Introducere
(PHP - Hypertext Preprocessor)

Limbajul PHP a fost creat in anul 1994 de catre Rasmus Lerdorf, care incerca sa-si personalizeze propria pagina Web; din acest motiv limbajul a fost numit initial PHP adica: Personal Home Page (pagina de baza personala). Ulterior limbajul a fost perfectionat, utilitatea si caracteristicile sale s-au dezvoltat treptat, ajungand sa aiba semnificatia Hypertext Preprprocesor (PHP). Preprocesarea consta in aceea ca datele sunt interpretate(preprocesate) de catre serverul Web inainte ca acesta sa genereze cod HTML.

PHP este una dintre cele mai interesante tehnologii pentru site-uri si programare web, imbina caracteristici dintre cele mai complexe cu simplitatea în utilizare. PHP a devenit un instrument de frunte pentru dezvoltarea aplicatiilor Web. Spre deosebire de alte instrumente pentru aplicatii Web, cum este Perl, PHP este un limbaj de programare comod pentru începatori, chiar si pentru cei care nu au mai desfasurat activitati de programare.

Daca sunteti un cunoscator al limbajului HTML, dar nu aveti experienta în materie de programare, va puteti pune întrebarea: care sunt functionalitatile suplimentare pe care le poate asigura cunoasterea limbajului PHP? Ca si alte limbaje de scripting pentru Web, PHP va permite sa furnizati un continut Web dinamic, adica un continut Web care se modifica automat de la o zi la alta sau chiar de la un minut la altul. Continutul Web este un element important în sustinerea traficului unui sit Web; de regula, vizitatorii nu vor mai reveni la o pagina Web care contine aceleasi informatii ca si cele prezentate la ultima vizita. Pe de alta parte, siturile Web frecvent actualizate pot atrage cantitati enorme de trafic.
Mai mult, spre deosebire de limbajele de scripting, precum JavaScript, PHP ruleaza pe serverul Web, nu în navigatorulul Web. În consecinta, PHP poate obtine accesul la fisiere, baze de date si alte resurse inaccesibile programului JavaScript. Acestea constituie bogate surse de continut dinamic, care atrag vizitatorii. In plus, putem folosi limbajul PHP pentru a generera cod Java Script.

Secventele de cod PHP pot fi incluse intr-un fisier HTML; ulterior serverul Web va identifica aceasta secventa de cod , va procesa acesta secventa de cod generand cod HTML iar la final va inlocui secventa de cod PHP cu codul HTML.

Printre caracteristicile cele mai importante ale imbajului enumeram:
        - simplicitate : acest limbaj este simplu de folosit, fiind accesibil si ne-programatorilor. Datorita acestui fapt el a devenit cel mai popular limbaj de script pentru generarea de pagini HTML dinamice.
        - usor de folosit : limbajul are o sintaxa asemanatoare limbajului C, care este foarte popular in randul programatorilor. De aceea programatorii care au cunostine de C sau Perl vor face foarte rapid trecerea spre PHP. Pe de alta parte anumite aspecte cum ar fi: declararea si folosirea variabilelor este mult simplificata in PHP, spre deosebire de C++ sau alte limbaje de nivel inalt.
        - eficienta : specificatiile limbajului includ folositea tehnicilor de POO (Programare orientata pe obiecte) iar acest lucru contribuie la marirea productivitatii: un programator PHP poate folosi module scrise de un alt programator fara sa fie nevoit sa cunoasca detalii specifice de implementare a codului.
        - cross-platform : exista implementari ale limbajului pe mai multe sisteme de operare, cele mai populare fiind cele de pe sistemele Linux si Windows. In acest caz daca scriem cod PHP care ruleaza pe un sistem Linux, ulterior vom putea folosi acest cod pe un server care ruleaza Windows si viceversa.
        - gratis : PHP reprezinta un program Open Source, oricine poate folosi acest limbaj fara a fi nevoit sa plateasca ceva. De asemenea utilizatorii au access la sursele PHP (scrise in limbajul C). Site-ul oficial al limbajului PHP se afla la : www.php.net , datorita popularitatii acestui limbaj exista numeroase site-uri Web care prezinta informatii despre PHP, exemple de cod, forum de discutii , etc.

Acest curs de initiere in PHP si MySQL este menit a prezenta elemente introductive de programare si dezvoltare a paginilor web folosind PHP. Este important sa retineti ca nu reprezinta decat un punct de plecare cu lectii si tutoriale php introductive. Dezvoltarea Web este o activitate solicitanta, iar viitorul dezvoltator Web trebuie sa dispuna de multe abilitati, printre care si pe aceea de programator. Dezvoltatorii Web începatori vor gasi în aceast curs un prim pas util si amical în activitatea de programare în PHP.

Un Test simplu in fiecare zi

HTML
CSS
JavaScript
PHP-MySQL
Engleza
Spaniola
Care tag defineste zona de click intr-o harta creata dintr-o imagine?
<map> <img> <area>
<img src="image.jpg" usemap="#map1">
<map name="map1">
 <area shape="rect" coords="9, 120, 56, 149" href="#">
 <area shape="rect" coords="100, 200, 156, 249" href="#">
</map>
Ce proprietate CSS indica ce sa se intample cand continutul unui element depaseste dimensiunile lui?
display overflow position
#id {
 overflow: auto;
}
Clic pe evenimentul care este declansat cand mouse-ul e deasupra unui obiect.
onclick onmouseover onmouseout
document.getElementById("id").onmouseover = function(){
 document.write("Sa ai Viata Buna");
}
Indicati variabila PHP ce contine datele adaugate in adresa URL, dupa caracterul "?".
$_SESSION $_GET $_POST
if(isset($_GET["id"])) {
 echo $_GET["id"];
}
Clic pe pronumele reflexiv care e potrivit in propozitia: "Marc is the boy ... won the prize".
who which whoever
Marc is the boy who won the prize.
- Marc e baiatul care a castigat premiul.
Clic pe pronumele reflexiv care e potrivit in propozitia: "Voy a ver al pintor de ... les hablé ayer".
que quien cuyo
Voy a ver al pintor de quien les hablé ayer.
- Ma duc sa vad pictorul despre care ti-am vorbit ieri.
Introducere

Last accessed pages

 1. Zilele saptamanii - Lunile anului - Anotimpurile - Engleza (8856)
 2. Proverbe, expresii si zicatori (4932)
 3. Utilizare formulare HTML cu PHP, $_GET si $_POST (1520)
 4. Curs PHP MySQL, Tutoriale si Scripturi PHP (9552)
 5. Prepozitii - Prepositions (9445)

Popular pages this month

 1. Gramatica limbii engleze - Prezentare Generala (2734)
 2. Conditional IF in Limba Engleza - Fraze Conditionale (1323)
 3. Cursuri si Tutoriale: Engleza, Spaniola, HTML, CSS, Php-Mysql, JavaScript, Ajax (1267)
 4. Creare si editare pagini HTML (1157)
 5. Curs HTML gratuit Tutoriale HTML5 (1016)