Deși grăsimea este considerată ca un dușman pentru sănătatea noastră, în proporțiile corecte este crucială pentru funcționarea corpului nostru. Energia e stocata sub formă de picături de lipide, care sunt în mod normal situate în apropierea mitocondriilor - structurile celulare interne care transformă oxigenul în energie chimică utilizabilă. Când alți nutrienți scad, mitocondriile se transformă în lipide ca sursă alternativă de combustibil.
Dar acum un nou studiu a găsit un mecanism surprinzător. Când o celulă este invadată de bacterii, lipidele migrează din mitocondrii către părțile celulei în care sunt prezente bacteriile. Atacatorii mănâncă adesea lipide bogate în energie - iar celulele pot folosi acest lucru în avantajul lor, "otrăvind" lipidele înainte de a fi servite bacteriilor.
"Grăsimea face parte din arsenalul celulei - celulele produc proteine toxice, le împachetează în picăturile lipidice, apoi le transmit către intruși ", spune Robert Parton, autorul studiului.
Echipa spune că aceste picături lipidice formează în esență o linie de apărare împotriva infecției din interiorul celulelor. Procedând astfel, ele schimbă de fapt metabolismul celulei.
Acest proces a fost identificat anterior în celulele muștelor fructelor, iar pentru noul studiu echipa a investigat dacă se aplică și celulelor de mamifere. Observațiile microscopului electronic ale macrofagelor (globulelor albe din sânge) la oameni și șoareci au arătat că da. Descoperirea ar putea duce la noi tehnici împotriva bacteriilor care dezvoltă rezistență la antibiotice.
Echipa prezintă activitatea din videoclipul de mai jos, "Grăsimile care luptă împotriva bacteriilor".
"Următorul pas este să aflăm modul în care picăturile de lipide vizează bacteriile. Înțelegând apărarea naturală a organismului, putem dezvolta noi terapii care nu se bazează pe antibiotice pentru a combate infecțiile rezistente la medicamente”, spune Parton.