Intrebari din viata - Raspunsuri spirituale

Ce este Spiritualitatea? Daca e mai presus de cuvinte, cuvintele nu o pot arata, ci doar indica directia.
Pentru a sti, cel mai bine "gustati" si aflati; intreband, raspunzand, citind /cercetand; oricare ar fi modalitatea, nu conteaza.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4295

Intrebari din viata - Raspunsuri spirituale

1.
Domnule profesor, oamenii spus ca lumea se va sfarsi curand. Asa ca, pentru ce sa-mi mai fac temele?
- Fiule, ai dreptate. Nu trebuie sa continui sa le faci; trebuie sa le termini curand, inainte ca sfarsitul lumii sa te gaseasca cu teme de facut. Hai lenesule, mergi sa tai lemne.
2.
Maestre, ieri in autobuz venea o femeie dansand si se zbantuia pe scaun in ritmul muzicii. Parea o nebuna si toti priveam fara sa spunem nimic. Se poate sa nu aibe rusine?
- Fiule, tie ar trebuie sa-ti fie rusine pentru observatia si intrebarea ta. Din ce imi spui, acea femeie era unica fiinta fericita in acel autobuz; toti ceilalti erau pali, seci, preocupati de micile lor lucruri si de ce vor spune altii.
3.
Domnule profesor, care este principala responsabilitate a fiintei umane? Sa fie bun si corect cu semenii lui? Sa aduca omagiu si respect pentru zei? Sa faca bine fara sa judece? Sa creeze bogatii pentru folosul tuturor persoanelor din aceasta lume?
- Fiule, sunt doua principale responsabilitati: sa se iubeasca si sa fie fericit.
4.
Maestre, fac toate exercitiile, am incercat pana si yoga. Citesc toate scrierile sacre. Recit toate mantrele. Incerc totul, si degeaba, nu pot sa-mi supun Egoul.
- Fiul meu, faci toate astea pentru a-ti anula Egoul?
- Da.
- De ce vrei sa faci asta?
- Fiindca mi s-a spus ca egoul e inamicul.
- Da? Si simti ca e asa?
- Pai, adevarul e ca nu.
- Aici e problema; nici macar nu stii ce este egoul si deja vrei sa-l supui. Mai bine mergi si taie lemne in loc sa reciti rugaciuni.

MarPlo
5.
Maestre, a trai Aici si Acum ma tulbura fiindca nu stiu ce sa fac. Sper sa se intample ceva, si nu se intampla nimic. Incerc sa vad ce urmeaza, si nu urmeaza nimic. Cum de e asta esenta fericirii?
- Fiule, te face nervos fiindca astepti ceva, si asteptarea e a trai in viitor; cum viitorul nu exista, esti printre ape si nu stii sa inoti. De aceea te ineci. A trai Aici si Acum e sa nu astepti nimic, fii fericit cu ceea ce e si simti.
6.
Maestre, de ce exista atata ura, furie, dispret de la unii la altii; daca am putea trai in pace?
- Fiule, acele emotii nu exista de la unii la altii, doar de la unu la el insusi. Tot ce se intampla in realitatea ta o creezi tu insuti, cateodata fiindca faci ceva si alte dati fiindca nu faci. Nu e ca celalalt te ofenseaza, ci fiindca tu te discreditezi. Cand omul o sa constientizeze asta, nu va mai exista ura si furie.
7.
Maestre, o multime de oameni vorbesc si vorbesc de iubire, bunatate, fraternitate. Nu sunt si alte subiecte?
- Fiule, subiectele abunda in aceasta lume, dar unul nu vorbeste despre ce are, ci despre ceea ce ii lipseste. Oare atunci cand ti-e foame, nu o spui si asa cauti de mancare? Vorbesti despre pantofii tai cand ii porti? Nu asculta ce spun oamenii; auzi ceea ce tac.
8.
Maestre, cum se poate sti daca o persoana simte iubire adevarata pentru alta, pentru umanitate, sau pentru ceva anume?
- Fiule, exista un bun indicator pentru ceea ce intrebi; cand ei nu vorbesc cu altii despre ceea ce simt. Iubirea e ceva intim, nu e ceva care sa raspandesti sau despre care sa vorbesti cu altcineva decat cu persoana iubita. Daca vezi ca ei vorbesc sau scriu despre iubire, e fiindca nu o simt si vor sa o simta.

MarPlo
9.
Maestre, fiului meu ii place munca mea, si am decis ca el se va ocupa de afacerea mea, si pentru aceasta il voi inscrie la universitate, la Scoala de Afaceri. Crezi ca decizia mea e inteleapta?
- Fiule, ai avut nevoie de universitate pentru a-ti ridica imperiul?
- Nu.
- Atunci, pentru ce vrei sa-ti sacrifici fiul? Daca vrei sa faca afaceri, lasa-i intacta inteligenta. Daca-l vrei ca mana de lucru, trimite-l la universitate.
10.
Domnule profesor, e bine sa citesti si sa urmezi sfaturile din cartile de auto-ajutor?
- Fiule, este bine daca nu uiti ca a le urma nu e altceva decat o alta masca pe care ne-o punem pentru a trai zi dupa zi. Cat suntem treji ne punem masti precum: de castigatori, de mistici, de pacifisti, de victime; auto-ajutorul e doar o alta masca, cea de pozitivi. Asa cum e bine sa te simti castigator, asa e si sa te simti pozitiv. Dar sa nu uiti ca asta nu esti tu.
11.
Domnule profesor, ma ingrijoreaza starea de deteriorare a valorilor umane si violenta. De ce e toata situatia asta?
- E din cauza ca persoane ca tine se preocupa de ce nu ar trebui, in loc sa se preocupe de ceea ce trebuie. Daca fiecare ar face ceea ce trebuie sa faca, si l-ar face bine, nu ar exista violenta, si ar fi valori puternice. Dar acum, fiecare vrea sa fie sef.
12.
Profesore, de ce o persoana care nu stie sa inoate se scufunda, iar cea care stie, pluteste? Cumva a sti da plutire? Ne face mai usori?
- Nu fiule, nu plutesti fiindca stii, ci fiindca ai incredere. E increderea din ceea ce stii, aceea te face sa plutesti; nu tehnica insasi. Daca ai sti dar nu ai incredere in rau nici in ce stii, te vei scufunda. Daca nu stii dar vei avea incredere, nu te vei scufunda.

MarPlo
13.
Maestre, ce predica Zen-ul?
- Fiule, nu predica nimic, decat constientizarea; Ca nu trebuie sa fim dominati de nimic. Trebuie sa anulam necesitatea pentru posesiuni, sa anulam credintele si prejudecatile, sa nu ne agatam de relatii si de ideea de a avea ceea ce nu avem, sa nu luam in considerare nici trecutul nici viitorul, si sa ne gandim ca tot ce avem nevoie deja avem. Nu predica saracia nici indiferenta.
14.
Maestre, observ ca atitudinea mea individualista imi creeaza probleme, grupul refuza sa ma accepte. Ce pot sa fac?
- Fiule, totul depinde de locul unde vrei sa zbori. Condorii zbor singuri iar curcanii in card (stol), dar curcanii merg din copac in copac pe cand condorii din munte in munte. Problema ta nu este faptul ca grupul nu te accepta ci ca si condor te unesti cu curcani. Cautati tribul și vei fi fericit.
15.
Maestre, te observ ca esti tacut si ganditor in ultimul timp. Ajungi la vreo concluzie in reflectarile tale?
- Da fiule, concluzionez ca nu se merita sa reflectezi fiindca ceea ce este, este. Ce va fi e in acest moment. Mai mult se merita sa conversezi un minut cu un hot decat cu un om sfant, si mai relaxant e sa privesti cerul decat sa meditezi. Mi-am pierdut timpul si te-am facut si pe tine sa-l irosesti. Cheia este in FINTA (sau fintare).
16.
Maestre, dorinta aduce nefericire. Dar ce e dorinta?
- Fiule, dorinta e sa te departezi de realitate, e sa cazi intr-un vis, e sa iesi din Aici si Acum si sa te indepartezi in viitor.
- Asta include si dorinta de a ajunge la Iluminare?
- Da. Daca intelegi ca fericirea o ai doar fiind, nu ai nevoie sa doresti ca sa fii, nu ai nevoie sa ajungi la Iluminare. De aceea mereu spun: Sa Fii, nu sa cauti.

MarPlo
17.
Maestre, cand suntem noi insine?
- Fiule, tot timpul parem ca o dualitate, bipolari. Dar exista o ocazie in care suntem noi insine: cand dormim, cand intram in "nici-nimic" (Ne-Eu). In acel moment suntem asa cum suntem. In timp ce stam treji, pretindem ca suntem, folosim masti; dar dormind ne manifestam asa cum suntem.
18.
Profesore, prietenii imi spun ca e bine sa traiesti preocupat, presionat, deoarece asta ma incurajeaza sa fac lucruri, sa caut solutii, sa construiesc. Tu imi spui ca nu e asa. Cum e, la urma urmei?
- Fiule, argumentul prietenilor tai echivaleaza cu a spune ca e bine sa te urmareasca un rinocer deoarece te motiveaza sa te misti. Mai bine construiesteti viata cu mintea linistita, fara frica si nici presiuni.

MarPlo
- Care e cel mai bun lucru din lume?
- Pacea.

- Care e cel mai frumos lucru din lume?
- Lumina.

- Ce e cel mai placut in lume?
- Fericirea.

- Care e cel mai valoros dar?
- Adevarata libertate.

- Care e cea mai mare si valoroasa avere?
- Propriul tau Suflet.
Cele mai bune lucruri in lume sunt simple si gratuite.

MarPlo
Un prieten catre patronul unui club de jocuri:
- Cat de des joci?
- Niciodata, raspunse patronul.
- De ce? Doar poti castiga.
- Fiindca nu vreau sa pierd.
In lumea asta, Inteleptul cauta lipsa suferintei, nu placerea.

Subiecte similare