Tehnologie care poate introduce sugestii în vise

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4332

Tehnologie care poate introduce sugestii în vise

Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) au dezvoltat o tehnologie prin care pot manipula visele, prin îmbinarea unei aplicaţii cu un dispozitiv pentru monitorizarea somnului denumit Dormio şi au demonstrat, în cadrul unui nou studiu, că pot introduce anumite elemente în visul unei persoane, transmite vineri Live Science.

dreams MIT MIT dreams

Pentru a realiza acest dispozitiv, cercetătorii din cadrul MIT Media Lab's Fluid Interfaces (un grup care dezvoltă sisteme portabile şi interfeţe pentru îmbunătăţirea abilităţilor cognitive) au folosit o tehnică denumită "incubarea ţintită a visului" (TDI - targeted dream incubation).

Studii anterioare au arătat că în perioada unei stări onirice (cunoscută drept starea de vise lucide), în care persoana care doarme este conştientă că se află într-un vis, se poate folosi conştiinţa faptului că te afli în vis pentru a genera anumite aspecte ale acelui vis.

În perioada de hipnagogie (o stare onirică semi-lucidă care se instalează pe măsură ce adormim) cercetătorii au folosit tehnica TDI pentru a le introduce unor voluntari "informaţie ţintită", în scopul de a "permite asimilarea directă a acestei informaţii în conţinutul viselor", conform noului studiu publicat în revista Consciousness and Cognition. Ulterior, ei au coordonat o serie de experimente în perioada de vis pe un grup de 25 de voluntari. Cercetătorii cred că dispozitivul lor ar putea fi folosit pentru a învăța în somn sau pentru a încuraja gândurile creative.
Haar Horowitz a spus: "Visarea la o anumită temă pare să ofere beneficii după somn, cum ar fi sarcinile de creativitate legate de acea temă".

Subiecte similare