Curs Php-mysql

Despre .htaccess

Pe parcursul a catorva lectii din acest curs veti invata despre fisierul .htaccess, utilitatile si modul de lucru cu acesta.
In continuare vor fi prezentate cateva reguli de baza pe care trebuie sa le cunoasteti despre .htaccess, iar in capitolele urmatoare vor fi prezentate exemple practice si cateva din cele mai importante setari pe care le puteti aplica folosind acest fisier.
Desi nu face parte exclusiv din programarea php, .htaccess este cel mai mult folosit de cunoscatorii php, webmasteri, cei care construiesc site-uri folosind limbajul php.

".htaccess" este un fisier în format ASCII care poate fi creat cu orice editor text (de exemplu Notepad)
Retineti: .htaccess este o extensie de fisier, nu este vorba despre "ceva.htaccess" ci pur si simplu ".htaccess"
Fisierul .htaccess este un fisier de configurare care actioneaza la nivelul sistemului de configurare al serverului Apache, modul de actiune al acestuia este foarte puternic, chiar si o mica eroare de sintaxa (cum ar fi lipsa unui spatiu) poate duce la o functionare gresita a serverului.
Comenzile din .htaccess actioneaza la nivel de director, influentand toate fisierele din directorul curent (in care acesta se afla) cat si subdirectoarele acestuia. Puteti pune un fisier .htaccess in fiecare director, daca doriti setari diferite, un subdirector va fi afectat de cel mai aproape .htaccess.

Pentru a crea acest fisier, deschideti un editor simplu de text, cum este Notepad pentru utilizatorii de Windows, si apoi salvati fisierul cu numele ".htaccess".
Cand transferati fisierul pe server, prin FTP, transferul trebuie facut în format ASCII mode si nu BINARY.
Inainte de a crea si utiliza .htaccess, asigurati-va ca aveti poibilitatea si permisiune de utilizare a acestui fisier pe server. Marea majoritate a Host-urilor gratuite, chiar si unele platite (dar mai rar) nu permit utilizarea acestui tip de fisiere.
Un alt lucru important de care trebuie sa tineti cont, dupa ce ati pus fisierul pe server, trebue sa setati CHMOD 644 pe fisierul htaccess (RW-R--R--). Acest lucru face imposibila citirea fisierului de catre un browser extern sau de catre un spider. Omiterea acestei setari poate duce la compromiterea securitatii sistemului. Daca folositi un Control Panel gen Plesk sau Webmin pentru administrarea paginilor, acestea vor seta automant chmod 644.
Majoritatea comenzilor dintr-un fisier ".htaccess" sunt facute sa fie scrise pe o singura linie. De asemenea, puteti adauga si comentarii in fisier, care sunt foarte utile in cazul in care aveti multe comenzi cu obiective diferite.
Comentariile se scriu pe o singura linie, aceastea trebuie sa inceapa cu caracterul #, in cazul in care comentariile se intind pe mai multe linii, adaugati la inceputul fiecarei linii semnul #, dupa cum puteti vedea in exemplul urmator.

# Comentariu ...
# A doua linie de comentariu ...
# Alt comentariu ...

.htaccess poate fi folosit pentru modificarea si rescrierea adreselor URL catre paginile site-ului dv., cu mod-rewrite, pentru personalizarea mesajelor de eroare, blocarea accesului la anumite fisiere si directoare, restrictionarea ip-urilor, si multe altele. O parte din ele vor fi prezentate in capitolele urmatoare.

Cand faceti teste cu .htaccess, e bine sa creati un director nou si sa lucrati in acesta, astfel nu veti afecta celelalte directoare si fisiere.


- Pe multe servere e setat ca fisierul .htaccess sa fie ascuns si astfel se poate sa nu-l vedeti in clientul de FTP folosit pt. conectare la acel server. In acest caz, verificati in programul de FTP pe care-l folositi, prin "Proprietati", "Option" sau "Tools", daca are o optiune de "Show hidden files" si activati-o; depinde si de programul FTP.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag e folosit pentru a adauga liste cu definitii in element <dl>?
<dt> <dd> <li>
<dl>
 <dt>HTML</dt>
 <dd> - Hyper Text Markup Language</dd>
 <dd> - Limbaj de cod pentru pagini web</dd>
</dl>
Care proprietate CSS poate sa ascunda un element in pagina, lasand spatiu gol in locul lui?
display position visibility
#id {
 visibility: hidden;
}
Indicati evenimentul declansat cand se apasa clic pe un obiect in pagina.
onclick onmouseover onfocus
document.getElementById("id").onclick = function(){
 alert("http://www.MarPlo.net/");
}
Indicati variabila PHP ce contine datele din $_GET, $_POST si $_COOKIE.
$_SESSION $_GET $_REQUEST
if(isset($_REQUEST["id"])) {
 echo $_REQUEST["id"];
}
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
lighting believe path
I believe in my path.
- Eu cred in calea mea.
Care din urmatoarele cuvinte reprezinta un Verb?
creer camino iluminación
creer = a crede; camino = cale /drum; iluminación = iluminare
Utilizarea .htaccess

Last accessed pages

 1. Curs CSS Online Tutoriale CSS3 (98406)
 2. Coduri pt culori (48542)
 3. Curs si Tutoriale Ajax (90476)
 4. Caractere speciale - Entitati HTML (8543)
 5. Tag-urile iframe si object (2624)

Popular pages this month

 1. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (3804)
 2. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (3123)
 3. Curs si Tutoriale JavaScript (2796)
 4. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (2641)
 5. Curs si Tutoriale Ajax (2552)