Bariera de inundaţii Mose din Veneţia a protejat oraşul

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Bariera de inundaţii Mose din Veneţia a protejat oraşul

Bariera de inundaţii Mose din Veneţia, în Italia, a fost pusă în funcţiune şi a protejat pentru prima dată oraşul cu succes în faţă unui val de maree, aducând optimism şi zâmbete pe faţa locuitorilor.

Mose barrier Mose barrier 2

"Astăzi totul este uscat. Am oprit marea. Atâtea lucruri grave s-au petrecut aici, dar acum s-a întâmplat ceva minunat", a declarat primarul Veneţiei, Luigi Brugnaro.
Bariera e unoscută sub numele de Mose, în valoare de mai multe miliarde de dolari. Proiectul Mose, alcătuit din 78 de bariere, gardează intrarea în laguna veneţiană în faţa creşterii nivelului apei din cauza vântului şi a precipitaţiilor.
Autorităţile veneţiene au estimat un val mareic de 130 cm înălţime, cu mult mai mic decât valul din noiembrie 2019 – care avea 187 cm şi a provocat distrugeri -, dar suficient de înalt pentru a acoperi complet zonele mai joase.

MarPlo Mesaje: 4343
MOSE, un sistem compus din 78 de porţi hidraulice, şi-a demonstrat încă o dată eficienţa joi 15-10-2020, salvând Veneţia de o maree despre care oficialii italieni au prezis că ar fi atins înălţimea de 135 de centimetri. La acel nivel, aproximativ jumătate din celebrul oraş italian ar fi fost acoperit de apă.

Autoritatea locală pentru maree a anunţat pe Twitter că mareea a atins nivelul de 141 centimetri în zonele care nu sunt protejate de MOSE, în timp ce nivelul mareei din Veneţia a fost de doar 52 de centimetri, iar pieţele şi aleile din celebrul oraş italian au rămas uscate.