Pilde si Intelepciune de folos

Ce este Spiritualitatea? Daca e mai presus de cuvinte, cuvintele nu o pot arata, ci doar indica directia.
Pentru a sti, cel mai bine "gustati" si aflati; intreband, raspunzand, citind /cercetand; oricare ar fi modalitatea, nu conteaza.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4141

Pilde si Intelepciune de folos

Ideea deschiderii acestui subiect a venit dupa ce am primit prin e-mail o poveste cu pilda /invatatura inteleapta si de folos pentru mintea mai libera.

Daca doriti, scrieti aici lucruri legate de intelepciune, pilde de viata, povestiri cu talc, invataturi care dincolo de cuvinte sa exprime ceva intelept (de folos) pentru modul de a vedea si trai viata.
- Scrieti doar acestea, nu opinii la cele adaugate.

Incep cu povestirea primita:
Un batran statea impreuna cu nepotul sau si-l invata:
In viata fiecarui om de pe pamantul asta se da o lupta formidabila - o lupta intre doi lupi.
Unul rau: el intruchipeaza frica, mania, invidia, lacomia, autocompatimirea, aroganta, viclenia, resentimentele. Celalalt e unul bun: el aduce bucuria, linistea, smerenia, increderea, darnicia, adevarul, blandetea si mila."

Copilul priveste intrebator spre bunicul lui:
"Si care dintre ei va invinge? ".

Batranul il priveste in ochi. "Cel pe care il vei hrani"!

ciupi
Ce-i mai mare: cinstea sau averea?
Un om întelept si credincios a zis:

"E mai mare cinstea ... Dacã ai pierdut averea, o poti face din nou cu cinstea, dar dacã ai pierdut cinstea, n-o poti cãpãta din nou, oricâtã avere ai cheltui întru aceasta.

legolas
Intr-o buna zi, magarul unui taran cazu intr-o fantana. Nefericitul animal se puse pe zbierat, ore intregi, in timp ce taranul cauta sa vada ce e de facut. Pana la urma, taranul hotari ca magarul si-asa era batran, iar ca fantana, oricum secata, tot trebuia sa fie acoperita odata si-odata. Si ca nu mai merita osteneala de a-l scoate pe magar din adancul fantanei. Asa ca taranul isi chema vecinii, ca sa-i dea o mana de ajutor. Fiecare dintre ei apuca cate o lopata si incepura sa arunce de zor pamant inauntrul fantanei. Magarul pricepu de indata ce i se pregatea si se puse si mai abitir pe zbierat. Dar, spre mirarea tuturor, dupa multe lopeti de pamant, magarul se potoli si tacu.
Taranul se duse si privi in adancul fantanei si ramase uluit de ce vazu. Cu fiecare lopata de pamant, magarul cel batran facea ceva neasteptat: se scutura de pamant si pasea deasupra lui. In curand, toata lumea fu martora cu surprindere cum magarul, ajuns pana la gura fantanei, sari peste ghizduri si iesi vesel.

Viata va arunca poate si peste tine cu pamant si cu tot felul de greutati...Secretul pentru a iesi din fantana este sa te scuturi de acest pamant si sa-l folosesti pentru a urca un pas mai sus.

Fiecare din greutatile noastre este o ocazie pentru un pas in sus.
Putem iesi din adancurile cele mai profunde daca nu ne dam batuti. Foloseste pamantul pe care ti-l arunca peste tine ca sa mergi inainte. Aminteste-ti de cele 5 reguli pentru a fi fericit:

1) Curata-ti inima de ura, frica si egoism.
2) Scuteste-ti mintea de preocupari inutile.
3) Simplifica-ti viata si fa-o mai frumoasa.
4) Daruieste mai mult si asteapta mai putin.
5) Iubeste mai mult si. scutura-te de pamant, pentru ca in viata asta, tu trebuie sa fii solutia, nu problema.
Cand ajungi in varful muntelui, continua sa urci!

Subiecte similare