Optimizare pagina Web - Taguri si Continut

Search Engine Optimization, discutii, tehnici legate de optimizare si indexare site web in motoarele de cautare, Google, Yahoo, Bing.
MarPlo
Administratorul site-ului
Mesaje: 4343

Optimizare pagina Web - Taguri si Continut

SEO e acronimul de la Search Engine Optimization (Optimizare pentru motoarele de cautare), si se ocupa in principal cu descoperirea si aplicarea diferitelor tehnici de optimizare a site-ului spre a fi in primele pozitii in motoarele de cautare Google, Yahoo si Bing.
Acest domeniu e in continua schimbare si perfectionare, motoarele de cautare creaza diferiti algoritmi ca sa "vada" paginile web cat mai apropiat din privinta unui utilizator, si sa tina cont de factori precum: locatie, limba, publicul tinta, corectitudinea continutului si codului paginii, viteza de incarcare, etc.
Tehnici care erau la moda inainte, precum aglomerare /grupare de cuvinte si inscriere spam in directoare web, acum nu mai sunt valabile chiar sunt penalizate.
Totusi, unele lucruri legate de SEO au fost si raman valabile, mai ales in ce priveste codul si continutul paginii web.
Iata cateva dintre acestea, ce pot face site-ul sa fie vazut bine de motoarele de cautare, si indexat pe pozitie cat mai buna.
In primul rand trebuie avut in vedere utilizatorul uman, site-ul /continutul lui sa fie creat pt persoanele care viziteaza site-ul, sa fie usor de navigat, de inteles si aerisit.

Partea de Meta-tagul-uri
1. Titlul paginii, adaugat la tag-ul <title> in <head> sa contina intre 10 si 70 carectere, exprimand cat mai bine subiectul paginii.
2. Meta-tagul "description" sa contina intre 70 si 160 caractere ce descriu pe scurt continutul paginii web. Indicat, cuvintele din Titlu sa fie si in aceasta desciere.
3. Meta-tagul keywords are putina importanta, totusi Yahoo si Bing il mai iau in considerare. E bine sa contina intre doua si opt cuvinte (sau perechi de doua cuvinte) separate prin virgula. Aceste cuvinte sa fie legate de cele din titlu si descriere, cele mai relevante din continutul paginii web.

Tag-urile si continutul paginii (zona <body>)
1. Indicat e ca fiecare pagina sa contina un singur tag <h1> in care e adaugat titlul paginii (maxim 80 caractere), cat mai apropiat, sau acelasi cu cel adaugat in tag-ul <title>. Elementul <h1> sa fie adaugat cat mai la inceput in codul paginii, dupa <body>.
2. Codul HTML sa fie valid W3C, cu tag-uri inchise corect, si atribute corespunzatoare. Se poate verifica la adresa: Validare W3C.
3. Tag-urile si atributele lor se scriu cu litere mici (atributele sunt: id, href, class, onclick, src, title, ... etc.). Valoarea atributelor se adauga intre ghilimele duble (id="un_id", class="o_clasa", href="adresa_url").
4. Cuvintele, sau frazele scurte, relevante pentru continutul /subiectul paginii sa fie cateva adaugate in elemente <strong>, <b>, <em>, dar cateva, intre 2 si 8 astfel de tag-uri, la inceputul si sfarsitul paginii.
5. Este indicat sa creati paginile web folosind HTML5, cu noile tag-uri specializate: <nav> pentru Meniu (cu lista de link-uri in tag <ul>), <section> ca sa separe sectiunile paginii, mai multe detalii in: Tutorial HTML5.
6. Folositi si tag <h2>, mai ales daca articolul din pagina e mai amplu, grupatil in subcategorii, fiecare subcategorie cu titlu adaugat in element <h2> (maxim 3 tag-uri <h2>).
7. Daca aveti mai multe subcategorii, sau titluri de evidentiat, folositi in continuare tag-uri <h3>.
8. Codurile HTML, CSS si JavaScript sa fie pe cat posibil separate, legatura dintre elementele HTML, CSS si JavaScript sa se faca prin ID si CLASS. CSS in fisier extern ".css" (sau in zona <head> in elementul <style>), iar instructiunile JavaScript in fisier ".js" (sau in elementul <script>).
9. Cat mai putine link-uri externe in pagina (catre alte site-uri), iar daca sunt, sa fie din domeniu similar. Rangul /valoarea paginii se imparte la numarul de link-uri si se transfera egal la paginile lor. Daca sunt link-uri interne (catre pagini din site) e bine, se transfera la site-ul dv., in lant la principalele categorii si la pagina principala (index).
10. Este indicat ca in fiecare pagina a site-ului sa fie un Meniu cu link-uri catre principalele categorii din site si catre prima pagina (index).
11. Link-urile sa aibe atributul "title" (cu titlu paginii pe care o deschid), iar imaginile sa contina atributul "alt" la <img>.
12. Pentru a optimiza viteza de incarcare a paginii, este indicat ca proprietatile CSS sa fie adaugate intr-un singur fisier ".css" (maxim doua), si cat mai putine fisiere ".js", deoarece fiecare accesare a unui fisier extern se face printr-o solicitare la server si asteptarea raspunsului.
13. Cat mai putine scripturi JavaScript cu adresa "src" catre site-uri externe (cum sunt cele de afisare trafic, meteo), deoarece incarcarea paginii dv. va depinde de incarcarea acelor script-uri, in plus le da din Page Rank.
14. Frazele /textul sa fie coerent, cu punctuatie corecta, font citet, aerisit, sa contina in el si sinonime sau derivari ale cuvintelor cheie, cele formatate cu <strong>, <b>, <em>. De exemplu, daca subiectul este despre Gand , sa aveti in continut si cuvintele: ganduri, gandire, minte, gandi, cuget; dar in propozitii coerente, cu inteles.
15. Pentru layout-ul paginii (template-ul) e indicat sa folositi <section> (la HTML5), <div> si <span> cu aranjare /design din CSS, iar <table> folositi-l doar pt. a prezenta diferite tabele.
16. Sa aveti mai mult continut text in pagina decat taguri sau coduri de script-uri.
17. Este indicat sa creati adresa paginii rescrisa cu mod-rewrite, folosind ca baza titlul site-ului (daca titlul e "Cursuri si tutoriale de creare site", adresa paginii ar veni: site.net/cursuri-tutoriale-creare-site ) Cuvintele din adresa URL sa fie cele cu cel putin 3 caractere, separate prin liniuta ("-" sau "_"). Nu e necesar adaugarea ".html" la rescriere URL, acesta nu mai conteaza, chiar lungeste adresa.

- Acest articol e inchis, intre timp voi adauga in el sugestii /relatari legate de optimizarea paginii web din alte topic-uri create de dv. la categoria SEO.

Subiecte similare