Intrebare despre Meditatie

Ce este Spiritualitatea? Daca e mai presus de cuvinte, cuvintele nu o pot arata, ci doar indica directia.
Pentru a sti, cel mai bine "gustati" si aflati; intreband, raspunzand, citind /cercetand; oricare ar fi modalitatea, nu conteaza.
cata1241
Mesaje: 45

Intrebare despre Meditatie

Marplo, as vrea sa aflu mai multe despre meditatie, presupun ca tu ai foarte multa experienta in acest "domeniu", ce mi-ai putea spune, ce sfaturi mi-ai da? Evident, m-am documentat deja, dar as vrea sa-mi spui tu ce reprezinta si cum te ajuta meditatia pe tine?
Eu am experimentat pe "propria piele" insa nu am facut din acest lucru un obicei... Apropo, s-a intamplat ca in timp ce meditam sa simt ca ma aflu intr-un ocean de liniste absoluta, ma scaldam in acest ocean, eu insami eram acest ocean de liniste, cel putin asa am simtit.

MarPlo
Salut
Nu stiu sigur daca sunt in masura sa dau sfaturi despre meditatie, fiindca si eu ma consider un foarte incepator autodidact in domeniul spiritualitatii.
Dar daca m-ai intrebat, cred ca pot da un raspuns potrivit la nivelul meu din cele date de invataturi.

Si eu am citit si testat diferite metode de meditatie, toate se fac cu mintea si am inteles ca rolul meditatiei e in primul rand sa elimine imprastierea, divizarea, miscare si neastamparul mintii in mai multe ganduri ca sa o aduca la Unul, la ea insasi, la ceea ce e fara a face ceva; sa se re-cunoasca pe sine.
Iar concentratia are rolul de a obosi mintea si antrena puterea vointei.
Mintea odata extenuata se linisteste si isi resimte propria natura (pe sine) ce ar putea fi descrisa ca pace si fericire launtrica (necauzata de ceva), si iubire fata de tot.

Natura mintii e precum pacea si linistea, nu trebuie sa faci ceva ca acestea sa existe; ele sunt deja; trebuie doar sa nu faci nimic si deja le ai.
Linistea nu se face, nu se obtine prin a face ceva, ci este lipsa sunetului; si in esenta nu e afectata de sunet sau zgomot, cand acestea dispar, linistea e la fel, mereu aceeasi.
Similar cu linistea, Pace si starea de bine nu necesita ceva anume pentru a o face, pentru a o avea; ci este absenta dorintelor, a nemultumirii, a sunetului mintii (gandul).

Se pot spune multe vorbe despre aceasta, fiindca mintii obisnuita cu gandurile ii plac "Minciunile Adevarate". Dar daca vrei sa cunosti, nu e nevoie de "sa stiu mai multe", Stai Tacut (fara dorinta, fara gand), lasa sa fie ce e; si nu va fi nevoie nici sa intrebi nici sa ti se spuna cuvinte.

- Meditatia ma ajuta sa ma detasez de cele trecatoare, de parerile mintii, si sa revin unde sunt, la starea de am aminti de Sine unit cu tot ce e unde sunt; de Adevar.

Sa stau Tacut, multumit; sa-mi amintes ca sunt tot ce e.

cata1241
Multumesc mult de raspuns! Usor, usor, devin din ce in ce mai atras de tot ceea ce are legatura cu spiritualitatea.

Marplo, ti s-a intamplat vreodata ca in timp ce meditai, sa adormi, in acelasi timp fiind si constient? Mie tocmai ce mi s-a intamplat, acest lucru a dus la ceea ce doctorii numesc, paralizie in somn, cu alte cuvinte, esti constient in timp ce dormi insa nu iti poti controla corpul.
Eu "sufar" de mai mult ani de aceasta "problema" insa niciodata nu mi s-a intamplat in timp ce meditam, mai mult decat atat, eu nu am fost constient de faptul ca am adormit, ci eram constient in sensul ca inca ma simteam AICI, prezent.

MarPlo
De multe ori stau in meditatie inainte sa adorm (ma observ tacut in toata perceptia, linistea, gandul, fiintarea, gratitudinea; si caut observatorul), deci adorm meditand.
Nu stiu sa mi se fi intamplat exact ca la tine, dar cred ca fiecare are particularitati specifice care ii sunt daruri divine de folos spre cunoasterea de sine.

- Cand tu te simti AICI, Aici-ul unde e? In propria minte, deci Aici si mintea e unul.
Dar AICI-ul nu are corp. Corpul e proiectia gandului care in acea stare inca se considera ceva aparte /separat, dar probabil isi pierde din identificarea /controlul de corp.

cata1241
Multumesc de raspuns si de informatii! La fel ca si tine, meditez inainte de somn dar de cele mai multe ori, se intampla sa adorm de la sine in timp ce meditez.Pentru mine a fost ceva uimitor, am pierdut orice notiune a timpului, a lumii exterioare, m-am simtit intr-o alta lume, insa atunci cand "m-am reintors", realizand ca nu imi pot misca corpul, m-am speriat, insa dat fiind faptul ca sunt obisnuit cu aceasta problema, "paralizia in somn", m-am calmat si am asteptat sa "ma intorc si in corp", cu alte cuvinte, sa redobandesc controlul, in momentul in care am redobandit controlul, m-am trezit.In momentul in care m-am trezit, m-am simtit ca si cum as fi fost intr-un carusel foarte rapid, insa mintea mea era complet linistita, acea "galagie" a mintii, cu alte cuvinte, acel rau de ganduri, disparuse complet.Trebuie sa recunosc, de fiecare data cand meditez, meditez sperand sa intalnesc creatorul, fiind o dorinta foarte arzatoare pentru mine... Am simtit ca sunt AICI dar nu aveam nici un fel de perceptia asupra identitatii mele, pur si simplu eram AICI, prezent.

Subiecte similare