Celulele imune - speranța pentru vindecarea bolilor neurodegenerative

Aceasta sectiune este pentru discutii, informatii, intrebari legate de diferite discapacitati
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Celulele imune - speranța pentru vindecarea bolilor neurodegenerative

Un nou studiu promițător, publicat în revista Nature Immunology, descrie descoperirea unui nou tip de celulă imună cu capacitatea de a preveni nu numai degenerarea neurologică progresivă asociată cu boli precum scleroza multiplă și SLA, dar care poate chiar să se regenereze și să reparați celulele deteriorate.

immune cell rescues damaged immune cells central nervous

Neutrofilele, aaceste celule imune sunt adesea primele care ajung la un loc inflamat infectat. Și, în cazul unor boli autoimune, activitatea hiperactivă a neutrofilelor poate exacerba leziunile inflamatorii.

O echipă de cercetători, de la Universitatea Michigan și Ohio State University, a descoperit un nou subtip de neutrofile. Folosind modele pe șoareci, cercetătorii au dezvăluit că acest nou tip de celule posedă proprietăți neuroregenerative unice.

"Acest subset de celule imune secretă factori de creștere care sporesc supraviețuirea celulelor nervoase în urma leziunilor traumatice ale sistemului nervos central”, explică Benjamin Segal. "Stimulează fibrele nervoase tăiate să se regreseze în sistemul nervos central, ceea ce este cu adevărat fără precedent”.
Când sunt administrate șoarecilor cu măduva spinării sau nervi optici deteriorați, celulele determină în esență o nouă creștere celulară, promovând repararea sistemului nervos.

Privind dincolo de modelele animale, cercetătorii au dezvoltat și o linie de celule imune umane cu același tip de caracteristici regenerative, ceea ce înseamnă că acest mecanism ar putea fi transferat subiecților umani.
"O linie de celule umane cu caracteristici ale neutrofilelor imature a prezentat capacitate neuro-regenerativă, sugerând că observațiile noastre ar putea fi aplicate în clinică”, adaugă Sas.
Este începutul cercetării, dar implicațiile descoperirii sunt profund promițătoare. Dacă această nouă linie de celule imune poate fi valorificată pentru uz clinic uman, ar putea încetini, opri sau chiar inversa o mare varietate de boli degenerative neurologice și ale sistemului nervos.

Subiecte similare