Economia este o metoda de gândire
In prim-planul noului mileniu, rasa umana este încă o specie in tranziție intre trecut si viitor. Sub multe aspecte este la începutul conștiinței. Aceasta umanitate bătrâna are o psihologie învechita bazata pe o logica conflictuală, raționalitatea sa este armata si operează doar prin jocul opuselor, si civilizația sa este încă produsul războiului si unui spirit prădător. Chiar și știința este produsul juxtapunerii de concepte antagoniste: bun si rău (etica), frumusețe si urâțenie (estetica), adevăr si falsitate etc.
Atâta timp cat omenirea rămâne o specie conflictuala – victima fricii si durerii, sărăcia este economie, si crima este economie. Sărăcia si crima din vaste regiuni ale lumii va continua perpetuu pana când motivul omului rămâne armat, pana antagoniștii cum sunt sărăcia si bogăția vor continua sa se lupte intre ei, nu în lume ci în conștiința fiecărui om împreună cu binele si răul, durerea si plăcerea, frica și iubirea.
Economia este o metoda de gândire. Economia este reflexia modului nostru de gândire si simțire, a convingerilor noastre si a sistemului nostru de valori.
Atâta timp cât psihologie omului rămâne bolnavă, atunci războiul, sărăcia, crima si durerea vor continua sa fie mari stâlpi ai economiei lumii. Pentru acest motiv exista o economie a bolii așa cum este o economie a războiului si o economie a sărăciei. Legiuni de oameni tineri pregătiți in școli fără dragoste si fără libertate, se adaugă si ei la aceasta armata trista de adulți si perpetuează profesiile si rolurile disponibile într-o economie alimentată de durere și frică.
Gânditul este destinul. De modul nostru de gândire si simțire ne-am urzit destinul pana acum. Acum, daca suntem capabili sa gândim într-un nou mod, atunci avem puterea sa schimbam viitorul. Si mai mult putem schimba economia si destinul financiar al unei tari întregi.
Toate școlile si toate universitățile din lume perpetuează modul vechi de a gândi. Ei sunt paznici modului vechi de a gândi si simți al omenirii, a cărui element pivot este ideea ca moarte este ne neevitat.
Crezarea si crearea sunt unul si același lucru divizat doar de timp. Orice vad este creația credinței mele. A crede înseamnă a crea.
C+t=R Credința + timp = Realitate (Viată sau lume)
Daca nimic altceva nu ne omoară înainte, atunci ideea ca moarta este inevitabila va reuși. Asta explica cum încă astăzi o mare parte din economie este produsul industriei morții.
Raționalitatea omului este înarmata. Logica sa este conflictuala. Psihologia sa este incompleta.
Pentru acest motiv economia noastră este încă o activitate primitiva daca nu chiar criminala. Veche umanitate cunoaște doar sa câștige profit din divizare, nenorocirile si fricțiunea dintre contrarii. Imense mașinării precum războaie, genocide si sărăcie împinse de distrugere oarba, egoism si vanitate au fost, până acum, singura metoda cunoscuta de om si civilizație sa meargă spre niveluri mai ridicate de progres si prosperitate economica. Doar uitate la economiile tarilor învinse, aproape in totalitate distruse de al doilea război mondial: Germania, Japonia si Italia. Inconștient dar periodic, omenirea pornește mecanismul distructiv pentru a merge înainte. Nu cunoaște alta modalitate.
Economia viitorului, o economie a bunăstării trebuie sa fie creata de oameni care iubesc, de visători. Pentru a lupta si câștiga sărăciei din lume, trebuie sa facem abundenta inteligenta noastră, sa hrănim si sa elevam ființa noastră. Sărăcia si crima sunt boli ale ființei. Individul trebuie răsturnat: trebuie sa își elibereze psihologia de gânditul conflictual, emoții negative, în special de îndoieli si frica si conștiința din sărăcie. Aceasta este revoluția individuala, o revoluție a ființei. Cea mai mica creștere in nivelul ființei tale muta munți in lumea economiei si finanțelor, poate elimina sărăcia istorica a națiunilor și întregi civilizații, și poate conduce erele războiului si fricii către pace.
O noua specie, complet transformata va apărea pe scena. Un nou om, „omul vertical”, este omul care a distrus vortexul psihologic si modurile vechi de gândire care au încarcerat vechea umanitate. Noul om are o psihologie completa, libera de conflicte si care nu vede doar prin contrarii dar vede realitatea compusa din diferite straturi, nivelurile ființei. Rolul central pe care educația îl va avea in noua era a omului trebuie sa fie adâncită si asta este vital supraviețuirii si evoluției civilizației noastre. Noi scoli si universități care sunt capabile sa exprime un sistem vital de idei pentru a pregăti aceasta noua specie, o clasa guvernanta libera de conflict, oameni de afaceri si manageri capabili să redefinească conceptele centrale in jurul eticii, economiei si spiritualității, o generație de lideri care sunt capabili sa armonizeze aparentele antagonisme ale timpului: economie si etica, acțiunea si contemplarea, putere financiara si dragoste.
Scoli speciale si universități noi sunt necesare. Prima sarcina a lor este sa predea revoluția ființei si la centrul atenției lor si la vârful priorităților lor trebuie sa fie individul. Sămânța rezida in ființa individualului. Trebuie sa pornim dinăuntru. Este un proces din interior spre exterior la fel ca vindecarea unei răni.
Toate celelalte revoluții din istorie au eșuat. Adevărata transformare, soluția problemelor milenare a omului poate fi doar produsul unei revoluții mintale. Trebuie sa gândim diferit.
Cine comite o crima sau este sărac are o viziune distorsionata a lumii. El crede ca lumea externa îl poate face bogat si fericit dar adevărul este ca lumea si toate evenimentele sale nu sunt decât efectul, consecința, umbra ființei. Lumea este proiecția modului nostru de gândire si economie este reflexia valorilor si ideilor noastre.
Cel care nu da atenție ființei sale nu va putea prospera dar este destinat sa își piardă bunurile, tot ce are dar și tot ce doar „crede” că are.
Omul este făcut din straturi. El poate produce falsitate si durere la fel cum produce adevăr, frumusețe si bunătate. Trebuie sa-l învățam cum sa își aducă propria unicitate pe care lumea ca o consecința o va reflecta.
Doar individul poate schimba societatea. Revoluția este pur individuala deci este individul care trebuie sa înțeleagă, armonizeze si balanseze ființa sa.
ESE este dedicat individului, intelectului său si preparării umanitare, care-l pune la centrul fiecărei activități. ESE învață Revoluția Individuala si este dedicată pregătirii oamenilor care au omis din ființa lor egoismul, conflictul, sărăcia, prejudiciul si chiar ideea ca moartea este inevitabila. Este pentru aceste motive ca vor putea atrage și crea avere.
Omul este gata – inteligenta si dragostea sunt deja înăuntru. Este vizibil in fiecare student. Școala nu adaugă nimic, decât sa aducă la lumina originalitatea lor, si frumusețea unicității lor. Pentru acest motiv nu este nevoie de învățături externe. Rădăcina „educației” este „să scoți” : Ex-duco.
Acesta trebuie sa fie principalul principiu pentru o scoală a libertății, a autocunoașterii... o școală a integrității. Școala viitorului trebuie sa elimine mai mult decât sa adauge. Sa elimine structuri vechi, concepte ruginite, idei învechite, sa abandoneze noțiuni preconcepute, sentimente false, frici imaginare si identificare, sa distrugă emoții negative, gânduri distrugătoare si certitudinea morții care a fost însămânțată in fiecare om din copilărie.