Curs Flash

Selectarea este una din cele mai utilizate si importante operatiuni pentru manipularea, modificarea si organizarea continutului intr-un document Flash. Prin selectare se pot alege suprafete din desene, linii, obiecte intregi, care apoi pot fi sterse, copiate, mutate, grupate, modificate proprietati, etc.
Desenele in scena, fie linii, figuri geometrice sau forme neregulate pot fi facute in doua tipuri diferite: "Merge Drawing" si "Object Drawing" (vedeti tutorialul: Desenare cu Merge si Object Drawing); acestea influenteaza modul in care poate fi selectat desenul respectiv. Selectarile facute desenelor cu Object Drawing va selecta intreg obiectul /desenul, pe cand, in cazul desenelor facute cu Merge Drawing pot fi selectate doar anumite portiuni din desen, sau tot desenul, dupa preferinta.
In acest tutorial se va face referire in general la forme de desen facute cu "Merge Drawing".

In Adobe Flash exista 4 tipuri de instrumente pentru selectare: Selection Tool (V), Subselection Tool (A), Free Transform Tool (Q) si Lasoo Tool (L); toate aflate in bara de instrumente pentru desen (vedeti in imaginea urmatoare). Litera din paranteze reprezinta tasta de la tastatura prin care poate fi activat mai rapid respectivul instrument.

- Instrumente Selectare

Instrumente Selectare

1. Selection Tool

Selection Tool este unealta cea mai des folosita pentru selectari.
Un desen, chiar si simplu, poate avea mai multe elemente ce pot fi selectate. De exemplu, un simplu dreptunghi desenat e compus din 4 segmente de linie ce imprejmuesc conturul formei, si "umplerea" (acest termen face referire la suprafata din interior, a carei culoare se seteaza din "Fill Color"). Fiecare din aceste 5 parti poate fi selectata separat cu Selection Tool, in grup, sau toate la un loc.
Orice linie care intersecteaza alta linie, sau forma, le imparte in elemente distincte ce pot si selectate separat.

Tehnici de selectare

Important: aceste metode sunt aplicabile in special desenelor cu Merge Drawing. (vedeti si imaginea de la "Exemple Selectari"
- Selectarea simpla se face, dupa ce a fost ales acest instrument (Selection Tool), fie prin click pe linia, umplerea, sau obiectul (in cazul "Object Drawing") ce trebuie selectat, fie prin trasarea cu acesta (prin tragere cu mouseul) a unui dreptunghi (sau patrat) de selectare care sa cuprinda suprafata ce se doreste selectata.
- Pentru a selecta mai multe elemente, se tine apasata tasta Shift si se selecteaza (prin click sau trasare) pe rand elementele dorite.
- Pentru a selecta mai multe linii conectate, se da dublu-click pe una din ele.
- Daca se da dublu click pe o "umplere", va fi selectata toata acea umplere impreuna cu liniile care o ating.

- Exemple Selectari

Exemple Selectari

Pentru a sterge un obiect, o forma sau linie selecta se apasa tasta Del (Delete).
Pentru a copia ceva ce e selectat, se apasa Ctrl+C si apoi Ctrl+V

Cu Selection tool se poate modifica si forma unei suprafete sau linii, pentru aceasta trebuie observat aspectul mouse-ului pe care-l ia in apropierea liniei sau colturilor. Important: Desenul respectiv trebuie sa nu fie selectat.
- Cand langa sageata mouse-ului apare un arc de cerc (in apropierea liniilor /marginilor), indica posibilitatea curbarii formei sau liniei respective. In acel loc se tine apasat click si se muta mouse-ul, se va observa un contur ce indica curbarea, dupa eliberarea click-ului, umplerea sau /si linia vor capata forma pe care o indica curbarea in acel moment.
- Cand langa sageata apare un unghi drept (in apropierea colturilor), indica posibilitatea extinderii /mutarii coltului respectiv, prin tragerea lui cu sageata mouse-ului, ceea ce va modifica si forma desenului respectiv.
Se poate intelege mai bine din imaginea urmatoare.

- Modificare forma cu Selection Tool

Modificare forma cu Selection Tool

2. Subselection Tool si Free Transform Tool

Subselection Tool si Free Transform Tool sunt similare deoarece ambele fac selectari ce pot fi folosite pentru modificarea formei suprafetei /desenului selectat.
Diferenta principala dintre aceste doua unelte de selectare este faptul ca "Subselection Tool" permite crearea unei modificari a formei prin tragerea punctului de legatura, pe cand, cu "Free Transform Tool" se fac modificari prin tragerea unei laturi (prin punctul din mijlocul ei) sau prin tragerea colturilor. In plus, cu "Free Transform Tool" se poate efectua si rotirea formei selectate.
Cu Subselection Tool se selecteaza prin click pe marginea formei sau prin trasare cu mouseul a unui chenar de selectie asupra unei zone din desenul ce trebuie selectat. Acest instrument va selecta intodeauna intreaga forma a desenului (umplere si linii), impreuna cu ce este conectat la ea, facand niste puncte de legatura speciale pe colturi si curbe, pentru editarea conturului acelei formei (dupa cum se vede in imaginea de mai jos).
Selectarea cu Free Transform Tool se face la fel ca si cu "Selection Tool": prin click pe linia sau umplerea ce trebuie selectata, dublu-click sau incadrarea intr-un chenar de selectie a suprafetei ce trebuie selectata. Pe liniile de margine a zonei selectate vor apare niste puncte prin care se poate modifica suprafata acelei forme (vedeti imaginea urmatoare)

- Selectare cu Subselection si Free Transform

Selectare Subselection si Free Transform
- "Subselection Tool" nu are optiuni aditionale, dar "Free Transform Tool" are 4 optiuni ce pot fi alese (dupa ce a fost facuta selectarea) din Zona cu Optiuni a barei de instrumente desen: "Rotate and Skew", "Scale", "Distort" si "Envelope".
- In prezentarea urmatoare puteti vedea cateva exemple de lucru cu "Subselection Tool" si "Free Transform Tool":

- Exemple cu Subselection si Free Transform

ex_subselection_free_transform

Pentru a transforma colturile in curbe rotunjite, se selecteaza forma cu Subselection, se tine apasata tasta Alt, apoi se tine apasat si click pe punctul din coltul respectiv, cu aceste apasari se muta mouse-ul, formandu-se rotunjirea dupa amplitudinea miscarii mouse-ului (Exemplu aratat si in prezentarea de mai sus).

3. Lasso Tool

Lasso Tool e de obicei folosit cand se doreste selectarea unei forme care e prea aproape de o alta forma ce nu trebuie selectata sau atunci cand se doreste selectarea unei forme mai complexe, neordonate.
Acest instrument permite desenarea unui contur de selectare in jurul formei, selectand orice e cuprins in conturul desenat.
Lasoo Tool are doua moduri de selectare, cel normal, denumit "Magic Wand", care este cel initial, si un mod denumit "Polygon Mode". Aceste moduri pot fi alese din zona de optiuni a barei de instrumente desen, dupa ce a fost selectat Lasso Tool (vedeti in imaginea de jos).
- "Magic Wand" permite desenarea libera a conturului pentru selectare, dupa cum este tras mouse-ul.
- "Polygon Mode" defineste zona de selectie printr-o serie de segmente liniare. Selectarea in "Polygon Mode" se face in felul urmator: dupa ce se alege acest mod din zona de optiuni, se da click pe locul unde se doreste sa inceapa zona de selectie, se muta mouse-ul, se da iar click, si tot asa se muta si se da click pana se formeaza conturul de selectie dorit, apoi, pentru completarea selectarii se da dublu-click.

Flash uneste automat punctul de unde incepe selectarea Lasso Tool cu punctul final.

- Selectare cu Lasso Tool

Selectare cu Lasso Tool

- Cu tasta Shift apasata in timp ce se fac selectarile, pot fi selectate mai multe forme, separate, in acelasi timp, cu orice tip de selectie.
- Pentru a deselecta un obiect, sau mai multe, selectate; se da click pe un loc gol de pe scena de lucru.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care meta tag se foloseste pentru scurta descriere a paginii?
<meta content="..."> <meta description="..."> <meta http-equiv="...">
<meta name="description" content="70-160 caractere ce descriu continutul paginii" />
Ce proprietate CSS opreste efectul dat de "float"?
clear text-align position
#some_id {
 clear: both;
}
Clic pe metoda ce creaza un array cu toate elementele din pagina cu un anumit nume de tag.
getElementsByName() getElementById() getElementsByTagName()
var divs = document.getElementsByTagName("div");
var nr_divs = divs.length;
alert(nr_divs);
Indicati functia PHP ce returneaza numarul de elemente dintr-un array.
is_[) count() strlen()
$arr =[7, 8, "abc", 10);
$nri = count($arr);
echo $nri;    // 4
Indicati adverbul corespunzator adjectivului din paranteza in propozitia: "I live (happy)".
happly happily hapily
I live happily.
- Traiesc fericit (in mod fericit).
Indicati adverbul corespunzator adjectivului din paranteza in propozitia: "Vivo (feliz)".
felizamente felizmente felices
Vivo felizmente.
- Traiesc fericit (cu fericire).
Despre Selectari

Last accessed pages

 1. Notiuni fundamentale despre bazele de date SQL (9494)
 2. Alphabet and Pronunciation - Alfabetul si pronuntia in limba engleza (53271)
 3. Verbe reflexive 1 (7975)
 4. Pronume direct (1519)
 5. Comuniunile Eseniene (563)

Popular pages this month

 1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (2463)
 2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (2294)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (1502)
 4. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (1499)
 5. Curs si Tutoriale Ajax (1456)