Terapiile cu realitate virtuală pot plasa o persoană într-un cadru senin pentru a rezolva traumele trecute, pentru a gestiona percepția durerii și chiar au ajutat unii pacienți paralizați să recupereze controlul muscular parțial.
Erin Martucci a refuzat cezariana când au început contracțiile în timpul nașterii celui de-al doilea copil al său la Centrul Medical Regional Orange din Middletown, NY. Când durerea a devenit prea intensă, ginecologul ei i-a dat o casca de realitate virtuala.
Câteva minute mai târziu, a fost captivată de o scenă de pe plajă. Soarele apunea în timp ce un stol de păsări zbura deasupra capului. Și o voce liniștitoare o instruia să respire.
Martucci fusese atât de atrasă de frumusețea lumii ei virtuale încât nu a stiut cum au trecut cele două ore de travaliu și nici nu și-a dat seama că va veni copilul. Ea a născut copilul în mai puțin de două minute.
Acest tratament neobișnuit pentru tratarea durerii este doar începutul unei noi abordări revoluționare a medicinei.
VR poate "scădea tensiunea arterială, trata tulburările alimentare și combate anxietatea. VR ajută la nașterea bebelușilor și le permite soldaților să facă față cicatricilor mentale ale războiului ", scrie gastroenterologul Brennan Spiegel, directorul unuia dintre cele mai mari programe terapeutice de realitate virtuală din lume, la Centrul Medical Cedars-Sinai din LA. in cartea "VRx: How Virtual Therapeutics Will Revolutionize Medicine.
Capacitatea VR de a gestiona durerea a fost cercetată pe scară largă. Studiile sugerează că realitatea virtuală nu numai că reduce durerea viscerală, dar pare și că accelerează timpul, reducând durata percepută a procedurii cu până la 46%.
VR are un succes deosebit în tratarea durerii, deoarece poate modifica percepțiile noastre negative.
Un program VR numit Bravemind tratează soldații cu simptome de PTSD. Scopul este de a implementa terapia de expunere, "inoculează treptat creierul împotriva factorilor declanșatori ai PTSD”, scrie Spiegel.
Un mecanism similar este utilizat pentru a trata fobiile, inclusiv teama de a zbura, teama de înălțime și teama de păianjeni.
Prin "locuirea” corpului unei persoane sănătoase prin VR, s-a dovedit că pacienții cu anorexie nervoasă și obezitate morbidă adoptă obiceiuri nutriționale mai bune.
VR este, de asemenea, utilizat pentru a aborda și demența ușura, aducând oamenii înapoi în timp, făcând astfel prezentul mai puțin frustrant și confuz.
Unii pacienți paralizați și-au recuperat chiar controlul muscular parțial la nivelul picioarelor, vezicii urinare și intestinului cu ajutorul tehnologiei VR.