sterge element din array 2-dimensional dupa valoare

Discutii despre script-uri si coduri PHP-MySQL, precum si lucru cu XML in PHP.
andras

sterge element din array 2-dimensional dupa valoare

Salut,
Am un array de forma:

Cod: Selectaţi tot

array ( 0 => array ( 0 => 'anul', 'COLUMN_NAME' => 'anul', ), 1 => array ( 0 => 'luna', 'COLUMN_NAME' => 'luna', ), 2 => array ( 0 => 'oreluc', 'COLUMN_NAME' => 'oreluc', ), 3 => array ( 0 => 'aredoc', 'COLUMN_NAME' => 'aredoc', ), 4 => array ( 0 => 'userid', 'COLUMN_NAME' => 'userid', ), )
Cum gasesc si cum sterg elementul cu valoare 'aredoc' sau alta valoare pe care o cer? Trebuie sa-l caut dupa valoare, mie nu-mi iese deccit daca il caut dupa cheie. Multumesc.

MarPlo Mesaje:4343
Salut
Se parcurge array-ul cu for() /foreach() si se aplica unset() la ce vrei sa stergi.

$ar = array(0 =>array ( 0 => 'anul', 'COLUMN_NAME' => 'anul'), 1=>array(0 => 'luna', 'COLUMN_NAME' => 'luna'), 2=>array(0 => 'oreluc', 'COLUMN_NAME' => 'oreluc'), 3=>array(0 => 'aredoc', 'COLUMN_NAME' => 'aredoc'), 4=>array(0 => 'userid', 'COLUMN_NAME' => 'userid'));
$nr_ar = count($ar);
for($i=0; $i<$nr_ar; $i++){
  foreach($ar[$i] as $k=>$v){
    if($v =='aredoc') unset($ar[$i]);  //delete all the parent array
    //  unset($ar[$i][$k]); - to delete only the item/key with 'aredoc' value:
  }
}

//check
var_export($ar);
// array(0 =>array ( 0 => 'anul', 'COLUMN_NAME' => 'anul'), 1=>array(0 => 'luna', 'COLUMN_NAME' => 'luna'), 2=>array(0 => 'oreluc', 'COLUMN_NAME' => 'oreluc'), 4=>array(0 => 'userid', 'COLUMN_NAME' => 'userid'))   

andras Mesaje:430
Multumesc, eu credeam ca exista functie de cautare dupa valoare. Dar e bine si asa.

MarPlo Mesaje:4343
Se poate si mai profesional, sau "mai sofisticat", cu 2 functii daca e array 2-dimensional: array_search() [functie de cautare dupa valoare intr-un array simplu, returneaza cheia] si array_column() [returneaza valoarea unei coloane din array].

$ar = array(0 =>array ( 0 => 'anul', 'COLUMN_NAME' => 'anul'), 1=>array(0 => 'luna', 'COLUMN_NAME' => 'luna'), 2=>array(0 => 'oreluc', 'COLUMN_NAME' => 'oreluc'), 3=>array(0 => 'aredoc', 'COLUMN_NAME' => 'aredoc'), 4=>array(0 => 'userid', 'COLUMN_NAME' => 'userid'));

//return the key of parent array with 'aredoc' value in index 0
$delk = array_search('aredoc', array_column($ar, 0));  //3

//del the item
unset($ar[$delk]);

//check
var_export($ar);
// array(0 =>array ( 0 => 'anul', 'COLUMN_NAME' => 'anul'), 1=>array(0 => 'luna', 'COLUMN_NAME' => 'luna'), 2=>array(0 => 'oreluc', 'COLUMN_NAME' => 'oreluc'), 4=>array(0 => 'userid', 'COLUMN_NAME' => 'userid')) 
- Personal prefer prima varianta, cu for() /foreach(); stiu mai clar ce face. Eventual poti adauga intr-o functie creata de tine.

Subiecte similare