Intrebare construire framework

Aici este locul unde puteti scrie despre orice probleme /intrebari, in limita bunului simt, care nu au legatura cu subiectele din celelalte forumuri, sau cu materialele de pe site.
andras
Mesaje: 430

Intrebare construire framework

Salut,
Daca vreau sa-mi construiesc un framework pentru aplicatii, cum ar trebui sa procedez?
Ma refer in special la aplicatii din domeniul constructii, economic (urmarire comenzi, contracte, manopere etc). Ce ar trebui sa contina?
Ma gindesc la un meniu, o clasa excel, o clasa persoana, o clasa comanda. Am facut citeva aplicatii economice si la fiecare am pierdut timpul cu constructia.
Ce ziceti? Multumesc.

MarPlo
Salut
Nu am folosit vreun framework, nu am experienta cu asa ceva.
Eu am facut un CMS cu panou de administrare; cu o clasa de baza pentru lucru cu MySQL (cea de la pagina: https://marplo.net/php-mysql/clasa-pdo-mysqli_pc ); o alta clasa pentru adaugare, modificare, stergere date in baza de date (care preia datele din panoul de administrare); si o alta clasa pentru Viewer prin care preiei datele adaugate si faci paginile web, pe un sistem de template (unul simplu este explicat la pagina: https://marplo.net/php-mysql/creare- ... e-php.html ).
- In panoul de administrare am integrat un File Manager (adaugare, editare, stergere fisiere pe server) si o alta clasa pentru creare back-up.
- Oricum, intrebarea asta necesita raspunsuri de la persoane mai cu experienta; incearca sa intrebi si pe: phpromania.net/

andras
O sa le studiez. Nu tin neaparat sa fie framework, vreau un instrument care sa-mi simplifice munca de programare.
Scriptul Utilizatori de pe site nu e tot un fel de CMS? Exista deja citeva clase definite. N-ar putea constitui un punct de plecare?

MarPlo
Am folosit ca punct de plecare clasa pdo_mysqli, prezentata in link dat in raspunsul anterior. Dar in script-ul pentru utilizatori e Base, cu metode mai amestecate. Iar celelalte clase din scriptul pt utilizatori nu au o constructie pentru utilizare mai generala, ci doar pt acel script.
- Poti face inca o clasa de baza cu diferite functii, cum e cea din functions.php. Si o alta clasa pentru crearea paginii, cu metode pt. partea de Header, Body, Meniu.
Pentru mine, la CMS partea dificila a fost codul pentru Panoul de Administrare.

- Pentru un CMS e util sa cunosti si sa folosesti MVC (Model-View-Controller), e o metoda de structurare a codurilor; si sa poti adapta un sistem de plugin /module pentru diferite scripturi /categorii care sa poata fi create ulterior folosind clasele de baza.
Poate iti e de folos si raspunsul de la: script-php-module-plugin-t2129.htm#p8830

andras
OK, mi-ai dat o idee foarte buna. Voi pleca de aici si vom vedea pe parcurs. Tocmai clasa Base mi s-a parut mai generala, deci potrivita ca start. Multumesc!

MarPlo
Clasa Base din script pt utilizatori nu e o clasa speciala de baza pentru ce tine de instructiuni cu mysql fiindca are si alte functii "cam amestecate": cum ar fi pentru paginare, captcha, email.
Clasa pdo_mysqli de pe site a fost refacuta mai bine pt. utilizare generala in coduri cu baza de date, si e buna ca punct de plecare la un CMS. Cea din scriptul utilizatori e mai veche si este buna la ce e in el.

andras
Asa m-am gindit, sa iau clasa pdo_mysqli s-o fac o clasa de baza, din Base voi extrage functiile captcha, email si altele pe care le voi include intr-o alta clasa de baza inspirata din functions.php, sa folosesc MVC (am mai folosit pe ici-colo, dar modest). Formularele vreau iar sa le pun intr-o alta clasa. Pentru ce nu voi sti o sa te rog sa-mi mai dai cite un sfat pe forum.

- clasa model poate fi o singura clasa (cu toate metodele de lucru cu BD), sau e recomandabil cite o clasa pentru fiecare tabela?

MarPlo
Cred ca e bine sa fie o singura clasa pt. Model, cu metodele necesare de lucru; sa nu depinda de numarul de tabele.

Subiecte similare