentarea de mai jos "
Movie Clip - Imagine"):
1. Deschideti un document Flash nou, cu scena alba, si alegeti meniul
File -> Import -> Import to Stage (sau Ctrl+R) si adaugati o imagine in Scena.
Dupa ce imaginea a fost adaugata si e selectata, daca dati pe panoul Poroperties, observati ca nu sunt optiuni pentru efecte de culoare. Pot fi modificate doar dimensiunile si pozitia.
2. Alegeti instrumentul
3D Rodation Tool din bara cu uneltte pt. desen (sau tasta 'W'). Incercati sa faceti ceva cu acesta imaginii, dar rezultatul ..., nimic.
3. Cu imaginea selectata dati click pe meniul
Modify -> Convert to Symbol si transformati imaginea in Symbol "Movie Clip" (in fereastra care apare alegeti la
Type Movie Clip si dati OK). Acum imaginea e transformata in "Movie Clip"
-
Daca verificati in Library veti gasi 2 elemente, imaginea importata si Simbolul parinte creat dupa ea.
4. In panoul Properties al imaginii din Scena au aparut optiuni noi.
La
Filters dati click pe butonul
Add filter (situat in stanga-jos, vedeti in imaginea urmatoare) si adaugati un efect, de exemplu
Drop Shadow. Pentru a-l personaliza, modificati proprietatile lui, cum ar fi: la
Color o culoare albastra (sau care vreti), la
Distance 12 px si la
Quality High.
5. Acum alegeti din nou "
3D Rotation Tool" si dati click pe imagine. Se observa ca e selectata si tragand cu mouseul puteti efectua rotirea ei in plan 3D.
6. Un ultim efect, in panoul properties, la
Color Effect alegeti una din optiuni, de ex.
Brightnes.
- Din acest exemplu (pe care-l puteti vedea in prezentarea urmatoare) se vede utilitatea folosirii simbolului Movie Clip.
- Movie Clip - Imagine
- De aici ->
FLA - Ex. Movie Clip puteti descarca fisierul in format FLA al exemplului.