Grupul YesHealth și Nordic Harvest A/S au început construirea fermei verticale în aprilie 2020, pe cea mai mare piață angro din nordul Europei, în Grønttorvet, lângă Copenhaga, în Danemarca. Se preconizează că faza inițială va avea ca rezultat producerea a aproximativ 200 de tone de produse anual, dar instalația va fi extinsă la 14 etaje și 7.000 de metri pătrați (peste 75.000 de metri pătrați) în 2021, iar producția se extinde până la 1.000 de tone pe an.
Salatele și legumele, cum ar fi spanac, menta, busuioc și coriandru, sunt plantate pe mai multe etaje din interiorul clădirii, protejate de condițiile meteorologice extreme, cu rădăcinile în apă, iar necesarul de iluminare și încălzire sent satisfăcute de peste 20.000 de LED-uri alimentate cu energie eoliană certificată.
Toate semințele organice sunt încolțite în gel până când rădăcinile se prind, cu nutrienți proveniți dintr-un bio-îngrășământ intern, care este fabricat din rădăcinile fermentate ale culturilor recoltate anterior, cu adaos de minerale naturale. Apa uzată este filtrată și reutilizată, ajutând instalația să folosească mult mai puțină apă decât agricultura tradițională. Și mediul controlat înseamnă, de asemenea, că procesul de producție nu implică utilizarea pesticidelor.
Fiecare cultură durează aproximativ 2-3 săptămâni de la sămânță până la creștere completă, ceea ce înseamnă că se așteaptă recoltarea de 15 ori pe an. Nordic Harvest spune că prima recoltă a fost rezervată pentru utilizare în bucătăriile comerciale, dar se așteaptă ca culturile disponibile comercial să apară în supermarketuri la începutul anului viitor.
Între timp, YesHealth va utiliza datele colectate de software pentru a dezvolta proiectele viitoarelor instalații agricole verticale din Europa, Asia, Orientul Mijlociu și Africa de Nord.