Față de masă inteligentă

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Față de masă inteligentă

O nouă țesătură "inteligentă" este în curs de dezvoltare la Dartmouth College din New Hampshire.
Cunoscut sub numele de Capacitivo, materialul experimental constă dintr-un substrat de bumbac cu o rețea flexibilă de electrozi legați în formă de diamant.

Capacitivo - smart tablecloth smart tablecloth fabric

Atunci când un obiect nemetalic, cum ar fi un fruct, este plasat pe țesătură, câmpul electric distinct al acelui obiect afectează capacitatea electrozilor într-un mod unic. Variabile precum materialul din care e făcut obiectul, împreună cu forma și dimensiunea sa, determină natura câmpului său electric și, astfel, schimbarea capacității.

Un algoritm bazat pe învățarea automată de pe un computer analizează schimbarea și îl compară ca să-l asocieze cu elemente specifice. Dacă există o potrivire, atunci sistemul este capabil să determine ce este obiectul. În cadrul testelor, s-a dovedit a fi 94,5% precisă la identificarea a 20 de articole, cum ar fi diverse fructe, ustensile de bucătărie, instrumente din plastic, diferite tipuri de lichid într-un recipient și diferite cantități de apă într-un vas.

Împreună cu exemplele menționate anterior, tehnologia Capacitivo ar putea fi folosită și pentru aplicații precum avertizarea atunci când plantele în ghivece au nevoie de udare sau ghidarea in selectarea ingredientelor pentru rețete.

"Posibilitatea de a simți obiecte nemetalice este o descoperire pentru țesăturile inteligente, deoarece permite utilizatorilor să interacționeze cu o mare varietate de obiecte de zi cu zi în moduri complet noi", spune liderul studiului, doctorand Te-Yen Wu.
Mai multe informații în următorul videoclip.
Studiul se desfășoară în colaborare cu Microsoft Research și a fost prezentat recent prin intermediul simpozionului online ACM privind software-ul și tehnologia interfeței utilizatorului.

Subiecte similare