Pentru a lucra cu fisiere video in Flash, acestea trebuie importate. Fisierele video sunt de mai multe tipuri, diferite in functie de codare (coding) si extensie. Filmele cu format FLV, F4V, MP4, M4V, AVC, MOV, QT, 3GP, 3GP2, 3G (recunoscute dupa aceste extensii) pot fi importate si folosite in Flash direct, ca si o imagine sau sunet, din meniul File -> Import -> Import Video.
- Pentru formatul FLV se poate folosi optiunea "Import to Library", deoarece FLV este nativ Flash si nu necesita codare; fisierul va fi stocat in panoul Library.
Fisierele video de tip AVI, MPEG, WMV trebuie mai intai codate, transformate in unul din cele enumerate mai sus. Adobe Flash contine o aplicatie speciala pentru realizarea acestei transformari, aplicatie denumita "Adobe Media Encoder".
- In aceasta lectie este prezentat modul de codare si convertire a fisierelor video AVI, MPEG, ... in format FLV /F4V, utilizand "Adobe Media Encoder CS5" (care este instalat impreuna cu "Adobe Flash CS5"). In lectia urmatoare este aratat modul de import si folosire a filmelor FLV in documentul Flash si pagini web.
Adobe Media Encoder nu este un progam special pentru editare video, el poate coda si transforma filmele, clipurile video, din format AVI, MPEG, ASF, WMV, DV ... in FLV, F4V sau MP4, ca sa poata fi utilizate in documente FLASH.
Nu poate imbunatati calitatea filmului, dar are cateva optiuni pentru codare, redimensionare, selectare portiune din film, anulare sunet, si alte cateva.
- Filmele care vor fi codate e indicat sa fie de calitate buna si necomprimate.
Din urmatorul exemplu se poate invata cum se foloseste acest program pentru a obtine fisiere video F4V (sau FLV). Efectuati urmatorii pasi:
Formatul F4V are o calitate mai buna si fisierul rezultat e mai mic decat la FLV, dar functioneaza pe Flash Player 9 si mai noi.
Daca la Format se alege H.264, fisierul rezultat va fi de tip MP4. Si acesta poate fi inclus direct in document /prezsentare Flash.
Mai sus a fost aratata metoda de creare directa a unui fisier video FLV sau F4V cu "Adobe Media Encoder". Acest program are si posibilitatea de efectuare a catorva Setari pentru fisierul video rezultat dupa codare, cum ar fi: anulare sunet, obtinerea doar a unei parti din filmul original, redimensionare sau selectarea unei portiuni mai mici din imagine, si altele.
- Pentru a efectua aceste setari, se da click pe butonul Settings. Se va deschide o fereastra ca cea din imaginea urmatoare.
In imaginea de sus sunt indicate cateva din optiunile mai importante din cele care pot fi setate.
- Dupa cum se vede, si aici pot fi alese (in partea dreapta) Formatul, Preset-ul de codare si numele /calea pt. fisierul ce va fi creat.
- Butonul de la "Crop output video" se foloseste pentru a selecta doar o portiune din imaginea filmului. Se da click pe el, apoi in imaginea previzualizata de sub el se defineste chenarul cu suprafata care va fi inregistrata in fisierul codat.
- Butoanele "Set In Point" si "Set Out Point" se folosesc pentru a extrage doar o portiune din lungimea filmului. Se alege pe linia galbena de dedesupt (sau prin numarul pt. timp de deasupra) punctul de unde incepe portiunea care trebuie extrasa si se da click pe butonul "Set In Point", apoi, se alege si punctul de sfarsit si se apasa pe "Set Out Point". Va apare linia galbena doar intre cele doua puncte marcate, ceea ce reprezinta portiunea din film care va fi extrasa si codata in formatul ales.
- Daca butonul "Export Audio" este debifat, va scoate sunetul din film.
- Celelalte optiuni din aceasta fereastra de setari tin de lucruri mai avansate, cand pozitionati cursorul de la mouse pe ele programul afiseaza explicatii in legatura cu rolul lor. De exemplu, la meniul Video este optiunea Rezize Video, pentru redimensionare.
In partea dreapta sunt date si detalii tehnice, atat legate de fisierul original cat si cel "output" (care va fi realizat), iar in dreapta-jos arata marimea fisierului rezultat. Aceste date pot fi utile, ca reper, cand se testeaza diferite setari.
<dl> <dt>HTML</dt> <dd> - Hyper Text Markup Language</dd> <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd> </dl>
#id { visibility: hidden; }
document.getElementById("id").onclick = function(){ alert("http://www.MarPlo.net/"); }
if(isset($_REQUEST["id"])) { echo $_REQUEST["id"]; }
I believe in my path. - Eu cred in calea mea.
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminaciĆ³n = iluminare