Sunetele se adauga in cadrele din Timeline, dupa ce fisierul cu sunet a fost adaugat /importat in panoul Library.
Pot fi folosite sunete din Libraria de Sunete integrata in aplicatia Adobe Flash sau pot fi importate din directoarele dv. personale din calculator (prin meniul File -> Import -> Import to Library). Sunt recunoscute tipurile de fisiere audio: MP3, WAV, AU, ASND (obtinut cu Adobe's Soundbooth).
- In acest tutorial vor fi folosite sunete din libraria programului Flash.
Butoanele au un Timeline specific, cu 4 cadre speciale: Up, Over, Down si Hit. Pentru adaugare sunet la butoane se folosesc de obicei cadrele "Over" sau /si "Down".
- "Over" realizeaza efectul din el cand mouse-ul este deasupra butonului.
- "Down" executa efectul din el cand se apasa click pe buton.
Iata un exemplu in care va fi creat un buton simplu, la care se adauga un efect audio la pozitionarea mouse-ului pe buton, si un alt sunet cand se da click pe el. Se executa urmatorii pasi:
1. Deschideti un document Flash nou. Intai sa adaugam in panoul Library 2 sunete din Libraria Flash. Deschideti panoul Library (Ctrl+L), apoi click pe meniul Window -> Common Libraries -> Sounds si din fereastra ce se deschide (precum cea din imaginea urmatoare) trageti cu mouse-ul doua sunete in Library (de ex." "Animal Dog Bark 26.mp3" si "Animal Mammal Carnivore Domestic Cat Meow 02.mp3").
- Puteti testa sunetele prin click pe ele si pe butonul "Play" (triunghiul din dreapta-sus). 2. Se deseneaza butonul. Inchideti fereastra cu sunete si alegeti instrumentul pentru desenat figuri ovale (Oval Tool) si desenati un cerc in Scena. 3. Acum va fi transformat cercul in Buton. Cercul fiind selectat (daca nu, selectatil cu "Selection Tool") se da click pe meniul Modify -> Convert to Symbol, la Type se alege optiunea Button (puteti da si un nume, la Name) si click OK. 3. Butonul e adaugat in Library. Dati dublu-click pe el pentru a intra in pagina lui de editare. Aici, click-dreapta pe cadrul "Over" din Timeline si alegeti Insert Keyframe. Schimbati si culoarea cercului de la acest Frame (din "Fill Color"). Astfel se vede diferenta cand mouse-ul va fi pozitionat peste buton. 4. Acum se adauga un sunet la cadrul "Over", pentru a fi auzit cand mouse-ul e deaspupra butonului. Cu acest cadru selectat, in panoul Properties (daca nu e deschis apasati "Ctrl+F3"), la Sound dati click pe lista de optiuni de la Name si alegeti unul din sunetele adaugate. Apoi, la Sync alegeti Start (vedeti mai jos pt. ce sunt optiunile de la "Sync"). 5. Se adauga un sunet si la cadrul "Down", care va fi auzit cand se apasa click pe buton. Click-dreapta pe cadrul "Dowm" din Timeline si alegeti Insert Keyframe. In Properties, la Sound, in lista de optiuni de la Name alegeti celalalt sunet adaugat. La Sync puneti Start. 6. Butonul este creat, sunetele adaugate; puteti testa rezultatul obtinut apasand "Ctrl+Enter".
- Butonul este cerculetul verde de mai jos.
- In prezentarea urmatoare puteti vedea cum se face acest exemplu.
- Tutorial Sunet in Buton
- Fisierul FLA cu acest exemplu poate fi descarcat de la: FLA - Tutorial Sunet in Buton.
Optiuni pentru sunet
In panoul Properties, la proprietatile pentru adaugare sunet sunt cateva optiuni, iata ce fac acestea (sunt utile mai mult cand sunetul e intr-o animatie):
- La Synk
Event - Da sunetului propriul Timeline. Adica, flash transmite sunetul pana ascesta ajunge la sfarsit, chiar daca animatia s-a terminat sau mai este executat inca o data. Daca se repeta efectul ce a generat sunetul, acesta va fi trsansmis peste cel curent, pana se termina.
Start - Similar cu "Event", dar nu transmite aceasi sunet daca animatia se repeta si primul nu a terminat; nu suprapune acelasi efect audio.
Stop - Spune aplicatiei Flash sa opreasca sunetul.
Stream - Syncronizeaza animatia si sunetul pe cat posibil in momentul derularii lor, sa fie ambele in acelasi timp (Timeline). De exemplu, daca datorita performantei calculatorului, animatia este rulata mai incet iar sunetul transmis normal, pentru ca animatia sa nu ramana in urma, Flash va sari peste cadre din ea ca sa fie la acelasi cadru din Timeline la care a ajuns sunetul.
- La Effect
Left channed - Transmite sunetul mono, pe boxa stanga.
Right channed - Transmite sunetul mono, pe boxa dreapta.
Fade Left to Right - Sunetul e transmis la inceput in boxa stanga, iar de la mijloc in dreapta.
Fade Right to Left - Sunetul e transmis la inceput in boxa dreapta, iar de la mijloc in stanga.
Fate in - Incepe sunetul incet si pe parcurs isi mareste volumul.
Fate out - Incepe sunetul la volum mare si pe parcurs il incetineste.
Custom - Deschide o fereastra in care efectul poate fi definit liber.
- La Repeat se defineste numarul de repetari (initial 1), iar Loop determina repetarea continua pana la oprirea intentionata.