Variabilele sunt elemente din limbaj in care sunt stocate date. Ca analogie, variabila este precum o cutie in care poate fi adaugata o piesa pentru a fi transportata dintr-un loc in altul; importanta este piesa adaugata, nu cutia in sine, singura. Asa si la variabile, importante sunt datele stocate in ele, care, prin numele variabilei pot fi folosite in diferite locatii din script.
Precum o cutie poate fi de mai multe feluri, in functie de lucrul pe care-l transporta, asa si variabilele sunt de mai multe tipuri, in functie de datele pe care le contin. Astfel, sunt variabile de tip "String" (contin date de tip sir, text), de tip "Number" (contin doar numere), variabile de tip "Array" (stocheaza mai multe valori intr-o singura variabila), si altele.
• Sintaxa generala pentru a crea (defini) o variabila in ActionScript 3 este urmatoarea:
var nume:Tip = valoare;
sau
var nume:Tip;
nume = valoare;
- "var" este cuvantul special rezervat din limbaj pentru a declarara variabile.
- "nume" este numele dat variabilei. Poate fi orice cuvant, care sa nu inceapa cu un numar sau alt caracter special, sa nu contina spatii si sa fie diferit de cuvintele rezervate ale limbajului (precum "var", "function", si altele, ce pot fi identificate prin faptul ca se coloreaza in albastru).
- "valoare" reprezinta valoarea (data) stocata in variabila.
- La "Tip" se specifica tipul de date ce-l va contine variabila. Specificarea tpiului poate fi omisa, nu e obligatoriu sa fie adaugat "Tip" (se poate scrie si var nume = valoare;), dar este indicat deoarece va reduce cantitatea de memorie pe care Flash va trebui sa o foloseasca pt. a recunoaste tipul datelor din variabila. Acesta poate fi de mai multe feluri, dar principalele tipuri generice sunt:
Comentariile, desi nu sunt importante la script, fiind ignorate la executia scriptului, sunt importante pentru subiectul uman.
Programatorul poate adauga comentarii, explicatii in script, la diferite linii de cod, ca sa includa anumite indicii si explicatii in legatura cu scriptul respectiv, despre functiile si codul din el; usurand astfel intelegerea acestuia de catre alte persoane.
• Comentariile se adauga:
- folosind doua slash-uri (//) la inceputul lor, cand sunt scrise pe o singura linie.
// Comentariu pe o linie
- intre /* si */ cand sunt scrise pe mai multe randuri.
/* Comentariu pe mai multe
linii, doua, trei, sau
oricate sunt nevoie */
trace() este un tip special de functie a limbajului ActionScript. E folosita in genral pentru "debug" (depanare /verificare si evaluare cod).
trace() nu are nici un rol in prezentarea Flash creata, dar cand se testeaza lucrarea facuta (cu "Ctrl+Enter") afiseaza in panoul "Output" informatii despre argumentul (variabila, expresie de cod) adaugata intre paranteze. Pentru cine cunoaste PHP, este oarecum asemanatoare cu "var_dump()".
Sintaxa ei este urmatoarea:
trace(param);
- "param" poate fi o variabila sau o expresie mai complexa.
/* Comentariu pe mai multe linii - Exemplu ActionScript cu variabile, comentarii si trace() - Site: https://marplo.net/ */ // Se declara 2 variabile (String si Number) var sir:String = 'Lectie AS3'; var nr:Number = 4; // Utilizare trace(); trace(sir); trace('Cadru curent '+ this.currentFrame); // Verificare cadru curent- Observati ca se poate adauga comentariu si intr-un rand cu cod, dar dupa el (dupa caracterul (;)).
<ul> <li>http://coursesweb.net/html/</li> <li>http://www.marplo.net/html/</li> </ul>
.some_class { display: list-item; }
var obj = { "courses": ["php", "javascript", "ajax"] }; var jsonstr = JSON.stringify(obj); alert(jsonstr); // {"courses":["php","javascript","ajax"]}
$strhtml = '<body><div id="dv1">CoursesWeb.net</div></body>'; $dochtml = new DOMDocument(); $dochtml->loadHTML($strhtml); $elm = $dochtml->getElementById("dv1"); echo $elm->nodeValue; // CoursesWeb.net
I`m living here. - Traiesc /Locuiesc aici.
Estoy viviendo aquĆ. - Traiesc /Locuiesc aici.