Ferestrele care se întunecă și devin celule solare

Stiri deosebite, remarcabile din diverse domenii, din intreaga lume.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Ferestrele care se întunecă și devin celule solare

Cercetătorii au dezvoltat ferestre care isi pot schimba culoarea în mod automat atunci când sunt încălzite de lumina soarelui, pentru a menține clădirile răcoroase, in plus, sunt și panouri solare și generează electricitate din lumina soarelui.

smart windows solar cells smart windows cells

Sticla care isi schimbă culoarea există de multă vreme, cel mai frecvent ca lentile pentru ochelarii care se nuanțează automat la lumină puternică. Dezvoltările mai recente au făcut sticla electronica și compatibila pentru ferestre. În același timp, celulele solare transparente (sau semi-transparente) devin din ce în ce mai eficiente ei pot fi montate în ferestre.

În noul studiu, cercetătorii de la Laboratorul Național de Energii Regenerabile (NREL) al Departamentului Energiei din SUA au combinat cele două tehnologii într-o singură fereastră. Tehnologia "fotovoltaică termocromică", așa cum o numesc ei, isi poate schimba culorile atunci când este încălzită de lumina soarelui pentru a bloca strălucirea și a reduce nevoia de răcire, in plus, începe să recolteze energie din acea lumină.

Ferestrele sunt realizate dintr-o peliculă subțire de perovskit (un material emergent al celulei solare) încastrat între două geamuri de sticlă, cu un vapor de solvent injectat. Când umiditatea este scăzută, perovskitul rămâne transparent, permițând ferestrei să lase lumină să intre în mod normal. Dar la anumite temperaturi, vaporii determină cristalele de perovskit să se rearanjeze, mai întâi într-un lanț, apoi o foaie, apoi un cub. Fiecare formă nouă schimbă culoarea, blocând lumina în grade diferite, răcind camera cu câteva grade în acest proces. Când este colorată, începe generarea de electricitate.

Când sticla atinge între 35 și 46° C, ferestrele pot comuta între mai multe culori diferite, de la transparent la galben, portocaliu, roșu și maro, în aproximativ șapte secunde.
Ferestrele fotovoltaice termocromice ar putea ajuta la reducerea necesității de aer condiționat, care poate fi un consumator enorm de energie în perioadele mai calde, și chiar să aducă puțină electricitate suplimentară pentru a ajuta la funcționarea acestuia. Echipa spune că o fereastră prototip care utilizează noua tehnologie ar putea fi dezvoltată într-un an.

Subiecte similare