Pentru a realiza acest dispozitiv, cercetătorii din cadrul MIT Media Lab's Fluid Interfaces (un grup care dezvoltă sisteme portabile şi interfeţe pentru îmbunătăţirea abilităţilor cognitive) au folosit o tehnică denumită "incubarea ţintită a visului" (TDI - targeted dream incubation).
Studii anterioare au arătat că în perioada unei stări onirice (cunoscută drept starea de vise lucide), în care persoana care doarme este conştientă că se află într-un vis, se poate folosi conştiinţa faptului că te afli în vis pentru a genera anumite aspecte ale acelui vis.
În perioada de hipnagogie (o stare onirică semi-lucidă care se instalează pe măsură ce adormim) cercetătorii au folosit tehnica TDI pentru a le introduce unor voluntari "informaţie ţintită", în scopul de a "permite asimilarea directă a acestei informaţii în conţinutul viselor", conform noului studiu publicat în revista Consciousness and Cognition. Ulterior, ei au coordonat o serie de experimente în perioada de vis pe un grup de 25 de voluntari. Cercetătorii cred că dispozitivul lor ar putea fi folosit pentru a învăța în somn sau pentru a încuraja gândurile creative.
Haar Horowitz a spus: "Visarea la o anumită temă pare să ofere beneficii după somn, cum ar fi sarcinile de creativitate legate de acea temă".